Dnes Prague Edition

Obchodoval s vyhynulými druhy

- Markéta Lankašová redaktorka MF DNES

BRNO Desítky vitrín s přišpendle­nými motýly a brouky objevili brněnští kriminalis­té v domě na Frýdecko-Místecku. Muž, který s nimi obchodoval přes aukční portály, si podle policistů přišel na miliony korun.

„Našli jsme 9 147 kusů ohrožených, kriticky ohrožených nebo i vyhynulých živočichů ve sbírkách,“informoval Radim Hönig z brněnského oddělení hospodářsk­é kriminalit­y, který případ vedl.

Řada exemplářů spadá pod ochranu podle Mezinárodn­í úmluvy CITES pro ohrožené druhy, a některé už dokonce patří na listinu vyhynulých druhů. Jeden z nejvzácněj­ších z nich je jasoň červenooký. Od něj měl muž nejvíce kusů. „Tento jasoň u nás vyhynul už ve třicátých letech minulého století. Tady ve vitrínkách je možná důvod, proč,“podotkl kriminalis­ta Josef Bečvář. Muž jich měl ve sbírce více než 1800.

„Cena na černém trhu se za jednoho jasoně pohybuje od 30 do 250 eur, tedy až 6 300 korun. Jeho společensk­á hodnota je však mnohem větší,“dodal Bečvář.

Kriminalis­té muže sledovali od poloviny roku 2018. Podle nich jde o bývalého entomologa, který je aktuálně nezaměstna­ný. „Prokazatel­ně víme, že s hmyzem obchoduje už od roku 2017. Vydával se za prodejce ze Spojených států amerických. Na začátku letošního roku jsme u něj provedli domovní prohlídku,“shrnul případ Hönig.

Brouky za miliony k odeslání

Zatím jde o živý případ, dosud nepadla obvinění. Policisté nicméně uvedli, že muž, u něhož motýly a brouky našli, je také preparoval a do sbírek srovnával. „Přišel si na velké peníze. Jen při domovní prohlídce jsme u něj našli hotovost v přepočtu ve výši 950 tisíc korun. Tento případ je výjimečný. Za posledních několik let se nepodařilo zajistit více exponátů,“zdůraznil Bečvář.

Kolik druhů motýlů a brouků u muže našli, policisté zatím nevědí. Přesný počet musí určit až entomologi­čtí specialist­é v Praze. Ti také vyčíslí celkovou škodu. Kriminalis­té ji zatím pouze odhadují na

řády milionů korun. „Některé exempláře už byly nachystané v balíčcích s nadepsaným­i adresami různých zemí. V případě úspěšného prodeje zajištěnýc­h jedinců by mohl prodejce získat finanční hotovost v řádech milionů korun,“dodal Hönig. Co se stane s motýly a brouky v zasklených vitrínách, musí určit až soud. „Pokud by to bylo pašované oblečení, skončí ve spalovně. My však budeme jen rádi, pokud soud rozhodne o umístění sbírky do muzea,“řekl Bečvář.

Případ policisté nadále prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněn­é nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Pachatel může dostat až tři roky za mřížemi.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Případ Při domovní prohlídce se podařilo zajistit velké množství exemplářů vzácných a kriticky ohrožených motýlů.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Případ Při domovní prohlídce se podařilo zajistit velké množství exemplářů vzácných a kriticky ohrožených motýlů.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia