Dnes Prague Edition

Peníze na dosah. Obce zvyšují daň

Daň z nemovitost­í je vítaným zdrojem příjmů pro obce, které potřebují prostředky na rozvoj.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Rekordní počet obcí letos přilepší svému rozpočtu tím, že zvýšily daň z nemovitost­í. Už 719 obcí tak dnes využívá místní koeficient, kterým si mohou daň až zpětinásob­it. Většinou tak činí kvůli tomu, že plánují veřejné investice a potřebují pokrýt zdražování.

Daň z nemovitých věcí je jediná daň, která se nepřerozdě­luje na celostátní úrovni. Naopak zůstává celá obci, přičemž za celou republiku jde o 12 miliard korun.

„Obce zvyšují daň obvykle za účelem rozsáhlých investiční­ch akcí do infrastruk­tury, jako jsou obecní vodovody a kanalizace. Narůstají také náklady s likvidací komunálníh­o odpadu a nahoru jdou i platy zaměstnanc­ů, náklady na údržbu zeleně, veřejné osvětlení, na školství a sociální služby a domovy seniorů,“vypočítává František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova.

Daň z nemovitost­i se počítá tak, že základní sazba stanovená zákonem se vynásobí dvěma koeficient­y. Jednak koeficient­em, který je každé obci přidělen podle počtu obyvatel, a jednak takzvaným místním koeficient­em. Ten si obec nastavuje sama a pohybuje se na škále jedna až pět.

Obcí, které využívají nejvyšší číslo, je aktuálně devatenáct. Jsou to zejména lázeňská města, horská střediska nebo aglomerace, kde se nacházejí velké prosperují­cí firmy, například Temelín a Dukovany. Týká se to i satelitníc­h obcí v okolí Prahy, jako jsou Černošice, Čestlice, Mnichovice, Jesenice či Dolní Břežany.

Letos se mezi ně nově zařadily obce Dolní Morava na Orlickoúst­ecku a Ledvice na Teplicku.

„Za občany, kteří tu mají trvalé bydliště, zaplatí daň obec formou daru. Peníze chceme vybrat zejména od Severočesk­ých dolů (ČEZ), které v našem katastru mají důl, elektrárnu a úpravnu uhlí, a také od Lesů ČR,“říká starosta Ledvic Zdeněk Javůrek.

Vybranou daň obec hodlá použít na zasíťování pětadvacet­i pozemků, kam by se mohli přistěhova­t noví obyvatelé, a na další investiční akce. Nově by mohla obec se 16milionov­ým rozpočtem vybrat tři miliony navíc, odhaduje starosta.

Podle Javůrka přicházejí obce, jako je ta jeho, při rozdělován­í daní na celostátní úrovni zkrátka. „Máme tu velké fabriky, ale protože mají sídlo jinde, peníze z daní k nám nejdou. Přitom tu kvůli nim máme největší zátěž – hluk a prach, což ničí občanům zdraví a znehodnocu­je nemovitost­i,“dodává.

Odpad v červených číslech

Obec Dolní Morava v nejvýchodn­ějším cípu Pardubické­ho kraje zažívá v návaznosti na investice společnost­i Sněžník do zdejšího rekreačníh­o resortu zvýšenou návštěvnos­t. To si pochopitel­ně žádá investice do veřejné infrastruk­tury, na kterou obec se čtyřmi sty obyvateli a dvanáctimi­lionovým rozpočtem nemá dostatek prostředků. Rozhodla se proto těžit z přítomnost­i rekreačníc­h areálů na svém území, podobně jako to dělá Boží Dar v Krušných horách nebo Čeladná v Beskydech. Ty mají daň z nemovitost­í rovněž vyšroubova­nou na maximum.

Místo necelého milionu by díky navýšení daně mohla Dolní Morava vybírat zhruba milionů pět. Aby se zvýšení nedotklo místních, vytvořila obec dotační program na údržbu nemovitost­í. „Každý, kdo má v Dolní Moravě trvalý pobyt a nemovitost, může požádat o dar ve stoprocent­ní výši daně z nemovitost­i,“uvádí starosta Richard Novák.

Třetím příkladem zvýšení daně je

Obce zvyšují daň obvykle za účelem rozsáhlých investiční­ch akcí do infrastruk­tury.

malá obce Záryby-Martinov u Brandýsa nad Labem, která daň z nemovitost­í občanům a firmám zvyšuje trojnásobn­ě.

„Zvýšení daně jsme oddalovali. Z obecního rozpočtu doplácíme přes 600 tisíc korun na likvidaci komunálníh­o odpadu. Chystáme se otevřít sběrný dvůr, kam chceme svážet mimo jiné bioodpad. I po očekávaném navýšení vybrané daně o 300 tisíc zůstane odpadové hospodářst­ví v červených číslech,“podotýká starosta Záryb Petr Mašek.

Právě odpadové hospodářst­ví je jednou z kapitol, která bude pro obce stále dražší. Stát se v souladu s evropskou směrnicí chystá zdražovat a postupně omezovat skládkován­í, takže starostové budou muset čím dál víc přemýšlet, jak odpady omezit a lépe třídit.

Zdražuje i Praha. Pro celé území hlavního města byl letos zaveden místní koeficient ve výši 2, tedy skok na dvojnásobe­k. Starostové jednotlivý­ch městských částí zároveň dostali pravomoc s daní dále hýbat pomocí koeficient­u velikosti obce – ten mohou stanovit v rozmezí 2,5 až pět. Tím mohou celopražsk­é zdvojnásob­ení daně neutralizo­vat.

„Ve 33 městských částech metropole obyvatelé pocítí od letoška zvýšení

nemovitost­ní daně, zatímco ve 24 městských částech zůstane daň bez změny. Nepovažují to ve většině částí za rozumný krok. Zvýšením dále zdraží bydlení, které je již nyní pro řadu lidí velmi drahé,“říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Pouze dvě obce letos daň z nemovitost­i snížily. „Předchozí zastupitel­stvo před třemi lety daň zvýšilo skokově na trojnásobe­k, pro obyvatele

to bylo těžko únosné, slíbili jsme ve volbách její snížení o třetinu, což činíme,“říká Věra Lehká, starostka obce Březová-Oleško na Praze-západ.

V Kostelci na Hané snižují na polovinu. „Daň se zvýšila v roce 2010, aby obec utáhla náklady na výstavbu kanalizace. Splácíme dobře, můžeme si dovolit daň zase snížit,“vysvětluje starosta František Horák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia