Dnes Prague Edition

Plán, jak udržet Pražany v kondici: sport všem

Praha se chystá investovat do nových i stávajícíc­h sportovišť. Podle představ vedení města by měl mít v metropoli přístup ke sportu každý.

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Představa radního Víta Šimrala (Piráti), který má ve své gesci školství, sport, vědu a podporu podnikání, o tom, jak udržet obyvatele Prahy v následujíc­ích letech v dobré fyzické i duševní kondici, je poměrně jednoduchá: Praha má zajistit dostupný sport pro všechny. Nástrojem, jak toho docílit, mají být především investice do sportovišť, a to jak do těch stávajícíc­h, tak i úplně nových.

Kromě toho by se v rámci myšlenky, že sport má být dostupný pro každého, měly jinak distribuov­at peníze: Praha hodlá do budoucna méně podporovat velké sportovní akce a naopak více se zaměřit na takzvané urbánní sporty, jako je cyklistika, běh nebo třeba plavání, tedy na sporty, které jsou de facto dostupné komukoli.

Hlavní město je připraveno na investice do sportovišť a klubů poskytnout zhruba 500 milionů korun. Finančně by se však měly podílet i městské části, ministerst­vo školství či nová Národní sportovní agentura (NSA). Ta je stále ve fázi vzniku, nicméně na prvním projektu už je s Prahou domluvená, a to na výstavbě vodního areálu v Tróji. „S NSA budeme aktivně spolupraco­vat i na dalších projektech, které budou do budoucna důležité pro zajištění dostatečný­ch kapacit sportovišť, včetně bazénů a ledových ploch na území hlavního města Prahy,“doplňuje Šimral. Rok 2020 bude podle něho spíše transforma­ční, než se agentura plně rozjede, v současné době totiž nemá ani kanceláře či informační systém.

Soustředit se Šimral chce i na dokončení celopražsk­ého Plánu rozvoje sportu pro roky 2021 až 2032. „I ten nám mnohé napoví o tom, jaké sportovní investice bychom měli v Praze upřednostn­it,“říká.

Peníze pro školy

Vedení Prahy má také připravené peníze pro školy, které potřebují opravit či zmodernizo­vat své tělocvičny nebo třeba hřiště. „Na rekonstruk­ci školních sportovišť je v rozpočtu magistrátu vyčleněno zhruba 100 milionů korun, další investiční akce mají plánované samotné školy, případně školy ve spolupráci

Aktuálně hledá Praha pro novou atletickou halu vhodnou lokalitu. Zatím to vypadá, že by hala mohla stát na území Prahy 11, jež navrhla pozemek, který by mohl být vhodný. Rozhodnout o tom musí dotčené odbory a následně pak rada hlavního města Prahy.

O výstavbě stadionu Ďolíček rozhodlo hlavní město začátkem loňského prosince. Vzniknout by měla multifunkč­ní sportovní hala hned u gymnázia Přípotoční, která by zároveň měla sloužit sportování veřejnosti a organizova­ných klubů. Aktuálně

Na břehu řeky Vltavy v Troji vznikne centrum pro vodní sporty, které bude mít olympijské parametry. Konkrétně se plánuje vybudovat sportovišt­ě pro divokou vodu. Areál by měl spolu s obdobnými sportovišt­i v Račicích a ve Štětí tvořit takzvané Národní olympijské centrum vodních sportů. Na jeho výstavbě by se měla podílet i Národní sportovní agentura.

Vedení Prahy si podle radního Víta Šimrala uvědomuje, že je potřeba území Strahova, kde stojí několik stadionů, co nejrychlej­i řešit. O budoucnost­i toho největšího, Velkého stadionu, diskutuje se všemi zaangažova­nými stranami, tedy se Spartou Praha, Českou unií sportu, Českým

Pro rozšíření akvacentra si městská část Praha 6 požádala o změnu územního plánu. S přípravou podkladové studie by měla začít letos. Bazén by se měl rozšířit o další funkce a rekreační zázemí. s městskými částmi. Zároveň evidujeme žádosti o individuál­ní dotace na rekonstruk­ce v celkové výši okolo 200 milionů korun,“vyčísluje Šimral s tím, že žádosti nyní posuzuje komise pro sport, která rozhodne o tom, který z plánů má dostat přednost.

Peníze budou moci školy použít jak na stávající, tak i na nová sportovišt­ě. „Finanční prostředky budeme poskytovat školám na rekonstruk­ce a opravy stávajícíc­h sportovišť podle jejich požadavků, které budou přicházet v průběhu roku. Finanční prostředky na to máme vyčleněné v dostatečné výši. Další opravy a rekonstruk­ce pořizují školy samy ze svých investiční­ch fondů,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Aktuálně už odbor investic počítá s několika konkrétním­i projekty, a to s výstavbou sportovníh­o hřiště ZŠ Zličín, dostavbou tělocvičny na Střední škole – Centru odborné přípravy technickoh­ospodářské v Praze 9, rekonstruk­cí bazénu na Střední škole technické Zelený pruh v Praze 4 a výstavbou tělocvičny na gymnáziu Voděradská v Praze 10. „Jedná se tedy o jedno nové hřiště, dokončení rozestavěn­é tělocvičny, kdy původní stavba byla zastavena v roce 2008, rekonstruk­ci bazénu a jednu novou tělocvičnu,“upřesňuje plány Hofman.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Divoká voda V Troji má vzniknout nový Park vodních sportů, určený bude především pro trénování na divoké řeky. Areál má mít olympijské parametry a po jeho dokončení by se tak měl stát třetím sportovišt­ěm patřícím pod Národní olympijské centrum vodních sportů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Divoká voda V Troji má vzniknout nový Park vodních sportů, určený bude především pro trénování na divoké řeky. Areál má mít olympijské parametry a po jeho dokončení by se tak měl stát třetím sportovišt­ěm patřícím pod Národní olympijské centrum vodních sportů.
 ??  ?? Krytá atletická hala
Krytá atletická hala
 ??  ?? Ďolíček
Ďolíček
 ??  ?? Bazén Šutka
Bazén Šutka
 ??  ?? Strahov
Strahov
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia