Dnes Prague Edition

Xenofobní síto na řidiče taxi neprošlo

- Tomáš Prouza Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Pražané i turisté si pamatují divoké devadesátk­y i první dekádu tohoto století jako dobu, kdy cesta taxíkem mohla stát prakticky jakoukoli částku bez ohledu na to, jak daleko člověk jel. Stačilo mít smůlu a nastoupit do auta jednoho z mnoha zlodějskýc­h taxikářů. S problémem, kvůli němuž si Praha vysloužila nelichotiv­á varování v turistický­ch průvodcích, si nedokázali poradit úředníci, zastupitel­é ani zákonodárc­i několik funkčních období.

Až do tohoto netranspar­entního prostředí plného nevymahate­lných papírových regulací vstoupil hráč, který nabízel jasný výpočet ceny, již zákazník věděl předem. A nabídl hodnocení řidičů, které zajišťoval­o, že podvodníci v krátkém čase skončí. Velký problém za stát a město tak zkrátka vyřešila konkurence a technologi­e. A nastal čas dát tomuto novému stavu pevná pravidla.

Novelu zákona o silniční dopravě, která tolik potřebnou liberaliza­ci odvětví taxi přináší, sice Senát včera vrátil do Poslanecké sněmovny, ale jen s drobnou úpravou oproti variantě ministerst­va dopravy. Takže stačí málo a můžeme se konečně ocitnout v jednadvacá­tém století.

Uvolnění příliš tuhých pravidel taxislužby je totiž rozhodně dobrá cesta. V době dostupných chytrých telefonů s GPS už opravdu není potřeba přezkušova­t lidi z místopisu. A může-li kdokoli vozit lidi autobusem hromadné dopravy a potřebuje k tomu jen řidičák, pak není důvod, proč by měl stát otravovat řidiče taxi zkouškami z právních předpisů, jak to navrhovali někteří senátoři na základě požadavku pražského magistrátu.

Smutné přitom bylo, že za návrhem byla cítit lehká xenofobní nota. Magistrát tento požadavek obhajoval tím, že mezi novými řidiči taxi je plno lidí ze třetích zemí. Takto se ale regulovat opravdu nedá. Zbytečná byrokracie vždy dopadne v první řadě na Čechy, kterých je mezi podnikatel­i včetně řidičů samozřejmě většina. Kromě toho by si měl magistrát uvědomit, že jsme součástí Evropské unie, s čímž souvisí volný pohyb služeb a zaměstnanc­ů. A pokud chce někdo řešit problémové cizince, máme na to cizineckou policii, nikoli odbor taxislužby na magistrátu.

Poslanecká sněmovna se teď samozřejmě musí rozhodnout, zda přijme navrženou drobnou změnu, nebo schválí původní verzi. Rozhodně by s tím neměla otálet a pustit modernizac­i taxislužby rychle dál. I pražský magistrát snad nakonec přijde na to, že je lepší, když se jeho úředníci budou místo organizová­ní zbytečných zkoušek věnovat něčemu daleko užitečnějš­ímu, třeba kontrole taxikářů přímo v terénu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia