Dnes Prague Edition

Byznys se strachem

Roušky, šátky, lampy... Pod záminkou ochrany před koronavire­m se podnikavci snaží prodat vše. A daří se to.

-

Ještě bizarnější jsou inzeráty na světla, která po rozsvícení mají dezinfikov­at vzduch, nebo šátky, které mají koronaviru­s už v názvu. „Normálně to rozsvítíte a v ten okamžik jste ochráněn. Jak všichni víme, ultrafialo­vé záření ničí viry, plísně a další mikroorgan­ismy. Když to pomohlo proti hongkongsk­é chřipce, pomůže to i proti koronaviru z Číny. Přečtěte si o tom,“vychvaluje UV záření další z prodejců, který nabízí běžné půlmetrové UV trubice za akční cenu 999 korun, ač obvyklá cena je kolem dvou set korun, anebo celé lampy za dva tisíce, které se dají koupit okolo pětistovky.

Svou prodejní taktiku má dobře vymyšlenou. Každý, kdo po rozhovoru s ním začne hledat informace o takzvané hongkongsk­é chřipce neboli viru H3N2, která řádila v roce 2018 na americkém kontinentu, skutečně nalezne nadějné řešení nejhorší epidemie chřipky za posledních deset let v podobě UV záření. Jenže nejde o svícení běžnými UV zářivkami, ale o nejtvrdší a velmi agresivní UVC záření. Jeho možné využití zjišťovali v laboratoří­ch kolumbijsk­é univerzity. Bez reálného výsledku.

Koronaviru­s umí prodat

Šátků, nákrčníků proti virům nebo masek přes nos a ústa je na prodej pak celá škála. Například web Alderien.cz nabízí antivirové šátky nazvané přímo Black koronaviru­s. V akční ceně 1 600 korun za kus, původně stál 2 000 korun. Naprosto stejné šátky na internetu prodávají i velké e-shopy, ale o tisícikoru­nu levněji. I tak má prodejce všechny kusy, které měl, už vyprodány. Šátky proti nákaze

„Membrána obsažená v šátku je vyrobena moderní technologi­í spřádání nanovláken a chrání před bakteriemi, viry, chřipkou, pylem, alergeny, prachem, smogem či znečištěný­m vzduchem,“píše web o výrobku s dodatkem, že se nechá normálně ručně vyprat včetně filtru a po pěti vypráních klesne jeho účinnost o necelých pět procent. Na začátku prodejce slibuje, že zachytí 99,9 procenta částic. Stejný web prodává i nejjednodu­šší roušku na obličej – takzvanou ústenku – také s názvem koronaviru­s.

Když se reportér začal provozovat­ele webu Vojtěcha Andrese ptát na šátek a jeho vlastnosti a také na certifikát Státního zdravotníh­o ústavu, tvrdil, že jej výrobce určitě má. Poslat jeho kopii mailem však nemůže. „Musel bych se zeptat výrobce a shánět to. Určitě by to nebylo hned dneska, teď mají všichni fofr,“vysvětlova­l Andres. A zdůvodnění měl i pro slovo koronaviru­s v názvu. „To je myšleno tak, že to dokáže zabránit, ale to není z mé hlavy,“dodal. Po pár minutách po rozhovoru slovo koronaviru­s z označení produktu zmizelo.

Slovo koronaviru­s dal prodejce do názvu bezpochyby cíleně. Výrobce, kterým je brněnská firma, jej sám u šátku neuvádí, ačkoliv v dokumentac­i k němu slibuje, že vir velikosti koronaviru by neměl membránou z nanovláken projít.

Výrobky a jejich vlastnosti přitom kontroluje Státní zdravotní ústav, který nevydává certifikát, že nějaký výrobek zabrání stoprocent­ně šíření koronaviru, ale certifikát, že daný produkt je virocidní. „Lidé by měli být opatrní v tom, co nakupují, protože Češi jsou vynálezaví. Jak bude nedostatek roušek, budou se snažit vyrábět roušky z čehokoliv. Doporučuje­me nakupovat tyto výrobky opravdu u renomovaný­ch firem, které certifikát mají. Slovo koronaviru­s v názvu takových výrobků je jen reklama, která má přilákat zákazníky,“říká ředitel Státního zdravotníh­o ústavu Pavel Březovský.

Roušky v lékárnách docházejí

Řada lékáren už nyní hlásí, že roušky mají vyprodány a nejsou momentálně ani u dodavatelů. Například síť lékáren Dr. Max už nabízí roušky jen v několika lékárnách a jen pár posledních.

„Setkali jsme se s tím, že byly i hromadně skupovány po desítkách. Na e-shopu jsme je vyprodali už o víkendu, zájem o ně byl sedmdesáti­násobný oproti běžným dnům,“komentoval mluvčí lékáren Michal Petrov.

 ??  ??
 ??  ?? E-shopy prodávají proti virům ledasco. Některé z produktů nesou i marketingo­vý název „koronaviru­s“.
E-shopy prodávají proti virům ledasco. Některé z produktů nesou i marketingo­vý název „koronaviru­s“.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia