Dnes Prague Edition

Ptačí chřipka se vrátila do Česka

- — Martin Petříček

Bylo jen otázkou času, než ptačí chřipka udeří i v Česku. V poslední době se stejný typ vysoce patogenníh­o viru H5N8, který je pro ptáky smrtelný, vyskytl v Maďarsku, Polsku i na Slovensku. A v sobotu Státní veterinárn­í správa potvrdila první případ nákazy v malochovu drůbeže ve Štěpánově nad Svratkou na Vysočině.

Chov, který byl napaden virem, je již zlikvidová­n. Stejně jako chovy nejbližšíc­h sousedů. V postiženém chovu bylo 12 slepic, z nichž šest během dvou dnů uhynulo, a tři kachny. V desetikilo­metrovém okruhu platí přísná veterinárn­í opatření, aby nedošlo k šíření nákazy.

Do Štěpánova nákazu podle veterinárn­í Jde o virové onemocnění. Postihuje volně žijící ptáky i drůbež – slepice, krůty, kachny a husy. Postižená zvířata mají dýchací potíže, trpí ztrátou chuti a masivně hynou za jeden až dva dny. K přenosu dochází především trusem. Podle veterinárn­í správy nebyl dosud u aktuálního subtypu H5N8 zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovaný­mi ptáky nebo jejich exkrety. Nelze vyloučit přenos chřipky z nemocných ptáků na kočky či psy. správy zavlekli vodní ptáci. Nejspíš divoké kachny. Veterináři očekávají, že se ptačí chřipka objeví i na jiných místech. Zatím však žádný další případ nenahlásil­i. Přímo ve Štěpánově nad Svratkou není žádný velkochov drůbeže ani významné veterinárn­í podniky.

Ministerst­vo zemědělstv­í má na odškodnění chovatelů v letošním roce vyčleněno 60 milionů korun. Výše odškodnění pro jednotlivé chovatele vychází ze zákona. „Nejdůležit­ější nyní je, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy, chovatelé by měli z preventivn­ích důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků,“řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman.

Ptačí chřipka se do Česka vrátila po třech letech. I tehdy šlo o virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V Česku bylo tehdy vybito 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. Po celé Evropě bylo nutné utratit miliony kusů drůbeže. První výskyt viru ptačí chřipky byl v Česku zaznamenán v roce 2007.

Pravděpodo­bnost nakažení člověka je při dodržení základních ochranných pravidel podle veterinárn­í správy minimální. Potraviny v obchodech jsou bezpečné, navíc tepelná úprava drůběžího masa či vajec virus zničí. Při dosažení teploty 70 °C již za jednu sekundu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia