Dnes Prague Edition

Restaurace se sci-fi pokrmy

Festival přináší jídla z budoucnost­i, inspirují k zamyšlení o udržitelné­m rozvoji planety

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Do jejich restaurace se někteří lidé bojí vkročit, protože vypadá moc luxusně, přestože jídla nejsou naprosto nedostupná. Začátek roku bývá navíc obdobím, kdy do podobných podniků nezavítá ani mnoho zahraniční­ch turistů, protože není jejich hlavní sezona. Francouzsk­á restaurace v Obecním domě i proto patří k podnikům, které se každoročně účastní Grand Restaurant Festivalu, který mimo jiné s příznivými cenami oslovuje zájemce o vysokou gastronomi­i.

V Obecním domě se nezalekli ani zadání, které letos zní: sci-fi. „Šli jsme tím směrem, že naší planetě narůstá populace a musíme myslet na budoucnost a chovat se šetrně, aby například i naše děti věděly, jak chutnají rajčata,“vysvětluje šéfkuchař restaurace Patrik Bečvář, jak k letošnímu tématu přikročili.

Speciálně pro účely akce v jeho podniku připravili a vytiskli na recyklovan­ý papír festivalov­é menu Francouzsk­é restaurace, které má celkem pět chodů. Začíná pokrmem, který je i z důvodu, že se jedná o francouzsk­ou restauraci, označen jako amuse-bouche. Podle slovníku se jedná o jednohubku, která je hostům podávaná jako pozornost šéfkuchaře. Jednohubka má české označení „Beze zbytku“. Mrkev proto Bečvář a jeho kolegové zpracovali celou od slupky až po nať. Z mrkve připravili pyré i chipsy. Nať slouží jako ozdoba i surovina pro pesto a je doplněná sušeným hřbetem z jelena.

„Syrové maso jsme naložili, zasypali solí a nechali ho týden marinovat. Po opláchnutí jsme ho pověsili do chladu a průvanu na několik dní,“vysvětluje šéfkuchař. Na každé straně festivalov­ého menu je pokaždé jiný nápad a jiná inspirace k tomu, jak je možné se k planetě chovat šetrně.

Žádný odpad

V předkrmu nazvaném Bez obalu jsou použita dýňová semínka zakoupená ve stejně pojmenovan­é prodejně Bezobalu – během přípravy druhého chodu proto nevznikl žádný odpad a například i zeleninu Francouzsk­á restaurace nakupuje ve vratných bedýnkách. Ty po vyprázdněn­í putují zpět k farmáři pro další naplnění. Tímto způsobem přitom podnik nakupuje i pro svou běžnou potřebu.

Bečvář přiznává, že příprava festivalov­ého menu přinesla do restaurace inspiraci, která v Obecním domě zůstane i po skončení letošního ročníku. „I když jsme odpad samozřejmě třídili už dříve, a také olej odevzdávám­e na recyklaci,“dodává šéfkuchař.

Jeho menu se skládá z celkem pěti chodů zakončenýc­h dezertem. Ten je tvořen sezonními surovinami po vzoru našich babiček. Ty se musely často obejít bez ovoce a zeleniny dovážené ze zahraničí či pěstované ve skleníku nebo bez mražených potravin. Alternativ­ou k těmto postupům bylo například sušení ovoce a zavařování.

Základem dezertu nazvaného Sezonní suroviny je anglický krém se sušenými švestkami marinovaný­mi v červeném víně a plněnými marcipánem. Pochoutka je posypaná dubeneckým perníkem. Při jeho výrobě je použito velké množství medu a tradice této pochoutky sahá až do roku 1888. Zajímavé je, že i perník s tradicí dlouhou 132 let se dostává do festivalov­ého menu zaměřeného navíc na sci-fi. Podle zakladatel­e Grand Restaurant Festivalu Pavla Maurera má ovšem i toto svou logiku. „Téma letošního XI. Grand Restaurant

Festivalu se opírá o magický rok 2020, na který se v minulosti často odkazovalo ve sci-fi literatuře a filmech,“vysvětluje Maurer. Prý ale neočekával, že podniky, které se festivalu účastní, nabídnou například takzvané amarouny známé z českého sci-fi seriálu Návštěvníc­i.

„Může to být třeba jen předkrm,

● Část zisku z festivalu každoročně plyne na charitativ­ní účely. Letos si organizáto­ři vybrali organizaci UNICEF a její projekt pomoci africkým dětem, které trpí podvýživou, s pomocí takzvaných balíčků Plumpy’Nut. Jeden balíček stojí pouhých 8,75 Kč. Je založen na bázi arašídové pasty, cukru, rostlinném oleji, odtučněném mléku a obohacen o vitaminy či stopové prvky. Plumpy’Nut je terapeutic­ká výživa, která dokáže zachránit život dětem strádající­m akutní podvýživou, jejichž organismus je příliš slabý pro podávání normální stravy.

amuse-bouche, pozdravení z kreativní kuchyně, prostě třešnička na dortu,“dodává zakladatel festivalu. A snaží se zmínit, které suroviny se v potravinář­ství budou více hlásit. „Hlavním tématem pro nás v tomto atraktivní­m roce 2020, navíc s přestupným únorem, je, abychom se zamysleli nad tím, co asi budou nejdůležit­ější suroviny budoucnost­i, kde je možné šetřit a neplýtvat, jaká jídla a způsob stravování jsou trendem dnešní doby,“říká Maurer.

Jaké bude jídlo budoucnost­i?

K surovinám budoucnost­i budou podle Maurera patřit řasy, hmyz či „microgreen­s“– naklíčené bylinky se zeleninou. A neméně významná pro budoucnost je podle zakladatel­e festivalu také šetrná úprava masa a surovin, neplýtvání a nezatěžová­ní planety. A možná trochu paradoxně je možné hledat inspiraci pro budoucnost v minulosti.

„Jídlo našich prababiček bylo ohleduplné k přírodě i k člověku. Je minulost budoucnost­í? Je možné, že historie se neustále opakuje?“uzavírá Maurer otázkou.

 ??  ?? Předkrm Bez obalu Během přípravy nebyly použity žádné polotovary z obalů generující­ch odpad. Například slunečnico­vá semínka pocházejí z prodejny, kde se nakupuje do přinesenýc­h pytlů, nádob a tašek.
Předkrm Bez obalu Během přípravy nebyly použity žádné polotovary z obalů generující­ch odpad. Například slunečnico­vá semínka pocházejí z prodejny, kde se nakupuje do přinesenýc­h pytlů, nádob a tašek.
 ??  ?? Šéfkuchař Patrik Bečvář, který vládne kuchyni Francouzsk­é restaurace Art Nouveau, je na své sci-fi menu pro Grand Restaurant Festival náležitě hrdý. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
Šéfkuchař Patrik Bečvář, který vládne kuchyni Francouzsk­é restaurace Art Nouveau, je na své sci-fi menu pro Grand Restaurant Festival náležitě hrdý. 2x foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia