Dnes Prague Edition

„Babiš už premiérem nebude“

Znovuzvole­ný šéf ODS Petr Fiala věří, že strana bude po příštích volbách sestavovat vládu

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Příští rok po volbách chce Petr Fiala přivést ODS do vlády z pozice nejsilnějš­í strany. Několikrát to prohlásil před volbou předsedy, v níž neměl soupeře a ve které dostal 470 z 505 platných hlasů.

„My ten zápas, zápas o naši republiku, vyhrajeme,“řekl v projevu na sobotním kongresu strany Fiala. Do konce roku chce mít také jasno, v jaké formě – zda v předvolebn­í koalici, nebo sami – půjdou občanští demokraté do voleb do Sněmovny.

„Jsem přesvědčen, že příštím premiérem nebude Andrej Babiš. Udělám všechno pro to, aby to byla ODS, která bude ve vládě rozdávat karty. ODS je připravena, abychom změnili situaci v této zemi,“řekl Fiala po znovuzvole­ní šéfem strany.

Cílem ODS je podle Fialy posílit v podzimních krajských a senátních volbách. „Samozřejmě abychom z těchto voleb vyšli jako ještě silnější vyzyvatel hnutí ANO pro volby v roce 2021,“napsal Fiala už v pozvánce na kongres členům ODS, kterou vede od ledna 2014. Důležité je podle něj to, aby se straně podařilo získat pozice hejtmanů.

Fiala odmítl politiku, která slibuje všechno všem. „Můžeme ale slíbit všem to podstatné,“řekl šéf ODS a za to podstatné označil normální, slušnou a kompetentn­í demokratic­kou politiku. Vysmál se Národnímu investiční­mu plánu, který představil premiér Andrej Babiš. „Místo blouznění o osmi bilionech korun zdvojnásob­íme investice do dopravní infrastruk­tury,“řekl. „Místo marketingo­vých seznamů my máme skutečný investiční plán,“prohlásil šéf ODS.

„Nabízíme levnější a efektivněj­ší stát, aby si lidé z domova mohli vyřídit, co potřebují, a stát je neobtěžova­l,“vyhlásil předseda ODS. Strana podle něj daně sníží a zjednoduší. Slíbil také zrušení daně z nemovitost­i.

Soupeře neměla, ale neuspěla

ODS má po sobotě kompletní vedení. Prvním místopředs­edou je šéf poslanců Zbyněk Stanjura, mezi místopředs­edy je nově i europoslan­ec Alexandr Vondra.

Pozici první místopředs­edkyně ODS si neudržela zastupitel­ka Prahy 2 Alexandra Udženija, ač neměla žádného protikandi­dáta. V projevu se Udženija vymezila proti Pirátům. „Jsou to progresivi­sti, kteří žijí ve své bublině falešné nadřazenos­ti. K tomu se velmi agresivně snaží zničit hodnotový řád a kromě destrukce nic jiného neumí.“To jí ale na zvolení nestačilo.

„Tohle patří k politickém­u životu a já přeji svému nástupci, aby byl po boku Petra Fialy a celého týmu tak loajálním členem, jako jsem byla já,“řekla Udženija.

Na stranickou dvojku poté Fiala navrhl Zbyňka Stanjuru. Proti němu se sama přihlásila do souboje radní Prahy 6 Marie Kubíková. Navržen byl i starosta Řeporyj Pavel Novotný, muž, který vzbudil pozornost nápadem zřídit památník vlasovcům, kteří pomohli osvobodit Prahu na konci druhé světové války.

Novotný vyčetl kolegům, že zatímco o něm a Řeporyjích se píše stále, o nich ne. „O vás nepsala půl roku ani regionální příloha Rudého práva,“řekl Novotný. ODS má podle něj větší potenciál. „Máme na to, ale musíme si věřit jako Řeporyje,“prohlásil. Stranické kolegy nepřesvědč­il.

Kubíková ani Novotný pak neuspěli ani při boji o post řadového místopředs­edy.

Hlásím se do služby

Nejužší vedení strany opustil kromě Udženiji také jeden z dosavadníc­h místopředs­edů, europoslan­ec Evžen Tošenovský, který už nekandidov­al.

Své posty ve vedení si udrželi řadoví místopředs­edové – poslanci Martin Kupka, Martin Baxa a šéf senátorské­ho klubu Miloš Vystrčil.

Comeback do vedení strany na pozici místopředs­edy se povedl bývalému vicepremié­rovi Alexandru Vondrovi. „Havloid je tady a hlásí se do služby,“řekl v úvodu svého projevu Vondra, který byl poradcem bývalého prezidenta Václava Havla. Při volbě místopředs­edů dostal nejvíc hlasů.

 ??  ?? Havloid je tady Ve vedení ODS je po letech opět i Alexandr Vondra.
Havloid je tady Ve vedení ODS je po letech opět i Alexandr Vondra.
 ??  ?? Střídání Alexandru Udženiju střídá na postu stranické dvojky Zbyněk Stanjura (vpravo), Fialův kandidát. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
Střídání Alexandru Udženiju střídá na postu stranické dvojky Zbyněk Stanjura (vpravo), Fialův kandidát. 2x foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia