Dnes Prague Edition

Harry a Meghan vrátí peníze a přijdou o titul

- — Dagmar Langová

LONDÝN Už žádné peníze z veřejných prostředků a žádné oslovování titulem královská Výsost. Vnuk královny Alžběty II. princ Harry a jeho žena Meghan také uhradí náklady na rekonstruk­ci jejich sídla Frogmore Cottage v anglickém Windsoru. Jedná se zhruba o 2,4 milionu liber, které šly na renovaci z daní. Harry a Meghan by si toto sídlo, které je majetkem královny, měli napříště pronajímat za komerční nájem.

Na druhou stranu už nebudou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnos­ti ke královské rodině, hodlají však pokračovat ve svých soukromých charitativ­ních aktivitách.

Je to výsledek vyjednáván­í mezi členy královské rodiny poté, co Harry a Meghan překvapivě oznámili, že už nechtějí vystupovat jako „přední“členové královské rodiny a že plánují dělit svůj čas mezi Británii a Severní Ameriku. Meghan se jednání neúčastnil­a, byla v té době v Kanadě. Podle některých zdrojů nebyla v kontaktu ani na telefonu.

Plánem bylo odejít jaksi napůl, tedy nadále podporovat panovnici a rodinu, ale získat nezávislos­t. Nikoli tedy abdikace. Tím vznikly otázky, z nichž řadu vyjasnilo následné jednání uvnitř rodiny. Jenže jak s odvoláním na znalkyni královskýc­h poměrů Danielu Relphovou uvedla stanice BBC: „Toto není žádné couvnutí z královskýc­h povinností, ale naprostý ústup.“A to i přesto, že si ponechají titul vévoda a vévodkyně ze Sussexu. Podle ní bude nad párem v příštích letech viset otázka, jak bude jejich komerční život vypadat. „Bude to test integrity Harryho a Meghan,“dodala.

Královna po jednáních uvedla, že „Harry, Meghan a Archie budou vždy milovanými členy rodiny“. Do dohody, jež byla oznámena v sobotu, vkládá naději, že jim „umožní budovat šťastný a klidný nový život“.

Nový model fungování Harryho rodiny, kdy se nebude zúčastňova­t oficialit a nebude reprezento­vat královnu, má začít letos na jaře.

Peníze od Charlese?

Stále je nezodpověz­ena řada otázek. Například ta, kdo bude hradit náklady na bezpečnost­ní opatření pro Harryho rodinu, když bude v Kanadě. Podle některých odhadů se jedná o sedm milionů liber ročně.

Nebylo známo, zda pár bude nadále dostávat finanční podporu od Harryho otce a následníka trůnu prince Charlese. Výnos z jeho cornwallsk­ého vévodství dosahuje 20 milionů liber ročně. Tyto peníze jsou považovány za soukromé. Podle listu Daily Telegraph šlo dosud 95 procent příjmů Harryho a Meghan právě od Charlese.

Jmění prince Harryho se odhaduje na 30 milionů liber. Je v tom započítáno i dědictví po jeho matce princezně Dianě a prababičce, královně matce. Jmění Meghan, která byla herečkou, se odhaduje na 3,8 milionu liber.

Nebylo také jasné, kde budou platit daně, jestli v Kanadě, anebo v Británii. A zda Meghan stále chce získat britské občanství, neboť jeho udělení vyžaduje, aby nějaký čas žila v Británii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia