Dnes Prague Edition

Ve Vídni slaví Beethovena. Diriguje Netopil

- — Věra Drápelová

VÍDEŇ Je to hlavní letošní výročí světa klasiky: v prosinci uplyne 250 let od narození Ludwiga van Beethovena. Vídeňská státní opera na sobotu chystá premiéru nové inscenace skladatelo­vy jediné opery Fidelio, v níž oddaná manželka Leonora v převleku za muže jménem Fidelio zachrání před smrtí svého vězněného chotě Florestana. Nastudován­í divadlo svěřilo českému dirigentov­i Tomáši Netopilovi, pro nějž to bude sedmá produkce na této světové scéně, z toho druhá, kterou sám od počátku připravil.

Dva Fideliové

Tentokrát má před sebou hned dvojí výzvu: tato opera je zvláště v německojaz­yčném prostředí pojem, a navíc se bude – pod zpřesňujíc­ím názvem „Fidelio Urfassung (Leonore)“– hrát v původní podobě z roku 1805, kdy při světové premiéře ve Vídni propadla, nikoli v běžně uváděné verzi z roku 1814.

„Rozdíl mezi oběma je poměrně velký, starší má ještě o něco blíž k Mozartovi a jeho posledním operám, jsou v ní i některá krásná čísla, jež v mladší verzi nejsou, třeba duet Leonory a druhé ženské hrdinky Marzelliny, která se do domnělého chlapce zamiluje,“líčí Netopil.

Fakt, že obě opery jsou rozdílné, avšak současně podobné, je podle něj výhoda i nevýhoda. „Orchestr to někdy může vyvést z ‚autopilota‘, kterého má v sobě nastavenéh­o,“podotýká. Ostatně publikum Vídeňské státní opery bude moci obě znění téměř bezprostře­dně porovnat, v dubnu totiž divadlo uvede onu známější verzi Fidelia, kterou má na repertoáru od roku 1970.

Beethoven bude letos Netopila provázet i v Essenu, kde je hudebním ředitelem opery a filharmoni­e, ale i v Praze, kde zastává funkci hlavního hostujícíh­o dirigenta České filharmoni­e. S ní vystoupí koncem února v pražském Rudolfinu, od Beethovena bude na programu Koncert pro klavír č. 1 a Symfonie č. 4.

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Dirigent Tomáš Netopil
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Dirigent Tomáš Netopil

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia