Dnes Prague Edition

Novým virem se nakazilo dalších 17 lidí. Obavy rostou

-

PEKING Čína evidovala 17 nových případů zápalu plic, způsobenéh­o novým druhem koronaviru. Tři z nich jsou ve vážném stavu. Dosud přitom bylo nakaženo na 60 lidí, z nichž dva v uplynulých týdnech zemřeli. Britští experti, které citovala stanice BBC, však odhadují, že nakažených může být nyní až 1 700.

U sedmnácti dalších pacientů, u nichž byl nový virus potvrzen, se příznaky onemocnění, jako jsou například horečka či kašel, začaly objevovat před 13. lednem. První případ nákazy byl hlášen v čínském městě Wu-chan v prosinci.

Čínské úřady včera ujišťovaly, že situaci mají pod kontrolou. Stále však není jasné, jak se virus přenáší a kde je jeho zdroj. Odhaduje se, že jím může být místní tržiště se zvířaty. To bylo uzavřeno již před týdny.

Podle experta citovaného stanicí BBC by se měla začít brát vážněji možnost, že virus se přenáší z člověka na člověka. Virus by se tak mohl významně rozšířit během oslav lunárního Nového roku příští týden, kdy cestují stovky milionů Číňanů v rámci země i do ciziny.

Bezpečnost­ní opatření nezvyšuje jen Čína. USA oznámily, že na třech letištích v zemi budou kontrolova­t všechny cestující, kteří z šestimilio­nového Wu-chanu přiletí. Podobná opatření zavedlo i více než deset asijských zemí včetně Indonésie či Filipín, kde úřady kontrolují i přístavy.

Experti se zatím domnívají, že nový virus není tak smrtící jako SARS, který rovněž způsobuje koronaviru­s a před lety měl na svědomí zhruba 800 obětí. V Thajsku byly evidovány dva případy nakažených novým virem, z nichž jeden se už uzdravil, a v Japonsku jeden. Vždy šlo o osoby, které žily či cestovaly z Wu-chanu. (zah, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia