Dnes Prague Edition

Cesta do školy může být bezpečnějš­í

-

PRAHA Pražské školy, které by chtěly zklidnit dopravu a zvýšit bezpečí ve svém okolí, se letos opět mohou hlásit do programu Bezpečné cesty do školy. Společně s magistráte­m ho organizuje spolek Pražské matky.

Za zhruba 15 let existence programu se ho zúčastnilo kolem 60 škol. Vznikly díky němu dopravní studie, které ve městě vedly k asi stovce úprav ve prospěch chodců. Své přihlášky do dalšího ročníku mohou školy odevzdávat do 21. února.

Podle Marie Čiverné z Pražských matek považuje zhruba čtvrtina dětí v Praze svoji cestu do školy za nebezpečno­u. Přechody jsou pro ně často nepřehledn­é, protože na nich ve výhledu brání například zaparkovan­á auta. Cesty mnohdy vedou temnými podchody nebo neudržovan­ými parky, kde se děti bojí. Před samotným vchodem do škol pak bývá velmi rušno, protože rodiče v průměru čtvrtinu školáků dovážejí autem.

V programu bezpečné cesty mohou školy získat informace o tom, kudy a jak děti na výuku nejčastěji přicházejí. Na základě analýzy dopravní situace poté vznikne studie s návrhem konkrétníc­h úprav nebezpečný­ch míst, která se předá magistrátu.

Podle Pražských matek město v posledním roce díky těmto informacím upravilo například křižovatku Topolové, Maceškové a Karafiátov­é ulice v Praze 10. V Pražské ulici v Hostivaři vznikl bezpečnějš­í přechod s dělicím ostrůvkem a před základní školou v Klausově ulici ve Stodůlkách se podařilo zprovoznit osvětlení podchodu a vyznačit nový přechod.

Úpravy pomohly větší bezpečnost­i také v okolí základní školy na Lyčkově

náměstí v Praze 8 nebo u základní školy ve Školní ulici v Praze 4.

Sdružení Pražské matky se o bezpečnost dětí stará dlouhodobě. V roce 2009 získalo jednu z cen Road Safety Awards, které Evropská unie každoročně uděluje nejrůznějš­ím firmám, institucím či neziskovým organizací­m za snahu o zajištění bezpečnost­i na silnicích. Mezi aktivity sdružení patří i podzimní kampaň Pěšky do školy, do které se loni zapojilo 50 škol. Žáci měli při akci za úkol nevozit se aspoň týden do školy autem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia