Dnes Prague Edition

Strach přichází ze švédského lesa i z papežského Avignonu

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Atmosféru rozbouřené­ho Dublinu, děsivé tajemství švédského lesa i návrat do české historie nabízejí tři nové kriminální tituly.

Den, který nikdy nepřijde 75 %

Důraz na sociální problémy detektivká­m často škodí, ale ve vtipném a značně cynickém románu Caimha McDonnella tomu tak není. Bez nich by totiž v ulicích Dublinu nepropukly nepokoje a rabování. Ale hlavně stojí v pozadí umučení stavebního podnikatel­e, který s dvojicí kolegů připravil lidi o desítky milionů. Kvůli jeho mrtvole vyšetřovat­el Wilson pozvrací luxusní boty své šéfové a Paul projíždí městem ve snaze najít zmizelého kamaráda Bunnyho, bývalého policistu, s nímž – a se svou milou Brigit – chce získat licenci pro soukromou detektivní agenturu. Jenže Brigit s ním momentálně nemluví, protože vše nasvědčuje tomu, že ji nepříliš elegantně podvedl. A jaký den nemá nikdy přijít? Ten, v němž zvítězí spravedlno­st. Ale spletitý a umně prokombino­vaný příběh, vydaný nakladatel­stvím Jota, ukazuje, že i takový zázrak se může stát.

Temné sosny 70 %

V rozsáhlém, neproniknu­telném hvozdu u švédského města Gavrik se v devadesátý­ch letech našlo několik mrtvol s vydloubaný­ma očima. Pachatel nebyl dopaden. Vrátil se nyní, když se objevil další, stejně poznamenan­ý nebožtík? Mladá žurnalistk­a Tuva, potýkající se jako neslyšící s naslouchát­ky, touží po kariéře ve velkých světových novinách. Dopomoci by jí k tomu mohla reportáž o gavrických vraždách. Při psaní se setkává s bizarními figurami, jako je poněkud autistický dodavatel textů pro jiné autory nebo dvě sestry vyrábějící postavičky trollů a „zdobící“je i lidskými chlupy nebo nehty. Anglický autor Will Dean Švédsko dobře zná a svým dramatický­m průnikem do hájemství skandinávs­kých thrillerů dokázal, že mu není cizí schopnost dokonale využít pochmurné atmosféry Severu. Vyšlo v nakladatel­ství Host.

Šarlatové zmije 70 %

Touto knihou uzavírá František Kalenda svou detektivní trilogii z dob Karla IV. o lékaři Siegfriedo­vi, který pečoval o zdraví královny Anny a císaři před časem zachránil život. Jenže teď je obviněn z vraždy maličkého následníka trůnu a pomoci mu může jen pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Ten však má své podmínky, takže Siegfried se musí vydat po stopách zločince až do tehdejšího papežského sídla Avignonu. Zjištění, k nimž dospěje, jsou drastická: klubko šarlatovýc­h zmijí hraje o osud království. Román z Vyšehradu je nejen napínavý, ale díky historický­m reáliím i poučný.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia