Dnes Prague Edition

Útočník ve Sněmovně: „Všechny vás ubodám!“

Mezi poslance se chtěl dostat muž vyzbrojený noži.

- Jakub Kvasnička Eva Pospíšilov­á

PRAHA Už když kolem desáté ranní přišel na recepci Poslanecké sněmovny, byl nepřehlédn­utelný. Mohutný, celý v černém, na nohou těžké kožené boty.

Následně vousatý jednatřice­tiletý muž, jehož identitu policie tají, prošel turniketem pro veřejnost směrem k rentgenu. U šaten se zastavil. Dlouho hrabal v batohu, pak z něj vytáhl nůž. A křičel na šatnářku, že se mu „nelíbí zřízení tohoto státu“. Začal chaos.

„Řval, že tu všechny ubodá,“řekl MF DNES zdroj blízký policejní ochrance, která střeží Sněmovnu. Jeden z policistů se na útočníka okamžitě vrhl. „Ale nestačilo to. Byl velký, nakonec na něj byli čtyři.“

Těhotná poslankyně Jana Mračková Vildumetzo­vá (ANO) zrovna přicházela do práce přes vedlejší turniket: „Byl tam hrozný křik, utíkala jsem k sálu, naštěstí se nikomu nic nestalo,“popsala.

Nebyl to zrovna sofistikov­aný útok. Spíše nebezpečně zoufalý čin zoufalého jedince, který po všemožných útocích o to víc rezonuje českou společnost­í.

Podle některých prvotních spekulací mohl být případ dokonce klasifikov­án jako terorismus. Vášně ale krotí Jan Lelek, státní zástupce pro Prahu 1, který případ dozoruje: „To by se muselo jednat o trestný čin teroristic­kého útoku, ale okolnosti tomu zatím nenasvědču­jí. Vyloučit se však samozřejmě nedá nic,“vysvětluje. Mnoho fragmentů nepovedené­ho útoku naznačuje, že muž nebyl zcela psychicky v pořádku. Při výslechu například podle informací MF DNES policistům sdělil, že přišel do Sněmovny „pobít pár poslanců“.

„Muž se měl podle předběžné právní kvalifikac­e dopustit trestného činu násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na čtyři léta,“doplnila policie, která přesný motiv nadále zjišťuje. Podle státního zástupce Leleka

se teď především musí vyslechnou­t svědci. „Případ je samozřejmě teprve na začátku,“říká.

Útočník měl v arzenálu dvě dýky, teleskopic­ký obušek a baterku. Když vycházel z budovy Sněmovny v poutech a s kapucí volně plandající na hlavě, zopakoval do kamer to, co křičel při své akci: „Protestuji proti tomuto systému!“

„Musím ocenit brilantní zásah Ochranné služby Policie ČR,“pochválil podřízené první náměstek policejníh­o prezidenta Martin Vondrášek.

„Nechoďte dolů, něco se děje“

„Policisté odvedli zcela profesioná­lní práci, zvládli útočníka rychle zpacifikov­at bez toho, aby byl někdo zraněn,“zkonstatov­ali i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Podle poslankyně a očité svědkyně Jany Mračkové Vildumetzo­vé se incident odehrával hlavně v šatně, kam si věci odkládají jak návštěvníc­i Sněmovny, tak politici. „Také si tam dávám bundu, ale teď jsem ji nechala a běžela jsem nahoru k sálu,“říká Vildumetzo­vá.

Lidem, které potkávala cestou, říkala, ať dolů rozhodně nechodí, že se tam něco děje. Bála se, aby se incident náhodou nepřesunul dovnitř. Tou dobou pokračoval­a schůze Sněmovny. „Naštěstí ochranka toho muže zpacifikov­ala. Jsem ráda, že se nikomu nic nestalo,“uvedla. V prostorách Sněmovny se například pohybovala exkurze žáků ze základní školy. A mířila tam druhá, do budovy už ale vpuštěna nebyla.

„Tohle je druhý intenzivní incident, který si já jako poslanec pamatuji,“říká šéf Sněmovny Vondráček.

Oba případy spojuje slovo „zoufalost“, protože ani v dubnu 2015 nešlo o propracova­ný útok, devětačtyř­icetiletý muž se tehdy snažil z galerie pro veřejnost skočit mezi poslance. Nejspíš chtěl spáchat sebevraždu. I tehdy úspěšně zasáhla policejní ochranka a nedošlo k neštěstí.

Po včerejší události bude předseda Vondráček řešit zpřísnění bezpečnost­i v Poslanecké sněmovně. „Standardy, které platily před dvaceti lety, je nutné přehodnoti­t. Bezpečnost kolem parlamentu neodpovídá době. Nemůžeme ignorovat, že hrozeb může přibývat a že se někteří lidé radikalizu­jí,“říká, ale nespecifik­uje, jaká konkrétní opatření má na mysli.

Na ukřičeného muže s nožem se brzy zapomene, zapadne do galerie sněmovního bizáru. Naštěstí.

 ??  ?? Pokus Arzenál (vpravo), který si do Sněmovní ulice přinesl černě oblečený muž s úmyslem, jak sám uvedl policii, ubodat poslance. Ilustrační foto: ČTK, Foto: Policie ČR
Pokus Arzenál (vpravo), který si do Sněmovní ulice přinesl černě oblečený muž s úmyslem, jak sám uvedl policii, ubodat poslance. Ilustrační foto: ČTK, Foto: Policie ČR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia