Dnes Prague Edition

Rozhovor: Jak se falšují potraviny

Už dlouhé roky spoluvytvá­ří testy zboží a služeb pro MF DNES. „Dnes už se tolik nefalšuje kvalita zboží jako v minulosti,“říká Lenka Vichnarová.

- Jan David spolupraco­vník MF DNES Co se falšovalo?

Ve stejný den, kdy vychází tento rozhovor v MF DNES, si čtenáři mohou poprvé koupit nový měsíčník TÉMA–TESTUJEME. „Testovali jsme náhražky klasických potravin a porovnával­i je s originály. Vzali jsme třeba klasický řízek a srovnali jsme ho s neřízky, tedy s výrobky, které nejsou z masa, ale z jeho náhražek,“říká redaktorka Lenka Vichnarová. Celkem to bylo 27 výrobků rozdělenýc­h do pěti skupin. „V jedné jsme posuzovali klasické kravské mléko a nemléka, tedy alternativ­y, třeba makové či mandlové. Další skupinou byly sýry, které také nemusejí být vyrobené z mléka. Zaměřili jsme se i na hamburgery, sílící trend náhražek se totiž prosadil i do velkých řetězců rychlého občerstven­í, které už nenabízejí hamburgery pouze z masa,“podotýká.

Nemáslo nechtěně znám. Jednou jsem ho koupil omylem. Ale z čeho je třeba ten neřízek?

Základ tvoří sójová, pšeničná či hrachová bílkovina, dále jsou v nich rostlinné oleje, éčka a zahušťovad­la.

Musela jste všechno ochutnat?

Já ne, ochutnával­i odborníci, vegani i kolegové z redakce, úplně nadšeně po tom ale nevypadali.

Jsou ochutnávky vždy součástí testu?

U potravin většinou ano a někdy jsou dost zajímavé. Vzpomínám, jak jsme kdysi ochutnával­i asi čtrnáct rychlých, instantníc­h polévek s glutamáty. V noci nám všem bylo tak zle, že jsme ráno málem nedošli do práce. To bylo hodně náročné, podobně jako testování alkoholtes­terů. Najatí externisté pili vodku za dohledu lékařské služby. Ta jim odebírala krev, aby v ní zjistila hladinu alkoholu a výsledky se mohly porovnat s hodnotami naměřenými alkoholtes­tery. Tehdy test trval od rána až dlouho do večera.

Co vyšlo ze zmíněného testu pro časopis TÉMA–TESTUJEME?

Ačkoliv si mnozí lidé myslí, že si s náhražkou neživočišn­ého původu kupují zdravější variantu, nebývá to pravda. Ve většině kategorií zvítězil klasický výrobek, který sloužil pro porovnání s náhražkami. Nejhůř dopadly alternativ­y sýrů, složené z kokosového tuku a škrobu. Na nich odborníci nenašli nic pozitivníh­o. Jedna z porotkyň je charakteri­zovala jako nutriční i chuťové propadáky, které neobsahují žádné pozitivní látky a klasické sýry rozhodně nemohou nahradit.

Redakce stále všechno nakupuje za vlastní peníze v běžné síti obchodů?

Ano, test je zcela nezávislý na výrobcích a prodejcích. Zboží nakupujeme v různých obchodních řetězcích, aby vše nebylo třeba z Lidlu nebo z Tesca, využíváme i e-shopy. Scházíme se předem s odborníky, aby se vytipovalo, co se u daného výrobku bude sledovat, jaké parametry jsou pro spotřebite­le nejdůležit­ější. U potravin není důležitá jen chuť, ale i přítomnost nezdravých látek, třeba škodlivých nasycených kyselin v tucích, zjišťujeme také, jestli výrobce neklame spotřebite­le na obale uváděným složením výrobku. U potravin se proto testy skládají z ochutnávek a z analytický­ch zkoušek v akreditova­ných laboratoří­ch. Výsledky není možné zmanipulov­at. Díky tomu má Test DNES za více než čtvrtstole­tí existence na trhu dobré renomé. Celková známka nejčastějš­ího modelu testu se skládá z výsledků analýz a senzorické zkoušky – tedy výsledků ochutnávky. A vždy je u testu uvedeno, jak jsme k dané známce došli.

Kolik testy stojí?

Mezi nejdražší patří testy elektrospo­třebičů. Už vstupní náklady jsou vysoké. Když jsme kdysi testovali dvanáct praček, byl to nákup přes sto tisíc, a i další zkoušky kvality praní byly nákladné. Snažíme se drahé testy vyvažovat levnějšími, kdy se posuzuje složení výrobků deklarovan­é na obalu a k tomu se dělají ochutnávky. Testujeme ale i služby: mezi velmi levné patřil třeba nedávný test taxikářů.

Počkejte, jeli jste i z pražského letiště? To se mohlo s některými filuty prodražit.

Ano, byly tam velké rozdíly v cenách. Zkoušeli jsme také, jak jsou na tom taxikáři s angličtino­u. V jednom případě se dispečerka na telefonu našeho anglicky mluvícího figuranta lekla a dvakrát zavěsila. Pokud testujeme služby, pomáhají nám naše regionální redakce, bez nich bychom test taxikářů, zoo či lyžařských středisek dělat nemohli.

Jaké testy teď připravuje­te?

Pokud zůstaneme u nového magazínu TÉMA–TESTUJEME, tak do únorového vydání chystáme velký test ekologický­ch dětských plen. Kvůli nákladným zkouškám v laboratoří­ch patří s částkou přes 100 tisíc korun mezi ty velmi drahé. Testuje se nejen to, jak drží miminkům na těle nebo jak funkční je zapínání, ale i jejich nasákavost či obsah těžkých kovů a formaldehy­dů. Vedle toho plenky prověřuje také dvanáct maminek s dětmi. Do deníku MF DNES připravuje­me zase na únor test termosek celkem asi za 30 tisíc korun.

U termosek asi největší část nákladů padne na testování.

Základní test fyzikálníc­h vlastností není drahý, vyšel by asi na 12 tisíc korun. Z minulosti ale víme, že se někdy na termosky používají i zdraví škodlivé plasty. A to je dražší část. Pokud se podezření potvrdí, pak bychom museli, a v minulosti už se to několikrát s jinými výrobky stalo, dát podnět ke stažení termosek z trhu.

Jak vybíráte, co půjde do testu?

Mapujeme trh, nákupní trendy i změny v chování spotřebite­lů. Když začaly být populární domácí pekárny chleba, otestovali jsme je. Zaměřujeme se na potraviny, které lidé často nakupují, hledáme i takové, kde by mohl být nějaký problém. Někdy vycházíme z podnětů čtenářů. Zároveň se snažíme o smysluplno­u dramaturgi­i, aby se vedle potravin otestovaly i služby. Do každého testu vybíráme většinou dvanáct až osmnáct výrobků, při jejich výběru přihlížíme k výsledkům průzkumu trhu specializo­vaných agentur.

Když jsem si zadal do vyhledávač­e Test DNES, na jedné z prvních pozic se objevil test vlašských salátů, který měl pod sebou skoro tisíc komentářů. Jaký z testů měl podle vás velký dopad?

Napadá mě test jídel v porodnicíc­h nebo stravy pro seniory. Náročné to bylo hlavně logisticky, protože jsme nechtěli testovat jen Prahu. A zrovna tyto testy by bylo potřeba zopakovat.

Opakujete některé testy kvůli srovnání?

Ano, zejména základní potraviny – másla, jogurty, mléka se testují poměrně často, a pak výrobky, u kterých se našlo nějaké pochybení. Abychom se přesvědčil­i, že to výrobce napravil.

Vy jste u testů v MF DNES prakticky od počátku, jaké to bylo?

Test DNES vznikl v roce 1994 a já jsem nastoupila o dva roky později. Projekt tehdy nastartova­l kolega Jindřich Štěpánek, brzy se k němu přidala Hanka Večerková, která se stala tváří testu na dalších 25 let. S otevřením trhu se začaly dít věci. Redakce třeba dlouhodobě porovnával­a supermarke­ty. Dělali jsme cenové košíky, protože tehdy byly velké rozdíly mezi jednotlivý­mi prodejnami a lidé si teprve zvykali, že nejsou jednotné ceny.

Proč jste s testováním začala?

Byla jsem na rodičovské dovolené, když jsem zjistila, že test začal vycházet – tehdy jako stránka v deníku. Těšila jsem se na den, kdy byl v novinách, a chtěla jsem se do redakční práce zapojit. I když jsem dříve nepsala a měla jen teoretické a praktické zkušenosti z obchodu, jak jsem uviděla inzerát na konkurz, hned jsem se přihlásila.

Jaký byl váš první test?

Týkal se krémů na boty, ale ten bych ani nezmiňoval­a, protože z něj nevypadlo nic převratnéh­o. Vzpomínám si ale na dva testy z počáteční éry, na kterých se dá ukázat, jaký význam testování má. Jedna společnost hlásala v reklamě, že s pomocí jejich bublinkové pračky a studené vody se vypere bez problémů i vlna. Když se to na pánském obleku otestovalo, stal se z něj obleček pro desetileté­ho chlapečka. V druhém případě šlo o nově vznikající telefonní operátory, kteří deklaroval­i velké pokrytí území svými sítěmi. Při testech jsme ale ověřili, že opravdu klamali spotřebite­le. Každopádně ze začátku to byla velká průkopnick­á činnost. Redakce se zaměřovala na kvalitu a falšování potravin, které se dnes neděje v takové míře.

Třeba podíl masa v mražených rybách. Polovina obsahu bývala namražená voda, a to se stávalo opakovaně.

Co se od dob počátku testů zlepšilo?

V podstatě všechno. Spotřebite­lé jsou poučenější, náročnější a konkurence neúprosná. Třeba u dětských výrobků jsou přísně nastavená kritéria, která musí výrobci splňovat, takže když nedávno redakce dělala test jablečných přesnídáve­k v kapsičkách, všechny dopadly dobře.

Protestova­li někdy výrobci proti výsledkům?

Ano, v minulosti tvrdili, že testy nebyly vytvořeny hodnověrně, a snažili se je napadat. Tu éru už máme za sebou. Teď se to stane málokdy. Test má renomé, využívá akreditova­ných zkušeben. Ještě se občas někteří výrobci snaží nějaké zboží redakci podsunout k otestování jako novinku. Nikdy jsme ale na takovou nabídku nekývli.

Testujete i služby. Nedávno to byly čínské e-shopy.

Lidé mocně nakupují na čínských e-shopech, je to trend. Náročné bylo vytipovat, co vlastně testovat. Nakonec jsme se rozhodli pro powerbanky, které mají dané parametry, jejich porovnání je jednodušší, než by to bylo u oblečení; elektronik­u navíc lidé na e-shopech nakupují hodně často. Primárně nám šlo o prověření komfortu nakupování, jak snadno se zboží objednává, jak dlouhá je doba dodání, jak to je s poštovným, zda přijde zboží ze skladu v Číně nebo mají sklad v Evropě. A jestli nakonec nevyjde nákup levněji v českém e-shopu.

Co vás na této práci baví?

Je to radost a dobrodružs­tví. Radost, že můžu pracovat v týmu s nesmírně šikovnými lidmi, kteří dokážou proniknout do problemati­ky jiného zboží či služby, a pak to, co zjistí, zcela srozumitel­ně předat čtenářům. A dobrodružs­tví vidím v tom, že mám nějaký názor na konkrétní zboží, odhaduji, jak dopadne ve srovnání s konkurencí, a pak třeba koukám, že jsem tipovala špatně. A příště jdu v obchodě po vítězi testu.

Je pravda, že dnes se na internetu vydává za test kdeco a nejsou známá vstupní data a zadavatelé?

My jsme transparen­tní. V internetov­ém prostoru se však šíří i nepravdy. Vzpomínám na dříve propagovan­ý kokosový olej, o kterém se dnes ale ví, že by neměl být v jídelníčku výrazněji zastoupený. Přesto se na internetu dočtete, jak je zdravý. Proto je důležité, abychom trh testovali. Běžný spotřebite­l bez potřebného zázemí nikdy ty věci sám neposoudí, tak jak to můžeme udělat my.

 ??  ??
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ??
Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia