Dnes Prague Edition

Mizerové končí v telenovele

Potřetí se Will Smith a Martin Lawrence potkali jako Mizerové. Poprvé však vyměnili režiséra, takže z akčních krimikomed­ií se novinka Mizerové navždy lehce sune k sentimentá­lní rodinné historce.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

První Mizerové přišli v roce 1995, druzí roku 2003 a za oběma stál mistr akčního žánru Michael Bay. Nynější loučení policejníh­o tandemu z Miami natočili Belgičané marockého původu Bilall Fallah a Adil el Arbi, jejichž předešlé gangsterky se tvářily vážně. Změnil se i scenáristi­cký tým – a je to znát.

Ne snad v akční složce, která se snaží držet tradici od úvodní zběsilé jízdy s domáckou pointou až po finále v plamenech, ale v příběhu, jenž káže o nejvyšších rodinných hodnotách v nebývalé míře.

Staří versus mladí

Posun herecky sedí lépe Lawrenceov­i, z jehož postavy udělá první vnouče penzistu se zábavným sklonem k sebedojímá­ní, podobného Robertu De Nirovi v roli mafiánskéh­o bosse slzícího u reklam v komedii Přeber si to. Je sice zjevné, že bývalého parťáka nakonec v nouzi nenechá, nicméně kulaté bříško a důchodcovs­ké váhání mu sluší.

Těžší úkol má Smith, protože kolem jeho hrdiny maskujícíh­o stáří nabarvenou bradkou vybudovali autoři skrumáž nebetyčnýc­h klišé včetně mexického drogového kartelu, rituální pomsty a zejména tajemství dávné minulosti, jehož odhalení hraničí s harlekýnka­mi.

Navíc se do případu série vražd, kde má být vrcholnou obětí právě Smithův policista, zapojí ještě jiná obnošená linka, totiž generační soutěž starých borců se stoupenci moderních technologi­í. Mladí mají svaly, ale do akce za sebe posílají drony, zatímco veteráni znají jedinou metodu, tvrdou ruční práci.

I tady se navíc od počátku rýsuje, že se oba policejní tábory v přímé akci navzájem poučí, podpoří a sblíží; pokud však v týmu nováčků hodlali producenti nalézt případné nástupce původní dvojice Mizerů, dělali to marně.

Černá magie

Omlazená sestava detektivů naopak zdržuje, protože nejlepší okamžiky se dostavují, kdykoli jsou Smith a Lawrence zase zpátky spolu, i za cenu buddhistic­kých mouder nebo situací založených na principu seriálu Poldové a nemluvně.

Ovšem hlavní škodu napáchá vážný tón pouček či úvah o zásadní úloze rodiny, který komediální nadsázku oslabuje a rytmus akčního žánru zpomaluje. Pobaví pár podařených vtipů v čele s „Božím kvérem“, potěší solidní bojové scény s vrtulníky včetně průpovídky, kde je zlosynové pořád berou, ovšem bezmála cimrmanovs­ké odhalení původu se tu láme přes koleno silou, kterou nedokáže shodit ani poznámka „To je jako z telenovely“. Protože Mizerové navždy s telenovelo­u skutečně hraničí, nemluvě o jiné jejich pokleslé přísadě: černé magii, kterou mohl zplodit jen šílený sen bezradného scenáristy.

 ?? Foto: Falcon ?? Potřetí. Martin Lawrence (vlevo) a Will Smith si zahráli nerozlučný policejní tandem z Miami ve filmech Mizerové, Mizerové 2 a nyní v novince kin Mizerové navždy.
Foto: Falcon Potřetí. Martin Lawrence (vlevo) a Will Smith si zahráli nerozlučný policejní tandem z Miami ve filmech Mizerové, Mizerové 2 a nyní v novince kin Mizerové navždy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia