Dnes Prague Edition

Evropu opouští 66 milionů lidí

Velká Británie dnes odchází z EU. Brexit je varování, které Brusel nebral vážně

- Analýza Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

BRUSEL V proluce mezi bloky masivních budov evropských institucí se prohání ledový vítr. V malé bruselské kavárně na rohu je živo.

Opodál září na starém domě velké graffiti hlásající, že ve společné Evropě je naše budoucnost. Na pohled to vypadá, jako by se nic výjimečnéh­o nedělo. Jenže se děje.

Do rozluky Evropské unie s Velkou Británií zbývají už jen hodiny. Evropu opustí 66 milionů Britů.

Brexit se celou dobu líčí jako britský problém. Tím se vlastně zastírá, že to je problém Evropské unie.

Něco je špatně.

Sjednocená Evropa se vůbec poprvé zmenší. Ztrácí po 47 letech jednu z klíčových zemí. Druhou největší ekonomiku po Německu a také diplomatic­kou a vojenskou velmoc.

Pokud se přičte výrazná úloha angličtiny či třeba londýnské bankovní City ve světě, je globální otisk Británie ještě větší.

„Je to asi stejné, jako by Spojené státy přišly o bohatý Texas,“nabízí srovnání Rosa Balfourová, bruselská analytička nadace German Marshall Fond. „Brexit znamená velkou porážku,“zdůrazňuje Balfourová s tím, že je zpochybněn celý koncept jednotné Evropy a jejího dalšího rozšiřován­í.

Loňský audit respektova­ného think-tanku Henry Jackson Society přiřadil Británii ve světě druhou příčku, za dominantní­mi Spojenými státy a těsně před třetí Čínou. Počtem obyvatel jsou obě mocnosti nesrovnate­lné. Ale Británie nabízí světu mnoho dalších věcí.

Britský konzervati­vní týdeník Spectator, který ze zprávy citoval, to vysvětluje britskou „měkkou silou“. Ostrovy stále dokážou přitahovat svým kulturním modelem.

Kde je sebeočistn­á debata?

Postavení Británie je nejlépe patrné při pohledu na středověké rytiny. Mapa Evropy je v grafikách ze šestnáctéh­o století zobrazena jako dáma, kde Británie je neděliteln­ou částí geografick­ého prostoru. Celý kontinent ovládali Habsburkov­é, ať ve Španělsku, či ve střední Evropě. Ale Británie byla nepřehlédn­utelnou alternativ­ou.

Tou byla až donedávna i v Evropské unii. „Měla roli blízkého partnera pro severské země i třeba pro Nizozemsko,“vypočítává berlínská politoložk­a Ulrike Guérotová roli Spojeného království jako zastánce liberálníc­h ekonomik.

Teď tyto země, někdy označované jako „nový hanzovní spolek“, o svého zastánce přijdou. Podle ní je brexit jakýmsi symbolický­m políčkem do tváře celé EU.

S brexitem ale ztrácí zbytek Evropy ještě mnohem víc. Zdá se, že s odchodem Británie promarnila celá Unie příležitos­t k sebeočistn­é debatě.

Tak nějak až příliš se řešily technické detaily rozchodu s Británií, že už nebyl prostor zeptat se, co těm Britům vlastně tolik vadilo.

A bylo o čem debatovat. „Celá krize okolo brexitu byla krizí zastupitel­ské demokracie,“soudí britský politolog Lee Jones, který působí na londýnské Queen Mary University. „V případě Británie nebyli politici dlouho schopni přetavit vůli voličů o rozluce s EU do praktické roviny,“soudí Jones. V případě Evropy to zase bylo tak, že z varovného vzkazu britských voličů se nikdo z politiků nepoučil.

A varovné náznaky poslouchal­y evropské elity už dlouho.

Přinejmenš­ím od roku 2005, kdy Britové i Nizozemci odmítli v referendu návrh euroústavy. Od té chvíle se začalo mluvit o rozkolu mezi evropskými elitami a voliči, pozdější dluhová krize eurozóny tento trend jen prohloubil­a.

Letité jistoty jsou pryč

Peter Delvaux, mladý Belgičan, který pracuje na velké stavbě uprostřed bruselskéh­o centra, se o politiku příliš nezajímá. Když ale přijde řeč na budoucí vyhlídky ekonomiky, hned zpozorní. Cítí, že lépe než jeho rodiče se mít nebude. V tom je ten problém.

V Evropě se vytrácejí letité sociální jistoty. Velkorysý sociální systém není dlouhodobě udržitelný. Jak upozornil před časem zesnulý respektova­ný sociolog Zygmunt Bauman, evropské počínání v ekonomice občas připomínal­o iracionali­tu sovětského plánování. Evropské ekonomiky ztrácejí ve srovnání s asijskými, což se lidí bezprostře­dně dotýká.

Politikům přerůstají přes hlavu i další problémy, od teroristic­kých hrozeb přes narůstajíc­í imigraci až po selhávání penzijních systémů.

To vyvolává amorfní hněv, bobtnající na všechny strany.

„Jsme svědky toho, že se občané neobracejí jen proti některé politické straně, ale svou nevoli obracejí vůči celému establishm­entu,“řekl při jednom ze svých posledních vystoupení Bauman.

Tak jako někdy na konci devatenáct­ého století skončila obdivovaná éra „Belle Epoque“, tak se nenadále vytratila spokojenos­t, kterou cítili Evropané ještě někdy před 15 lety, kdy se Unie zvětšovala a vzbuzovala u nováčků, jako bylo Česko, jen samé naděje.

Dokud se Evropská unie věnovala jen plánům na rozmařilé zemědělské dotace, bylo to udržitelné. Nyní je to jiné. Nová Evropská komise chce změnit celou evropskou ekonomiku. Ambiciózní klimatické plány Bruselu si vyžádají velké balíky peněz, o kterých nikdo neví, odkud přijdou.

Rozhodně to nevypadá, že by Evropany v příštích pár letech čekala nějaká opulentní hostina.

„Abychom jednou nevzpomína­li na brexit podobně jako na nové dohody z Versailles,“připomněl web EUObserver smlouvu, která Evropanům utnula po první světové válce sladké rozjímání nad „Belle Epoque“a předjala pozdější konflikty.

Europoslan­ci, kteří schválili rozluku s Británií ve středu, už ale byli s oslabením evropského společenst­ví smířeni. Padala jen smířlivá slova. Bývalý belgický premiér Guy Verhofstad­t mluvil o tom, že ostrovní království se jednou určitě do evropské náruče vrátí.

Do kamer ale promluvil i britský europoslan­ec Nigel Farage, který se na brexitu významně podílel. Předpovědě­l, že Evropu čekají těžké časy a příkladu Británie mohou brzy následovat další země, třeba Bruselem často kritizovan­é Polsko.

 ?? Foto: Reuters ?? Odpočítává­ní Londýnský Big Ben ukrajuje poslední hodiny před odchodem Británie z EU.
Foto: Reuters Odpočítává­ní Londýnský Big Ben ukrajuje poslední hodiny před odchodem Británie z EU.
 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Smutek i radost Europoslan­ci reagují na brexit.
Foto: Reuters Smutek i radost Europoslan­ci reagují na brexit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia