Dnes Prague Edition

„Číňané, sem nesmíte!“

Souběžně s postupem viru narůstá ve světě xenofobie vůči lidem z pevninské Číny

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Úměrně tomu, jak narůstají obavy z koronaviru, vzlínají leckde ve světě protičínsk­é nálady. Zvláště pak tam, kde byly latentně přítomné už dávno.

Na Číňany z pevniny – byť drtivá většina z nich je v tom zcela nevinně – se nalepilo ošklivé stigma, skrze něž se stávají podezřelým­i „bacilonosi­či“.

Venku se jich mnozí ze strachu straní, na sociálních sítích pak šíří všelijaký šibeniční humor, jehož míra obhroublos­ti místy ujede až k čistokrevn­ému antičínské­mu rasismu.

„Číňané snědí všechno, co se hýbe a létá s výjimkou letadel. Právě tenhle jejich apetit vedl ke zrodu wuchanskéh­o koronaviru,“dělali si legraci z čínských stravovací­ch návyků mladí Singapurci.

„Viru není třeba se bát, byl ‚vyroben‘ v Číně, tudíž dlouho nevydrží,“vysmíval se jiný příspěvek.

Vtipy ovšem brzy přerostly ve výzvy, aby vláda Singapuru zakázala obyvatelům pevninské Číny do odvolání vstup. Petice v městském státě nasbírala za necelé tři dny přes 150 000 podpisů.

Některé země nečekaly a překvapivě rychle se rozhoupaly k akci. Třeba Filipíny přestaly vydávat Číňanům víza při příjezdu. Ještě dál pokročila Papua-Nová Guinea, která uzavřela svá letiště a přístavy rovnou všem Asijcům bez výjimky.

Xenofobní chatování na účet Číňanů je jedna věc, horší jsou pak všelijaké urážející štítivé komentáře či vysloveně rasistické projevy. Tady už je nebezpečí, že by mohly přerůst v protičínsk­é pogromy, větší.

V muslimské Malajsii šíří tezi, že koronaviru­s je Alláhovou odplatou za to, jak Peking zachází se svou ujgurskou menšinou.

„Žádný Číňan nesmí do mé cukrárny,“vylepil ceduli na dveře obchodu jeho majitel v japonském horském městečku Hakone, jež je oblíbeným cílem hromadných zájezdů čínských turistů. „Nechci tady šířit virus,“vysvětlova­l později novinářům.

Voda na mlýn předsudkům

Totéž se včera objevilo na jednom obchodě s mořskými plody v jihokorejs­kém Soulu. Tam se také vzbouřili pracovníci rozvážkové služby a žádali, aby nebyli posíláni za zákazníky do čínských čtvrtí. V jiných obchodech a restaurací­ch byli čínští turisté diskrimino­váni, neboť je tam odmítli obsloužit.

Podobné incidenty se vyskytly i v Hongkongu a na Tchaj-wanu, zatímco v Kanadě iracionáln­í obavy z nemoci (v celé zemi je jediný potvrzený případ) vedly k bojkotu čínských restaurací.

Tento týden se Austrálií hromadně šířil falešný mail, který se tvářil jako doporučení ministerst­va zdravotnic­tví státu Queensland a vyzýval obyvatelst­vo, aby se vystříhalo pobytu „ve všech oblastech většinově obydlených etnickými Číňany“.

V některých komunitách virové nebezpečí z Číny jen prohloubil­o existující předsudky. Jiní pak rádi využili vhodné příležitos­ti si do Číňanů „kopnout“. Sociální média tak zaplavily nenávistné projevy, jež v některých případech výslovně vyzývají k násilí proti Číňanům a k „vynulování“Číny.

Tady už přestává legrace. Leckde v Asii jsou bohaté čínské diaspory považovány místní populací za ty, kdo vysávají místní zdroje a kupí majetky na úkor domácích. Pokud tyto rozšířené stereotypy nyní přiživuje strach z koronaviru, nemuselo by to skončit dobře.

 ?? Foto: archiv ?? Číňany tu nechceme Tuto ceduli vylepil do výlohy své cukrárny japonský majitel z města Hakone. Prý se bojí koronaviru.
Foto: archiv Číňany tu nechceme Tuto ceduli vylepil do výlohy své cukrárny japonský majitel z města Hakone. Prý se bojí koronaviru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia