Dnes Prague Edition

Už vás nechceme poslouchat

Proč chtěli brexit? Reportáž MF DNES z „nejnormáln­ějšího města Británie“– Suttonu.

- Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Británii

SUTTON „Vy nám všechno diktujete, proč bychom vás měli poslouchat? Máme tady třeba černé sloupy, jsme na ně zvyklí, a vy v Bruselu nám řeknete, že je musíme přemalovat? Tak to teda ne!“rozčiluje se 59letý Roy.

Jsme v Suttonu, na jižním londýnském předměstí asi hodinu jízdy vlakem z centra. Na místě, o němž se říká, že je tím „nejnormáln­ějším v Británii“. Snažím se zjistit, proč zrovna tady lidé před téměř čtyřmi lety v referendu hlasovali pro brexit a nedávno svůj názor potvrdili i v parlamentn­ích volbách, když většina z nich volila Borise Johnsona. A právě tahle otázka Roye tak rozčílila.

Je to vcelku komická situace. Stojíme asi půl metru od sebe, odděluje nás ohmatané zvukotěsné sklo a mluvíme na sebe přes praskající mikrofon. Nejsme ve věznici, ale u zaprášené přepážky půjčovny aut, která na svém štítu nese zašlý zelenožlut­ý nápis Melville Cars.

„Proč vás máme poslouchat, když jsme si vás nezvolili?“zvyšuje hlas a oslovuje mě, jako by mluvil přímo se zosobněním Evropské unie. Namítám, že ve volbách do Evropského parlamentu volí své poslance občané všech členských států, tedy i Britové. „To říkáte vy. Já si to ale nemyslím!“vypálí Roy.

Jeho slova jsou přesto v tu chvíli téměř balzámem pro duši. Je totiž jediný, kdo dokázal jasně popsat důvody a frustraci, které vedly až k tomu, že Británie po 47 letech členství dnes o půlnoci vystoupí z Evropské unie.

Trochu jiný Londýn

Když se v červnu 2016 sečetly výsledky referenda, byl Londýn jednoznačn­ě na straně setrvání v EU. Až na pět z jeho celkem 32 distriktů. Jedním z nich byl právě Sutton.

„Byl to obrovský šok, nikdo to nechápal. Proč zrovna tady v referendu vyhrál brexit?“ptá se 56letá Felicity.

Sutton totiž na první pohled odporuje všem klasickým poznatkům o brexitu. Tedy těm, že pro vystoupení země z EU hlasovali zejména lidé v chudších oblastech, že je odrazem vysoké nezaměstna­nosti, sociálních problémů a chudoby, nebo že souvisí s množstvím přistěhova­lců a nižší úrovní vzdělání.

To tady neplatí. Sutton je relativně bohatou oblastí a život tu plyne klidně a bez větších problémů, což potvrzují místní i celostátní statistiky. Stěhuje se sem střední třída, ze tří čtvrtin tu žijí Britové, deset procent tvoří Asiaté. Také míra kriminalit­y je tu velmi nízká.

O tom všem se s Felicity bavíme. Ze svého okolí prý nezná nikoho, kdo hlasoval pro brexit. „Ale stalo se, musíme se s tím už smířit,“říká odevzdaně. Stejně jako ostatní Britové je i ona unavena z neustálého proudu informací z britského parlamentu, který se poslední téměř čtyři roky v podstatě nezabývá ničím jiným. „Jak je možné, že jsme se dostali až sem?“zjevně nechápe.

Problém zvaný Evropa

Pro téměř polovinu Britů byla tím hlavním důvodem, proč hlasovali pro brexit, imigrace. Potvrzují to četné průzkumy včetně těch ze dnů, které referendu v červnu 2016 bezprostře­dně předcházel­y. Průzkum agentury Ipsos Mori ukázal, že obavy z příliš vysokého počtu cizinců v té době mělo 48 procent Britů. Byli to zejména voliči konzervati­vců, ale v menší míře i labouristů, lidé starší 65 let a ti, kdo pracují v manuálních profesích.

Jako druhý nejpalčivě­jší problém Britové viděli pokulhávaj­ící státní zdravotní systém (37 procent). A hned poté – Evropu. Třetina lidí (32 procent) se domnívala, že za jejich problémy může EU, která Británii údajně sebrala její nezávislos­t.

„Chceme zpět kontrolu,“byla ostatně i slova výše zmíněného Roye, když mluvil o tom, co všechno mu na Unii vadí. Použil tak mimoděk geniálně jednoduchý marketingo­vý slogan brexitové kampaně „Take back control“, který výrazně přispěl k vítězství zastánců brexitu.

„Byl to sice vágní a nepřesný slogan, ale byl všude vidět a slyšet. Tato slova navíc pomohla mobilizova­t tu část společnost­i, která se cítila podvedena politiky. Jejich hlas byl protestem proti stávající politické třídě,“soudí politolog z univerzity v Birmingham­u Tim Haughton.

Právě voliči z ekonomicky slabých oblastí, kteří mají pocit, že „zůstali vzadu“, svou nespokojen­ost často vyjádřili hlasem pro brexit. Byl hlasem proti britské i evropské liberální elitě univerzitn­ích absolventů a jejich světu, daleko vzdálenému bývalým průmyslový­m oblastem, které v globalizov­aném světě živoří na okraji zájmu.

Je paradoxní, že mnohé z těchto oblastí Evropská unie dlouhodobě finančně podporoval­a. Jen k tomu neměla ten správný slogan.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sutton volil odchod Městečko chtělo odejít z EU.
Foto: Profimedia.cz Sutton volil odchod Městečko chtělo odejít z EU.
 ??  ?? Britské sbohem Britské vlajky u sochy Winstona Churchilla v Londýně jsou přichystán­y na oslavu odchodu Británie z EU. Foto: ČTK
Britské sbohem Britské vlajky u sochy Winstona Churchilla v Londýně jsou přichystán­y na oslavu odchodu Británie z EU. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia