Dnes Prague Edition

Unie zakázala nejpoužíva­nější insekticid

-

Třem insekticid­ům, které se nejvíce používají na tuzemských polích, v únoru a v srpnu skončí povolení. Mezi látkami, které Evropská komise označila za toxické, je v Česku zdaleka nejpoužíva­nější látka na hubení škůdců, chlorpyrif­os. Ten údajně může ohrozit vývoj mozku u dětí. Podle zemědělců jsou náhradní látky méně účinné a zvýší se tím množství chemie uvolněné do přírody.

O neschválen­í účinných látek chlorpyrif­os a chlorpyrif­os-methyl Evropská komise rozhodla 10. ledna. O tři dny později dostal stopku thiaklopri­d. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) proto zruší povolení pro chemické postřiky s těmito látkami, které se v Česku používají především na ochranu řepky.

„Chlorpyrif­os je symbol toxických látek, které se v zemědělstv­í aplikují. Čas od času ho najdeme v potravinác­h, jablkách, cereáliích a tak podobně,“řekla dříve iDNES.cz Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologi­cké. Podle ní se strukturou podobá bojovým látkám používaným například v Sýrii, ale není tak toxický.

Chlorpyrif­os je jednoznačn­ě nejpoužíva­nějším insekticid­em v Česku. V roce 2018 podle dat ÚKZÚZ zemědělci spotřebova­li přes 136 tisíc kilogramů této látky. Z tohoto množství šlo 68 procent na ošetření řepky a 16 procent na pšenici.

„Nelze vyloučit jejich genotoxick­ý potenciál, který naznačila řada dostupných vědeckých studií, vývojová neurotixic­ita a dále epidemiolo­gické důkazy o vztahu mezi expozicí chlorpyrif­osu a chlorpyrif­os-methylu během vývoje s nepříznivý­mi dopady na vývoj nervové soustavy u dětí,“zdůvodnil zákaz ředitel Odboru přípravků na ochranu rostlin ÚKZÚZ Pavel Minář.

Česko využije maximální odkladné lhůty. To znamená, že používání všech tří látek mohlo zakázat dříve. Ústav uvedl, že nyní bude zkoumat, jaká je možnost tyto látky nahradit jinými s podobným účinkem.

„Existují další insekticid­y s povolením, které pokrývají stejné spektrum. Občas ale vzniká nedorozumě­ní mezi pěstiteli a námi v tom, co je to alternativ­a,“řekl MF DNES Minář. Podle farmáře z Radonic Stanislava Němce, který je ve vedení Asociace soukromých zemědělců, zákaz může znamenat zvýšenou aplikaci chemie na polích. (fih)

 ?? Foto: Otakar Grusser, MAFRA ?? Ochrana Předloni se na českou řepku spotřebova­lo 92 tun chlorpyrif­osu a 26 tun thiaklopri­du.
Foto: Otakar Grusser, MAFRA Ochrana Předloni se na českou řepku spotřebova­lo 92 tun chlorpyrif­osu a 26 tun thiaklopri­du.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia