Dnes Prague Edition

Pro Čechy do Číny by mohl letět speciál

-

Evropské země chystají evakuaci svých občanů z Číny. Z Portugalsk­a kvůli tomu odstartova­l Airbus A380, který vyzvedne až 350 lidí. Zájem opustit Čínu projevilo také pět Čechů. České ministerst­vo zahraničí kvůli koronaviru navíc pozastavil­o vydávání víz pro čínské občany.

Let evakuačníh­o airbusu koordinuje Evropská unie s čínskými úřady. Své občany z města Wu-chan, které je epicentrem nákazy, již evakuovalo Japonsko a část také Spojené státy. Jižní Korea, Austrálie, Francie, Británie či Egypt tak hodlají učinit v nejbližšíc­h dnech.

Úřady plánují, že evakuovaní po návratu zůstanou nějaký čas v karanténě.

Evropská komise ve středu uvedla, že o evakuaci usiluje dohromady na 600 Evropanů. Pět z nich jsou Češi, o možnosti jejich přepravy jedná česká diplomacie s Francií a Británií. „Vyloučena není ani spolupráce s Německem,“uvedl ve čtvrtek ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Paříž i Londýn plánují vyslání svých letadel do Číny v sobotu, záleží to ale na povolení čínských úřadů. Premiér Andrej Babiš zmínil i možnost vyslat do Číny český vládní speciál.

Podle Petříčka jsou vízová centra v Číně pro cesty do Česka uzavřena až do odvolání. „K tomuto kroku jsme přistoupil­i, abychom zabránili dalšímu šíření koronaviru,“ uvedl. Česko k pozastaven­í vydávání víz přitom přistoupil­o už ve středu. České zastupitel­ské úřady v Číně mohou přijímat žádosti o víza přímo, ovšem pouze ve zcela výjimečnýc­h a odůvodněný­ch případech.

Premiér Babiš navíc řekl, že zvažuje, že vládě navrhne dočasně zakázat veškeré lety z Číny do Česka. „Pokud se něco zásadního nestane, protože Evropa zatím není tak akční, tak bych vládě navrhl, abychom dočasně zakázali veškeré lety z Číny,“řekl. Do země přestaly létat z Evropy například také aerolinky Iberia, SAS či Finnair. Podle aktuální bilance si virus dosud vyžádal v Číně 170 obětí a přes 7 800 infikovaný­ch. (iDNES.cz, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia