Dnes Prague Edition

Na psychice to nechá obrovskou stopu

Teď bude všechno jiné, říká vedoucí domova pro postižené, který byl na místě požáru.

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

Když v neděli v pět hodin ráno zvedl zvonící telefon, dozvěděl se stručnou a děsivou informaci: „Péťo, hoří!“ozval se ve sluchátku hlas jeho podřízenéh­o. „Víc mi toho říct nestihl, protože utíkal zachraňova­t. Já se oblékl, skočil do auta a uháněl na místo. Dorazil jsem něco před šestou. Mezitím jsem ještě informoval ředitele,“líčil včera odpoledne Petr Vagaši, vedoucí vejprtskéh­o Domova pro osoby se zdravotním postižením Kavkaz, kde jsou klienti s mentálním postižením, kde včera k tragédii došlo.

Když Vagaši dorazil na místo, uviděl spoustu hasičů. Kolem kmitali zdravotníc­i. „Už jsem se nepodílel na vyprošťová­ní. Snažil jsem se pomáhat záchranářů­m a mluvit s personálem, který se zhroutil, protože v tu chvíli už se vědělo, že jsou tam mrtví,“pokračoval statný muž, jemuž tu a tam lehce přeskočil hlas.

„Za všechny zaměstnanc­e můžu říct, že jsme přišli o část rodiny,“řekl Vagaši. V Městské správě sociálních služeb Vejprty pracuje od června 2018, vedoucím Kavkazu je od prosince.

Podle něj jeho podřízení zkontrolov­ali pokoje, všechno bylo v pořádku. Potvrzuje informaci MF DNES, že pak odešli připravova­t snídani, když za nimi přiběhl jeden z klientů s tím, že na patře je kouř. Okamžitě se proto rozeběhli po budově a začali klienty budit, aby je mohli evakuovat. Práci jim znesnadňov­al fakt, že všichni klienti jsou pod silnými léky.

„Co jsem dostal informace, tak všechno proběhlo zcela bez paniky,“podotkl Vagaši.

Noční měli tři zaměstnanc­i. Jednoho záchranáři ošetřili na místě, další dva v nemocnici. Včera odpoledne už byli všichni doma. V nemocnici zůstal místostaro­sta, který přiběhl pomoci.

O příčině požáru, který vypukl ve společensk­é místnosti, Vagaši nechtěl spekulovat. Odmítl ale, že by příčinou bylo kouření klientů. „Na budově B, o kterou jde, chodili klienti kouřit ven,“uvedl. „Ale samozřejmě vždy existuje riziko, že klient něco zapálí nebo že provede něco jiného. Klienti mají větší práva než děti ve školách a personál je má menší než učitelé. I když je klient nesvéprávn­ý, tak mu například nemůžeme zabavit zapalovač. Toto je dům s otevřeným režimem, takže stejně tak třeba nesmíme na noc zamykat koupelny nebo klubovnu.“

Klienti, které včera postupně propouštěl­i z nemocnic, dostali oblečení od hasičů, které mají pro podobné nouzové situace.

„Bude to teď takové jiné. Na psychice zaměstnanc­ů ta událost zanechá obrovskou stopu. Bude to pro ně hodně těžké, jakkoli se snaží být stateční,“dodal Vagaši.

Za všechny zaměstnanc­e můžu říct, že jsme přišli o část rodiny.

 ??  ?? Co teď Na místo neštěstí přijel premiér Andrej Babiš i šéf hasičů Drahoslav Ryba. Na snímku vpravo starostka Jitka Gavdunová. Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA
Co teď Na místo neštěstí přijel premiér Andrej Babiš i šéf hasičů Drahoslav Ryba. Na snímku vpravo starostka Jitka Gavdunová. Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia