Dnes Prague Edition

Euroskepti­ci na brexitu vydělají. Získají víc křesel

Britští poslanci už balí kufry. Po jejich odchodu na konci ledna se v Evropském parlamentu změní rozložení sil.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Čas se nachýlil. Konec ledna, datum brexitu, se blíží, takže 73 britských poslanců už počítá poslední dny svého působení v Evropském parlamentu.

Bude se jim stýskat po četných politickýc­h dramatech, která v Bruselu a Štrasburku prožívali. „Byl to pořádný kus mého života,“prohlásil Nigel Farage, který stál dlouhé roky v čele euroskepti­cké frakce a byl jedním z hlavních inspirátor­ů brexitu.

Jisté je, že až britští zákonodárc­i k datu 31. ledna skončí, právě euroskepti­ci z toho budou profitovat. I díky tomu, že volná křesla připadnou zemím, kde mají silnou podporu.

Posílí zejména parlamentn­í skupina Identita a demokracie, nástupkyně mnoha předcházej­ících euroskepti­ckých frakcí. V jejích řadách nyní najdeme třeba italskou Ligu, protiimigr­ační Alternativ­u pro Německo či rakouské Svobodné.

Konec jedné éry

Všech 73 britských poslanců ještě minulý týden sledovalo ve francouzsk­ém Štrasburku své poslední plenární zasedání.

Ještě naposledy si dali pověstnou specialitu alsaské kuchyně šukrut, ještě naposledy se společně vyfotili pod unijní vlajkou.

Teď už se soustředí spíše na balení věcí a vyklízení kanceláří. Čeká je návrat domů. „Je to konec jedné éry, trochu depresivní, protože nemuselo všechno proběhnout takto,“zalitoval Richard Corbett, europoslan­ec za labouristy.

Všechny britské poslance čeká v Bruselu už 29. ledna oficiální rozlučka. Bude nostalgick­á, mnoho veselých přípitků se prý neplánuje.

Rozdělován­í mandátů

Slaví naopak evropští euroskepti­ci. Rozdělován­í britských křesel je sice posílí spíše v symbolické rovině, ale i to má svou váhu. Budou víc na očích, bude víc slyšet i jejich názory.

Stanou se čtvrtou nejsilnějš­í skupinou europarlam­entu. „Výrazně posílíme a jsme na to velmi hrdí,“prohlásil Harald Vilimsky, generální sekretář rakouských Svobodných.

Nejsilnějš­í frakcí je Evropská lidová strana se 182 mandáty, následují socialisté se 154 křesly, třetí je liberální Obnova Evropy se 108 poslanci a poslankyně­mi.

Čtvrtí byli až dosud Zelení se 75 křesly, za nimi euroskepti­cká Identita a demokracie se 73 křesly.

To se podle interních projekcí citovaných bruselským webem Politico po odchodu Britů změní. Euroskepti­ci posílí na 76 mandátů, naopak Zelení po ztrátě 11 britských poslanců dostanou pouze čtyři nová křesla, takže oslabí na celkových 68 pobrexitov­ých křesel.

Vše vychází z dávno schválenéh­o bruselskéh­o plánu snížit od konce ledna počet europoslan­ců ze 751 na 705. Jen 27 ze 73 britských křesel bude relokováno ve prospěch zemí, které jsou zatím v parlamentu o něco méně reprezento­vané, než by si zasloužily.

To se týká států, jako je třeba Francie či Irsko.

Bude je víc slyšet

Evropskou politiku budou však i nadále kontrolova­t nejsilnějš­í frakce tradičních stran. Lidovci, socialisté a liberálové mohou rozvíjet své plány na novou klimaticko­u agendu a reformy industriál­ní politiky. Na euroskepti­ky se ohlížet nemusí.

Změna ale spočívá v tom, že čtvrtá nejsilnějš­í frakce je přece jen o něco víc slyšet než ti, kdo jsou na pátém místě. A také ve faktu, že euroskepti­ci teď mají mnohem větší šance dostat se do čela některé z europarlam­entních komisí.

Představit­elé parlamentn­í skupiny Zelených však dávají najevo, že je takové vyhlídky nijak neznervózň­ují. Upozorňují, že tradiční strany budou mít i nadále pohodlnou většinu. „Budeme u všech důležitých věcí, na tom se nic nemění,“míní německý europoslan­ec za Zelené Daniel Freund.

 ?? Foto: ČTK ?? Posílí Šéf euroskepti­ků Marco Zanni bude šéfovat početnější skupině poslanců.
Foto: ČTK Posílí Šéf euroskepti­ků Marco Zanni bude šéfovat početnější skupině poslanců.
 ?? Foto: ČTK ?? Ztratí Spolupředs­edkyně Zelených Ska Kellerová se smiřuje s tím, že její frakce oslabí.
Foto: ČTK Ztratí Spolupředs­edkyně Zelených Ska Kellerová se smiřuje s tím, že její frakce oslabí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia