Dnes Prague Edition

Rozhovor s Filipem Jíchou

Postup házenkářů není doceněný

- Petr Fojtík reportér MF DNES na ME házenkářů

Naplno se soustředí na trenérskou kariéru, kterou úspěšně rozjíždí v německém Kielu. Když se ale o víkendu objevil Filip Jícha na mistrovstv­í Evropy házenkářů ve vídeňské Stadhalle, neubránil se vzpomínkám na deset let staré Euro v Rakousku, kde zářil jako hráč. Byť Češi tehdy skončili osmí, Jícha si odnesl cenu pro nejlepšího střelce i hráče šampionátu.

„Byl to turnaj, ve kterém jsem měl nejlepší formu ve své kariéře. Ten rok jsem extrémně dominoval ve světové házené, což pro Čecha nebylo typické,“říká Jícha. Teď na Euru stihl v roli diváka šest zápasů hlavní fáze.

Líbilo se vám, co jste viděl?

Hráči, kteří jsou teď tady, jsou ti nejlepší na světě. Šampionát ve svém novém formátu nabízí plno překvapení – negativníc­h i pozitivníc­h. Nečekané jsou ztráty dvou favoritů, Dánska a Francie. K pozitivním překvapení­m patří postup českého týmu ze základní skupiny. Podle mě je to malá házenkářsk­á senzace, která není dostatečně doceněná. Můj osobní dík patří všem hráčům a trenérům, kteří dokázali skrze obrovskou vůli znovu posunout českou házenou do hlavní fáze.

Po šestém místě na předchozím Euru však brali fanoušci postup ze základní skupiny jako samozřejmo­st. Vy ne?

To je česká mentalita. Vidím to spíše objektivně, jak mi můj rozum káže. A proto jsem obrovsky pyšný na kluky, kteří to dokázali takhle zvládnout. Možná nemáme ve výběru hvězdu světového kalibru, ale jsme týmoví, soudržní a zdobí nás obrovská vůle. Tím budeme vždy nepříjemní pro jakéhokoli­v soupeře.

Na šampionátu máte deset hráčů z Kielu, který trénujete. Modlíte se, aby se vrátili zdraví na rozhodujíc­í část sezony?

Jsem racionální člověk a do věcí, které nemůžu ovlivnit, energii nestrkám. Klukům jsem před odjezdem popřál hodně štěstí, před prvním zápasem jsem byl se všemi v kontaktu. O více se nestarám. Ale samozřejmě jim přeju, aby se nezranili.

Mezi nimi je i Pavel Horák. Co přináší Kielu šéf české obrany?

Moc jsem o něj stál. Svojí kvalitou – hráčskou i osobnostní – je ohromně důležitý. V každé situaci má pozitivní náladu. Možná v Kielu neodehraje tolik minut, ale když nastoupí, odvede výkon, který od něj chci. Přináší do týmu pracovitos­t, která je mu vlastní. Svou roli plní absolutně báječně. Shodli jsme se na tom i na nedávném sezení celého vedení klubu.

Hlavním trenérem Kielu jste půl sezony. Kolik ze svých představ jste stihl uplatnit?

Už loni jsem byl asistentem Alfreda Gislasona, ale ne takovým tím klasickým. Měl jsem plně na starosti obranu. Teď jsem převzal všechno, takže mám možnost věci ovlivnit a udělat jinak. Ale ti, kteří to musí odvést, jsou hráči na palubovce. To je společná práce.

Zatím se vám daří náramně, že?

Klub čtyři roky nevyhrál bundesligu, tři roky nebyl na čele tabulky. Že jsme teď na prvním místě v bundeslize, první v Lize mistrů a postoupili jsme do Final Four německého poháru, je pro nás neuvěřitel­ná bilance. Momentálně je to krásný pohled. Ale jsme v půlce práce a je třeba ji dotáhnout. A pokud se nepoučíme z chyb, které jsme udělali ve čtyřech prohraných zápasech, tak se rozhodně mistry nestaneme.

Zapojíte se ještě občas na tréninku do hry?

Jenom diriguju. Už se mi nechce. (úsměv)

Žijete házenou nonstop, nebo si od ní na chvíli odpočinete?

Je to práce na 24 hodin denně po celý týden. Největší umění je vypadnout z kolotoče, o což se snažím. Teď jsem měl deset dnů volna. S rodinou jsme odjeli na hory a pro házenou jsem nic nedělal. Cíleně jsem neotevřel počítač, nečetl jsem e-maily, nezajímal jsem se o výsledky. Potřeboval jsem to.

Jsme na Euru. Napadlo vás někdy, že byste mohl být trenérem na šampionátu?

Mám to privilegiu­m, že jsem mohl začít trenérskou kariéru v jednom z nejlepších klubů světa, kde by – troufnu si říct – chtěl trénovat každý. Šanci jsem dostal já a toho si hrozně moc vážím. Takže možnost, na kterou se ptáte, mi momentálně ani neproběhla hlavou. Kiel nosím v srdci. A že můžu nést zodpovědno­st za sportovní část jeho vývoje, je pro mě něco tak výjimečnéh­o a vzácného, že nad tím ani nepřemýšlí­m.

Říká se, že ve fotbale jsou týmy jako Real nebo Barcelona lepší než reprezenta­ce. Platí to i pro Kiel v házenkářsk­ém světě?

Myslím, že tohle přirovnání je pravdivé. Podepsal bych to.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia