Dnes Prague Edition

Ženy posílaly Weinsteino­vi zamilované maily – i poté

- — Milan Vodička

NEW YORK Do případu obžalované­ho filmového magnáta Harveyho Weinsteina začnou promlouvat přítulné milostné maily od žen, které tvrdí, že je znásilnil.

Jsou velmi milé a vstřícné – a to nejen ty, které ženy poslaly Weinsteino­vi předtím, než na nich měl spáchat sexuální zločiny.

Stejný tón mají i poté, co se měl údajný zločin mezi Weinsteine­m a pisatelkam­i stát.

„Máme desítky a desítky a desítky mailů,“řekl obhájce Weinsteina, z něhož se stalo příkladné hlavní monstrum hnutí MeToo.

Obhájce Damon Cheronis dostal povolení, aby při soudu, který včera začal a kde Weinsteino­vi hrozí až osmadvacet let, citoval maily už v úvodní řeči.

Podle toho, co advokát řekl americkým médiím, neznějí maily vůbec jako od obětí sexuálního násilí.

Jedna žena dokonce poslala Weinsteino­vi své nové telefonní číslo a napsala mu, že by ho chtěla představit mamince – ale maily mu poslala dávno poté, co se mělo uskutečnit údajné znásilnění.

Některé maily jsou velmi pikantní. Jedna z žen napsala čtyři roky po údajném znásilnění Weinsteino­vi: „Miluji tě, ale štve mě ten pocit, že mě máš jen na to jedno.“

Za pár měsíců mu táž žena napsala, že by byla šťastná, kdyby s ním mohla jít na operu, a vyměnila si s ním další maily plné flirtů.

No, některé byly očividně víc než náznak.

V jednom mailu například napsala muži, který ji podle jejího pozdějšího tvrzení předtím znásilnil: „Stýská se mi, velký chlape.“

Jiná mu den poté, co na ni údajně sexuálně zaútočil, napsala: „Myslela jsem na tebe.“

Weinsteinů­v právník rovněž řekl, že některé ženy se v mailech chlubily, co všechno s Weinsteine­m dělaly. „Teď říkají, že je donutil dělat nějaké věci, ale předtím se chlubily právě těmi věcmi, o nichž říkají, že je k nim donutil,“prohlásil Cheronis.

Cheronis tvrdí, že maily dokážou, že žalobkyně byly ve skutečnost­i s Weinsteine­m v „láskyplném vztahu“.

Když hovoří o mailech, charakteri­zuje je jako „loving emails“. To lze přeložit do češtiny celou škálou slov: může to znamenat flirtující, milostné, zamilované, láskyplné nebo jen laskavé, i když k charakteru mailů toto slovo asi ne zcela sedí.

Weinstein (67) čelí v New Yorku dvěma obviněním. Další soud na něj čeká v Los Angeles.

Někdejší filmový magnát, z něhož se stal nenáviděný prototyp „bílého bohatého a mocného sexuálního predátora“, je ve vazbě od jara 2018. Nyní se zotavuje po operaci zad, takže k soudu přišel s chodítkem.

 ?? Foto: ČTK ?? U soudu Harvey Weinstein přichází k soudu s chodítkem.
Foto: ČTK U soudu Harvey Weinstein přichází k soudu s chodítkem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia