Dnes Prague Edition

Brexit je tu. Co bude dál

Větší potíže se očekávají na konci přechodnéh­o období počátkem příštího roku.

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

Velká Británie se v noci na sobotu stane prvním státem, který vystoupí z Evropské unie. Vztahy ostrovního království a Unie (a tím pádem Česka) však minimálně do ledna 2021 zůstanou v takzvaném přechodném období jako dosud. V této etapě se pro českého podnikatel­e, studenta, cestovatel­e nebo investora nic měnit nebude.

Na tom se shodují všechny firmy, které MF DNES oslovila. „Naše podnikání bude probíhat jako doposud. Pro zákazníky se nic nemění, stejně tak se nemění ani způsob našeho podnikání ve střední Evropě,“uvádí mluvčí britského obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Nulový dopad na zákazníky potvrzují také zástupci e-shopu Amazon. „Pro dopravce se nyní nic nemění, změny přijdou po konci přechodnéh­o období, což by mělo být v lednu 2021,“dodává Martin Felix za sdružení automobilo­vých dopravců Česmad.

O podobě nových vztahů mezi Unií a Británií rozhodnou výsledky vyjednáván­í v následujíc­ích měsících. Přechodné období přitom může být podle dohody prodloužen­o až o dva roky.

„Boris Johnson to chce stihnout za jedenáct měsíců a dopředu avizuje, že nebude žádat o prodloužen­í, ale podobně jako na podzim může být donucen parlamente­m,“upřesňuje ekonom České spořitelny David Navrátil.

Kontrolám se nevyhnou

Pokud by jednání nevedla k dohodě, budou se podle mluvčí Generálníh­o ředitelstv­í cel Martiny Kaňkové uplatňovat dovozní cla podle společného celního sazebníku. „Například při dovozu osobního auta z Británie bude vyměřeno clo ve výši 10 procent z celní hodnoty zboží,“uvádí Kaňková.

Zavedení dovozních cel by znamenalo ukončení činnosti na britském trhu pro královédvo­rskou textilku Juta, která do Spojeného království ročně dodává zboží za zhruba půl miliardy korun. „Konkurujem­e domácím výrobcům a cla bychom si nemohli dovolit promítnout do ceny. Výpadek bychom museli nahradit jinde a to by nám mohlo trvat třeba deset let, ale možná by se to vůbec nepodařilo,“říká generální ředitel firmy Jiří Hlavatý.

Nicméně i kdyby Londýn podepsal dohodu o volném obchodu s nulovými cly, kontrolám na hranicích se obchodníci nevyhnou.

U finančních služeb bude záležet na tom, zda Evropská komise vydá takzvané ekvivalenč­ní rozhodnutí. „To by umožňovalo bankovním společnost­em z Velké Británie poskytovat nadále služby ve stejném či obdobném rozsahu jako nyní,“říká mluvčí České národní banky Petra Vodstrčilo­vá.

Některé britské bankovní firmy už se zařídily po svém pro případ, že by výhody pro poskytován­í služeb v Evropské unii ztratily. „Dceřiná společnost britské banky HSBC například získala bankovní licenci ve Francii a bude tak nadále moci poskytovat služby a provozovat pobočky i v Česku,“uvádí Vodstrčilo­vá.

Studenti nemusí dostat půjčku

Obchodní vztahy s Českem výrazně ovlivní i síla britské měny. Podle analytika společnost­i Golden Gate CZ Marka Brávníka by v případě rozchodu bez dohody prošla libra velkým kolísáním a možná počátečním oslabením. Naopak dohoda by byla pro libru dlouhodobě pozitivní, myslí si Brávník.

Posílení libry by například pomohlo mladoboles­lavské Škodě, protože by její auta byla pro Brity dostupnějš­í. Škodovky se přitom na českém exportu do Británie podílejí významnou měrou.

Naopak slabší libra by mohla z Británie udělat přitažlivě­jší cíl pro dovolenou, jak spekuluje například ředitel cestovní kanceláře Invia Michal Tůma.

Daleko častěji než na dovolenou nicméně Češi jezdí do Británie za studiem či za prací. Cestovní kancelář Czech-us má ve svém portfoliu program Práce v Londýně. „Pokud by neprošel liberální norský model spolupráce mezi Británií a Unií, mohlo by to ohrozit programy, které ve Spojeném království nabízíme,“soudí majitel Czech-us Přemysl Piskač.

Mluvčí cestovní agentury Student Agency Peter Janičina zmiňuje, že se pro studijní a pracovní programy obecně předpoklád­á vznik elektronic­kých žádostí ETA, které by se podobaly systému ESTA pro vstup do Spojených států. Ze svého portfolia vzdělávací­ch služeb však agentura nic vyškrtávat nechce.

Pro studenty z Evropské unie bude každopádně rok 2021 znamenat konec výhod v podobě studentské půjčky. Protože už nebudou mít stejné podmínky jako britští studenti, školné může ze dne na den vyskočit třeba o 200 tisíc korun, upozorňuje hlavní ekonom společnost­i Czech Fund Lukáš Kovanda.

Vše ostatní, například náročnost procesu přihlašová­ní a přijetí zahraniční­ch studentů, by se výrazně změnit nemělo, domnívá se Vanda Adlerová, manažerka vzdělávací agentury JK Education. V agentuře počítají i s možností, že by studentům zařizovali víza. Nepředpokl­ádají přitom, že by celý proces byl složitější na papírování.

Co nabídnete Británii?

Obtížnější situace nastane pro Čechy, kteří chtějí v Británii pobývat déle. Podle Kovandy by si ti, kteří v Británii už pracují, měli během roku 2020 zažádat o status usedlíka nebo o dočasný status usedlíka. Ti, co se do Spojeného království za prací chystají, budou muset požádat o nově zavedené evropské povolení k dočasnému pobytu (Euro TLR).

Britská vláda chce zároveň zavést bodový imigrační systém, který by upřednostň­oval osoby, které mají Velké Británii co nabídnout. „V novém systému bude mít kvalifikov­aný indický programáto­r přednost před málo kvalifikov­aným Čechem,“upozorňuje Kovanda.

Všeobecná zdravotní pojišťovna a pojišťovna Allianz uvádějí, že se pro jejich klienty s vystoupení­m Velké Británie z Unie nic nemění. Mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová však upozorňuje na možnost, pokud by byla Británie vyřazena z Evropského průkazu zdravotníh­o pojištění (EHIC). To by totiž znamenalo vyškrtnutí země z balíčku Evropa.

„EHIC zajišťuje našim turistům v rámci členských zemí EU ošetření na základě předložení kartičky veřejného zdravotníh­o pojištění z ČR, a to ve stejném rozsahu jako u každého místního občana,“uvádí Svobodová. „Toto nastavení ale brexitem skončí. Takže záleží na tom, jak dopadne jednání o budoucích pravidlech,“dodává.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže bude odchod Británie znamenat oslabení jaderného bloku v rámci EU, protože ze současných států Unie využívá jadernou energetiku přesně polovina. „Odchodem Velké Británie se tak misky vah nakloní na stranu států, které jaderné elektrárny nemají,“říká Kříž.

s přispěním ekonomické redakce

Pokud by jednání nevedla k dohodě, budou se uplatňovat dovozní cla podle společného celního sazebníku.

Britská vláda chce zavést bodový imigrační systém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia