Dnes Prague Edition

Utajené azylové domy pro týrané ženy mají příliš malou kapacitu. V Česku je pouhých 90 lůžek.

- Kateřina Vaníčková reportérka MF DNES

VČesku chybějí stovky ukrytých míst pro týrané ženy. Některé se azylu nikdy nedočkají. „Bohužel ročně jich několik desítek kvůli domácímu násilí zemře,“říká spoluzakla­datelka neziskové organizace ROSA Zdeňka Prokopová.

Na život s agresivním manželem vzpomíná třeba třiatřicet­iletá Linda. „Jeden večer jsem byla s kamarádkam­i v kině. Po něm jsme zašly na víno a trochu se zapovídaly. Mezitím mi manžel volal a psal zprávy. Jenže jsem měla vypnutý mobil z kina, takže jsem nereagoval­a. Tím pádem jsem mu nezodpověd­ěla kontrolní dotazy, kde jsem, s kým nebo co dělám,“vypráví. Po příchodu domů ji místo přivítání čekalo pár facek a kopanců. „Řekla jsem, že nemá právo mě mlátit, že jsem nic neudělala. Dostala jsem další facku a kázání, že se chovám jako kurva a ne slušná manželka a máma od dětí. Následoval­y urážky, nadávky a obviňování. Musela jsem ukázat lístek z kina a následoval­a další kontrola, a to, jestli jsem s někým nespala...“vzpomíná Linda, která nakonec našla odvahu a od manžela utekla.

Lindin případ není ojedinělý. Podobné zkušenosti má většina žen žijících v azylovém domě na utajené adrese. MF DNES jeden takový navštívila. „Měli jsme tady ženu, kterou muž zavíral s dětmi do sklepa, jednu noc se jí podařilo dostat ven. Přivezli nám ji jen v kabátě,“říká Jaroslava Chaloupkov­á, ředitelka neziskové organizace Acorus, jež pomáhá týraným ženám a dětem.

Zoufalý nedostatek míst

Nenápadná budova sestavená ze stavebních buněk na okraji Prahy (pozn. red.: z důvodu bezpečí není možné sdělit bližší adresu) je domovem pro osm žen a jejich děti s pohnutým osudem. Pro jejich bezpečnost je celý objekt obehnán plotem a branku neustále střeží kamera. Vchod do budovy odděluje malá chodba, ve které visí nástěnka s několika fotografie­mi. V přízemí jsou

 ?? Foto: Yan Renelt ?? Ukrytý azylový dům Terapeutic­ká místnost (vlevo dole), společná kuchyň (vpravo dole). Ředitelka organizace Acorus Jaroslava Chaloupkov­á (uprostřed).
Foto: Yan Renelt Ukrytý azylový dům Terapeutic­ká místnost (vlevo dole), společná kuchyň (vpravo dole). Ředitelka organizace Acorus Jaroslava Chaloupkov­á (uprostřed).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia