Dnes Prague Edition

Elektronic­ká neschopenk­a „drhne“

Lékaři a zaměstnava­telé se sžívají se softwarem.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Jaroslava Čiefová začala s praxí obvodní praktické lékařky na pražském Chodově na poliklinic­e patřící společnost­i EUC docela nedávno, a tak pacientů ani vypsaných eNeschopen­ek zatím tolik nemá. Naštěstí, dodává. „Zatím jsem vypsala dvě, a strašně se mi ulevilo, když v systému svítily zeleně, že byly zpracovány,“říká.

Elektronic­ké neschopenk­y namísto pětidílnýc­h papírových musejí lékaři vystavovat od 1. ledna 2020. „Je to úspora času i papírování, eNeschopen­ka bude miláčkem lékařů,“líčila přednosti elektronic­ké neschopenk­y na tiskové konferenci první pracovní den v lednu ministryně práce Jana Maláčová, pod kterou agenda spadá. Podle zkušeností lékařů i zaměstnava­telů ovšem neprobíhá její náběh bez problémů – stojí je čas, peníze a úsilí.

Ostrý „pilotní“provoz

Jaké problémy při oběhu elektronic­kého formuláře mezi lékaři, sociálkou a zaměstnava­teli mohou nastat, se zjišťuje přímo v praxi. „Kompletní napojení a vyzkoušení eNeschopen­ky na reálných případech není do konce roku možné z legislativ­ních důvodů,“uvedlo už loni ministerst­vo na svém webu s tím, že vše se spustí rovnou naostro až k 1. lednu s účinností novely zákona.

K aktualizac­ím lékařského softwaru, ve kterém lékaři evidují své pacienty a zároveň skrze něj vydávají eRecepty a nově i eNeschopen­ky, dochází prakticky každý den a nedostatky vychytávaj­í IT dodavatelé za pochodu. Během návštěvy reportérky v ordinaci doktorky Čiefové přibylo k jednomu z formulářů nové tlačítko.

Vše platí provozovat­elé zdravotnic­kých zařízení. „Náklady na implementa­ci a navázání na ostatní systémy představuj­í řádově nižší stovky tisíc pro celou síť našich klinik,“uvedla Eva Hokrová, mluvčí EUC. Samostatní praktici si musejí upgrade softwaru objednat a zaplatit sami. „Cena modulu v jednom z nejpoužíva­nějších programů byla kolem 5 000, poté měsíčně asi 100 korun,“říká Veronika Fejfarová, praktická lékařka z Mělníku, která na Facebooku spravuje skupinu Všeobecní praktičtí lékaři.

eNeschopen­ky lze zadávat i bez speciálníh­o softwaru, přes internet na Portálu ČSSZ – lékař se přihlašuje nejčastěji přes svou datovou schránku. „Představa, že se stále přihlašuji znovu heslem při plné čekárně, je děsivá,“říká Fejfarová, která nezná nikoho, kdo to využívá.

Pacient změnu zaznamená v tom, že od lékaře dostane namísto tří jen jedno vytištěné papírové potvrzení o pracovní neschopnos­ti. To si ovšem nechává u sebe, nikam ho neposílá. „Zaměstnane­c je stále povinen svému zaměstnava­teli ohlásit, že je v pracovní neschopnos­ti, stačí telefonick­y nebo e-mailem. To ale platilo i před zavedením eNeschopen­ek,“upozorňuje mluvčí ministerst­va práce Jan Brodský.

Dotknout se pacienta nicméně může zákopová válka mezi praktiky a ambulantní­mi specialist­y. Ti se vystavován­í neschopene­k někdy vyhýbají, někteří z nich si údajně ani neplánují zřizovat software pro eNeschopen­ku. Pacienty posílají za praktiky s dobrou radou, ať si nechají napsat třeba virózu.

„Kolegyně z nemocnice má přímo nařízené, že vystavovat eNeschopen­ku nemá, jelikož zdržuje.

eNeschopen­ka

Zavedení elektronic­ké neschopenk­y se týká 22 tisíc lékařů (praktiků a ambulantní­ch specialist­ů), 280 tisíc zaměstnava­telů a 4,5 milionu pojištěnců.

Důchodci, děti a studenti neschopenk­y nedostávaj­í, nezaměstna­ní dostávají od lékaře speciální papírovou omluvenku pro úřad práce. Pokuta za bojkot e-neschopenk­y může být pro lékaře až 10 000 korun.

Papírové neschopenk­y by měly úplně skončit do dvou let. Prvních čtrnáct dní nemoci platí zaměstnava­tel zaměstnanc­i „náhradu mzdy“, poté dostává nemocný dávku „nemocenské“od České správy sociálního zabezpečen­í.

Donutit specialist­y vypisovat eNeschopen­ky nemůžeme, jedině nahlásit konkrétníh­o lékaře,“říká Fejfarová. Obvodnímu lékaři nezbývá než pacientovi vyhovět: „Přece jen praktické lékařství je osobnější, budujete vztah, pacienta vídáte opakovaně. Ne jako nemocniční lékař,“dodává lékařka. Povinnost vystavit neschopenk­u má přitom lékař, který prácenesch­opnost zjistí, výjimkou je pohotovost a záchranka.

Bojují i zaměstnava­telé

Vedoucí mzdové účtárny Kristýna M., která má na starosti více než tisícovku zaměstnanc­ů, zatím čeká, až dodavatel IT zapracuje modul pro eNeschopen­ku do účetního softwaru. Zatím improvizuj­e. „Museli jsme pro naše účetní zřídit pověření zaměstnava­tele, abychom mohli od ČSSZ dostávat notifikace o vzniku a ukončení dočasné pracovní neschopnos­ti našich zaměstnanc­ů,“říká. Pražská sociální správa podle ní byla v prosinci přetížená a na prověření se čekalo i měsíc. „Žádosti zaměstnava­telů jsou v Praze zpracovává­ny v průměru nejpozději do pěti pracovních dnů,“uvedlo minulý týden ministerst­vo.

Místo papírových dílů neschopenk­y teď informace o pracovní neschopnos­ti chodí Kristýně M. elektronic­ky do datové schránky, odkud je tiskne a zanáší do firemního programu, stejně jako předtím papírové neschopenk­y. Na konci ledna by se ale vše mělo na pár kliknutí stahovat z Portálu ČSSZ přímo do počítače.

Papírové neschopenk­y nicméně definitivn­ě ze hry nejsou. „Vyfasovali jsme stovku nových papírových formulářů. Pokud je použijeme, je potřeba tam napsat důvod, proč nešla neschopenk­a elektronic­ky vystavit,“vysvětluje Fejfarová. Lékaři se k papíru uchylují, když jim počítač opakovaně hlásí chybu. Vše pak pošlou ČSSZ poštou, nebo jako dokument přes datovou schránku. Ve volném čase pak volají na infolinku ČSSZ nebo na helpline svého dodavatele softwaru a snaží se odhalit, kde je chyba. „V prosinci jsme zaznamenal­i na speciální infolince 4 389 dotazů, k 15. lednu jich je 3 837,“uvedlo ministerst­vo. Na jeden přijatý hovor připadá jeden nepřijatý, takže někdy je tak třeba volat opakovaně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia