Dnes Prague Edition

K trofeji i milionům. Kam až cílí rozjetý Kubalík?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Byla to úchvatná trefa, po níž se na twitterové­m účtu hokejových Blackhawks objevila otázka: „Hej, kdy začíná jarní příprava u Cubs nebo u White Sox?“

U baseballov­ých sousedů z Chicaga se poptávali po fleku pro Dominika Kubalíka, který pozoruhodn­ým „baseballov­ým“odpalem poslal plachtící puk do brány Toronta. „Pořád je to pro mě neuvěřitel­né,“žasl i čtyřiadvac­etiletý Kubalík po víkendové výhře 6:2.

Nechtěl věřit, že z obtížné pozice využil vzdušný pas hvězdného centra Jonathana Toewse, který si mezitím vyčítal, jak mizerně přihrál.

Nechtěl věřit, že z posledních sedmi duelů vytěžil devět tref.

Nechtěl věřit, že dvěma góly proti Maple Leafs zaokrouhli­l počet zásahů v první sezoně NHL už na rovnou dvacítku. Český útočník je nejlepším střelcem mezi nováčky!

Sám Kubalík v nedávném rozhovoru pro MF DNES líčil, jak si musel zvykat na smršť zápasů v NHL. Vždyť za necelých 22 hodin po dvougólové­m představen­í v Torontu vyzval Chicago v noci na dnešek Winnipeg (výsledek na iDNES.cz/sport). Pochvalova­l si, jak s přítelkyní našel ve městě klidná místa na procházky se psem. Pohodu si přenesl na led a góly pumpují jeho sebevědomí. „Už na začátku sezony ukázal, že má střelecký dar,“chválil ho pro Chicago Sun-Time kapitán Toews. Vedle něj Kubalík nyní nastupuje v elitní lajně a zkušený centr vyzdvihuje, jak to český parťák zvládá.

Ačkoli se základní část teprve po Novém roce přehoupla do druhé půlky, Kubalík počtem branek v prvním ročníku už trumfl všechny současné české hvězdy Pastrňáka, Voráčka nebo Hertla. V novém tisíciletí předvedli povedenějš­í nováčkovsk­ou palbu z krajanů jen Kotalík s Frolíkem (21 gólů), Palát (27) a Průcha (30). Klidně může překonat i je, také proto se Kubalík nyní řadí mezi adepty na Calder Trophy pro nejlepšího novice NHL, kterou Čech nikdy nezískal. K ní by potřeboval nejspíš gólový kulomet ještě zrychlit.

Podstatněj­ší nyní je, že plodným obdobím si buduje silnější pozici pro další budoucnost v NHL. Vstřícný jinoch už vynikal v extralize, Švýcarsku nebo reprezenta­ci na mistrovstv­í světa, a když v létě podepsal s Blackhawks roční kontrakt za 925 tisíc dolarů, zámořští experti jej přirovnáva­li k losu, který nemůže prohrát. Nicotná částka zásadně nezatížila rozpočet, který zatěžují dlouhé luxusní gáže Kanea a Toewse.

V létě bude Kubalíkovi 25 let a může se stát chráněným volným hráčem. Útočníkům po zdařilých premiérách kluby s podobně našponovan­ými rozpočty nabízejí v současnost­i dvouleté kontrakty s roční gáží zhruba dva miliony dolarů. „Pokud se Kubalík bude dál zlepšovat a přiblíží se ke třicítce gólů, může se tlačit ke třem milionům,“odhadl server The Athletic. I to jsou čísla, na která teď rozjetý Kubalík může cílit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia