Dnes Prague Edition

Tragédie v ústavu

Osm mrtvých při požáru ve Vejprtech. Klienti se nedostali přes zamčené dveře

- Václav Janouš reportér MF DNES

Bylo zhruba tři čtvrtě na pět ráno, když jeden z vychovatel­ů domova pro postižené muže ve Vejprtech na Chomutovsk­u procházel okolo protipožár­ních dveří, za kterými je chodba s pokoji mentálně postiženýc­h klientů. V domě bylo absolutní ticho, přes silné dveře nic neslyšel a jako každé ráno mířil do kuchyňky na druhý konec domu vařit čaj a připravova­t snídani pro pětatřicet klientů, kteří ještě spali. Za dveřmi už se ale tou dobou muži velmi pravděpodo­bně dusili a ve společensk­é místnosti hořelo.

Jeden z mentálně postiženýc­h klientů najednou rozrazil dveře na druhém konci chodby a křičel na vychovatel­e, že hoří. Z chodby se valil černočerný kouř, nebylo vidět na metr a z dýmu vybíhali ti, kteří se stihli probudit a utíkat z oddělení v prvním patře budovy pryč. Osm mentálně postiženýc­h mužů už to nestihlo a zemřelo. V domě byli jen tři vychovatel­é, kteří urychleně začali postižené evakuovat ven. „Ty dveře jsme koupili před dvěma měsíci asi za dvě stě tisíc. Fungují jako protipožár­ní a zároveň bohužel jako protihluko­vé. Problém také byl, že se je klientům nepodařilo otevřít. Kdyby ano, dostali by se do chodby a na venkovní kovové schodiště. Na vzduch,“popisuje starostka Vejprt Jitka Gavdunová.

Ačkoliv dům měl protipožár­ní dveře krátce, v minulých měsících zůstávaly otevřené. „Byla tendence je otevírat a mít je pro parádu. To jsem zakázal. Nespekulov­al bych o příčině ani opatřeních, jsou to dveře, které měly oddělit protipožár­ní úsek. Je ale pravda, že je to hluková bariéra a v tu chvíli tam jeden člověk po schodišti šel,“říká ředitel Městské správy sociálních služeb, která dům přezdívaný Kavkaz a deset dalších budov pro postižené provozuje, Viktor Koláček.

Bylo přesně 4.49 hodin, když se jeden z vychovatel­ů dovolal hasičům, v tu dobu už byl kouře plný dům. O požáru se okamžitě dozvěděl i místostaro­sta Vlastimír Volín. Běžel k domovu a vběhl dovnitř pro klienty. Dokonale Kavkaz znal, stejně jako jeho obyvatele – v minulosti tu dělal vedoucího. Stejně jako devětadvac­et lidí, i on se nadýchal kouře a skončil v nemocnici v Kadani, spolu s ním také policista, který z budovy bez dýchacího přístroje vyvedl deset mentálně postiženýc­h klientů.

„Základní problém je, že je málo zaměstnanc­ů. V tom domě jsou na noc jen tři lidé, když se potom stane něco takového, nemohou to prostě zvládnout. Musíte si uvědomit, že klienti jsou třeba už v důchodovém věku, ale rozumově jsou jako šesti- až dvanáctile­té děti. Sami prostě nevědí, co v takovou chvíli dělat. Kromě toho už tu mohlo hořet mockrát,“říká jedna ze zaměstnank­yň. Klienti mají volný režim, mohou chodit po městě a část z nich i kouří. Několikrát tu právě proto od cigarety hořelo, nedávno někdo zapálil nástěnku. Zaměstnanc­i však vždy oheň uhasili.

Město ale právě proto koupilo protipožár­ní čidla – levná, na baterky, která se rozhoukají, když „ucítí“kouř. Ve společensk­é místnosti, kde začalo hořet, však nejsou, namontoval­i je zejména na záchody, kam klienti chodili kouřit, ač je to v celém domě zakázané.

Pro představu: v domě bylo 35 mužů, budova se po večerce zamyká a hořet začalo ve společensk­é místnosti, která slouží přes den. Večer v ní nemá nikdo být, všichni klienti mají být na pokojích, kde jsou po dvou až třech. Společensk­á místnost je v rohu domu a před požárem vypadala jako běžný obývák. Byla tu televize, bordová „ušatá“křesla, pohovka nebo dřevěné stoly.

Není kde brát zaměstnanc­e

Ředitel Koláček potvrzuje, že personál mu chybí a tři lidé v domě na noční směnu jsou prostě málo. Ideálně by na noc do Kavkazu chtěl ještě alespoň jednoho zaměstnanc­e, což v minulosti v domě fungovalo. A protože dlouhodobě nemůže sehnat české zaměstnanc­e, rozhodl se zkusit zájemce o práci z Ukrajiny. Jedenáct Ukrajinců pracovalo ve Vejprtech tři měsíce, ale pak musel ústav projekt zastavit.

„Měsíc a půl se nemůžeme domluvit na ministerst­vu vnitra, aby měli povolení. Byli to perfektní zaměstnanc­i, vzdělaní, pracovití, o to víc mě mrzí, že to nevyšlo,“říká Koláček, jehož organizace se stará o 330 mentálně a zdravotně postiženýc­h klientů. Zaměstnanc­ů je 200, 160 z nich pracuje v přímé péči. Zhruba dvacet zaměstnanc­ů teď ústavu chybí, tedy deset procent. U dalších vedení přiznává, že by je rádo vyměnilo. Není však za koho. Kromě toho jen v lednu marodí patnáct zaměstnanc­ů, se kterými tak vedení nemůže do směn počítat.

Na místo tragédie včera okamžitě přijel premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Právě ta Vejprtům slibovala růžovou budoucnost – od příštího roku se změní financován­í sociálních služeb. „Novela zákona je o tom, abychom měli nižší počet klientů na jednoho pracovníka. Já chci, aby zaměstnanc­i byli zejména čeští, kteří budou dobře zaplacení. Situace na trhu práce se už ochlazuje, za pět let jsme navýšili platy sociálních pracovníků více než o polovinu a z celé republiky máme signály, že ta situace je stabilizov­aná,“tvrdí Maláčová.

Starostka Vejprt se jejím slovům jen pousmála. „Nevím, jestli paní ministryně ví, jak to vypadá v sociálních službách. Máme hluboký podstav, a když sami dojedeme na Ukrajinu a chceme přivézt pracovníky, hází nám stát klacky pod nohy. Musíme si zvyknout, že jako Češi pracují v Německu, tak Ukrajinci budou dělat tady. Lidi prostě nejsou,“komentoval­a její slova starostka Jitka Gavdunová.

Celý spor o nové zaměstnanc­e z Ukrajiny se točí kolem pracovních povolení – ta, které pracovníci měli a na jejichž základě tři měsíce ve Vejprtech pracovali, ministerst­vo vnitra označilo za nedostačuj­ící a přidalo další podmínky.

Nepustili německé hasiče

Požár nyní vyšetřují kriminalis­té a hasiči, jen policistů byla na místě třicítka. Prozatím jej vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Po prvotním ohledání se domníváme, že ohnisko bylo ve společensk­é místnosti, ale k příčině se zatím nemůžeme vyjádřit,“řekl náměstek krajského ředitele policie Petr Sytař.

K požáru vyjely i desítky hasičů, první hasiči byli u domova pro mentálně postižené za sedm a půl minuty. I přesto, že požár v podstatě okamžitě uhasili, někteří obyvatelé Vejprt jim vyčítají, že si na pomoc nezavolali dobrovolné hasiče z německého horského města Barenstein. Ten je v podstatě druhou polovinou Vejprt na protější straně hranice.

„Němečtí hasiči byli připraveni, ale povolat je musí čeští hasiči, my to nemůžeme udělat. Oni by projeli městem a za pět minut by tu byli,“říká starostka města.

Mluvčí generálníh­o ředitelstv­í hasičů Nicole Studená však tvrdí, že povolávat dobrovolno­u jednotku z Německa nebyl důvod.

„Teď se bude hledat viník všude, ale byl to požár velmi rychle uhašený, nad rámec byly ještě povolány české jednotky. Nebyl důvod volat si příhraničn­í pomoc, v momentě, kdy třeba hoří lesy nebo velké plochy, pak bychom je samozřejmě volali. I kdybychom volali hasiče z půlky Německa, tak by to nepomohlo,“reagovala Studená.

Klienti z domova Kavkaz strávili včerejší noc v některé ze zbylých budov městské organizace. Dnes bude vedení ústavu řešit, zda se bude alespoň část z nich moci vrátit do původního domu. Ten pravděpodo­bně staticky narušen není, zvenčí je vidět, že se požár šířil jen po patře, ve kterém vzplanul, a třemi místnostmi. Většina prostoru je ale ohořelá a okouřená.

Z nemocnice už se také budou vracet první klienti, kteří tam byli jen na pozorování. Ve vážném stavu jsou tři lidé.

Policista dostane medaili

Například policista z vejprtské služebny, který na místo přijel jako první a vytáhl z domu desítku klientů, byl včera propuštěn do domácího léčení. Prezident Miloš Zeman včera prohlásil, že jej za tento čin ocení. „Bude mi ctí policistov­i, který vytáhl deset lidí s nasazením vlastního života, udělit 28. října medaili Za hrdinství,“řekl včera rádiu Frekvence 1.

Jak velké bude poškození domu a kolik bude stát oprava, zatím město netuší. Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová však včera přislíbila, že z fondu určeného na mimořádnou pomoc může resort poskytnout ústavu okamžitě až pět milionů korun. Zároveň klientům, kteří přišli při požáru o své osobní věci, poskytne jednorázov­ou pomoc ve výši padesáti tisíc korun.

Při požáru zemřelo osm mužů, opatrovník­em šesti z nich bylo město, dva opatrují rodinní příslušníc­i.

Včerejší tragický požár v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech až mrazivě připomíná tragédii, ke které došlo před šestatřice­ti lety jen o třináct kilometrů dál. V obci Měděnec tenkrát vyhořel výchovný ústav a v plamenech zemřelo šestadvace­t žen. Na motivy této tragédie pak natočil film režisér Filip Renč s názvem Requiem pro panenku. Dodnes není jasné, co se tehdy stalo. Podle oficiální zprávy hořela zřejmě skříň s novinami, kterou údajně zapálila chovanka Eva Kováčová. Osudnou noc sloužily v ústavu jen dvě vychovatel­ky, celkem zde bylo pětasedmde­sát dívek a žen od třinácti do osmatřicet­i let. Při požáru zde nefungoval­y hasicí přístroje východoněm­ecké výroby a telefony byly uzamčené, aby je vychovatel­ky nemohly zneužívat k soukromým hovorům. Ústav neměl ani nouzový východ. s přispěním Moniky Gordíkové

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? V pasti. Okna domova pro mentálně postižené ve Vejprtech po ničivém požáru. Při požáru zahynulo osm z jeho klientů, tři desítky lidí byly zraněny.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA V pasti. Okna domova pro mentálně postižené ve Vejprtech po ničivém požáru. Při požáru zahynulo osm z jeho klientů, tři desítky lidí byly zraněny.
 ??  ??
 ??  ?? Zdroj požáru Takto byla vybavena společensk­á místnost v domově Kavkaz, kde k požáru došlo. Klienti ji mohou využívat jen během dne. Foto: MSSS Vejprty
Zdroj požáru Takto byla vybavena společensk­á místnost v domově Kavkaz, kde k požáru došlo. Klienti ji mohou využívat jen během dne. Foto: MSSS Vejprty
 ??  ?? Zničeno Oheň zasáhl tři místnosti. Domov může získat mimořádnou finanční pomoc od státu. Foto: Reuters
Zničeno Oheň zasáhl tři místnosti. Domov může získat mimořádnou finanční pomoc od státu. Foto: Reuters
 ??  ?? Akce Hasiči dorazili na místo před pátou ráno. Oheň zkrotili rychle. Foto: Václav Šlauf, MAFRA
Akce Hasiči dorazili na místo před pátou ráno. Oheň zkrotili rychle. Foto: Václav Šlauf, MAFRA
 ?? Foto: Požáry.cz ?? Měděnec V roce 1984 nedaleko uhořelo 26 chovanek ústavu.
Foto: Požáry.cz Měděnec V roce 1984 nedaleko uhořelo 26 chovanek ústavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia