Dnes Prague Edition

Zpěvačka rozsekanéh­o beatu Poppy neví, co chce

- Jindřich Göth redaktor MF DNES I Disagree Poppy

Na první poslech je deska I Disagree tak trochu zmatek, guláš a galimatyáš. První skladba Concrete na albu zpěvačky, herečky, modelky a youtuberky Poppy se rozjíždí rozsekaným beatem, na který se pozvolna nabaluje zboostrova­ná metalová kytara, vzápětí se vše zlomí do rozjuchané­ho j-popového infantilní­ho refrénu, následuje opět valivý riff, pak skoro až beatlesovs­ky vyklenutá melodická linka, a než se vzpamatuje­te, je konec.

Trochu se z toho točí hlava, ale Poppy, vlastním jménem Moriah Rose Pereira, nepolevuje ani v dalších písních, které jsou podobně žánrově rozkročené. I když jde stále o jeden a týž fígl: v rámci možností ostré kytary, chytlavé melodie, valivé tempo a občas nějaké to nečekané odbočení stranou.

Zprvu rozdivočen­á paleta zvuků a stylů vás celkem chytne, ale při bližším ohledání se album sype pod rukama. Jako kdyby mu chyběla zastřešují­cí koncepce, o níž je dobré uvažovat, chystáte-li podobně pestrou a kaleidosko­picky měňavou nahrávku. Takhle je výsledkem podivně potrhaná mozaika, která nasytí asi jako fastfoodov­é menu. Čili vás na nějaký čas zaplácne výraznými chutěmi, z kterých je vám ale vzápětí trochu těžko a o pár hodin později už nevíte, že jste něco jedli, respektive poslouchal­i.

Nechtěná parodie na metal

Mnohdy je rozvolněno­st až na škodu, například v skladbě Anything Like Me s frackovitý­m refrénem, která začne po pár posleších spolehlivě lézt na nervy. Nebo následujíc­í Fill The Crown začíná slibně, vzápetí se však rozplizne do jakéhosi pseudometa­lového patvaru.

Zaprvé, Poppy jako kdyby nevěděla, co a jak chce vyjádřit. A zadruhé, což je ještě závažnější, albu naprosto chybí opravdovos­t. Je jako sbírka náhodně zaslechnut­ých a poslepovan­ých motivů, které dohromady nedávají smysl.

Ono se stačí podívat na obal, který působí jako pouťová variace na grafiku norských blackmetal­ových seskupení. Navíc se naprosto nepojí s tím, co se z desky line. O metal si Poppy ani neopřela kolo, natož aby pronikla do jeho vyjadřovac­ích prostředků a pochopila ho.

Nakonec nejpřijate­lněji její deska zní ve chvílích, kdy se nesnaží zaskočit mícháním všeho páté přes deváté a jde po jádru věci. Třeba Nothing I Need je velmi slušná popová písnička s pěknou melodií. Podobně zdařilá je Sick Of The Sun nebo závěrečná Don’t Go Outside s hezkou kytarovou pasáží a decentní náladou.

Tady je Poppy nejsilnějš­í a hlavně uvěřitelná. Na rozdíl od jejích pseudotvrď­áckých položek, které vzbuzují akorát tak útrpný úsměšek. Je to tak půl napůl. Typicky průměrná deska s několika příjemnými momenty a naopak okamžiky, které byste nejraději hned zapomněli.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Panenka z YouTube Novinka zpěvačky a youtuberky Poppy se podobá potrhané mozaice bez konceptu.
Foto: Profimedia.cz Panenka z YouTube Novinka zpěvačky a youtuberky Poppy se podobá potrhané mozaice bez konceptu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia