Dnes Prague Edition

Strach z viru vydělává šíbrům

- Václav Janouš reportér MF DNES

Podnikavci začali vydělávat na strachu lidí z nákazy koronavire­m. Na internetu se objevily nabídky zázračných přípravků, které vás před virem ochrání. Roušky za 150 korun, respirátor­y za 250 korun, světla, která ničí viry, speciální „postřiky“připomínaj­ící obyčejné voňavky i „mnohovrstv­é šátky“.

Odborníci upozorňují, aby lidé kupovali jen výrobky, které mají certifikac­i a je jasný jejich výrobce, původ i funkce.

„Prodal jsem jich už desítky, nikdo si nestěžoval. Na rozdíl od obyčejné roušky tento respirátor funguje jako aktivní ochrana, protože dokáže zachytit až 99 procent částic. A zdraví máte jen jedno,“přesvědčuj­e ke koupi Jan z Prahy, který „respirátor účinný proti koronaviru“nabízí na webu bazos.cz. Za jeden chce 149 korun. Pro srovnání: totožný nabízí několik e-shopů s pracovními oděvy od 21 do 44 korun. Všechny jej doporučují dělníkům na ochranu před prachem při řezání betonu, broušení železa, sazemi z komína, azbestem či skelnou vatou v prostorách, kde jsou překročeny povolené limity.

„Jde sice o nejvyšší třídu ochrany, nicméně doporučova­t to jako jasnou ochranu před koronavire­m bych si já osobně netroufl, už proto, že nemám jediný důkaz, že to tak funguje. Je to prostě běžný respirátor, kterých se měsíčně prodají stovky,“říká provozovat­el jednoho z webů s ochrannými pomůckami Tomáš Hořejší.

● Kvůli epidemii nového koronaviru včera Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) vyhlásila globální stav zdravotní nouze. Agentura tak učinila teprve pošesté ve své historii. ● Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesu­s zdůraznil, že vyhlášení stavu zdravotní nouze není výrazem nedůvěry vůči Číně, její snahy naopak ocenil.

● WHO vyzvala k podpoře zemí se slabšími zdravotním­i systémy. Státy by měly svá opatření podle organizace přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňován­í konzistent­ní. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia