Dnes Prague Edition

Ceny kritiků oznámí nejlepší film třicetilet­í

- — Mirka Spáčilová

PRAHA Před čtyřmi lety dostal herec Miroslav Hanuš Cenu české filmové kritiky za svůj výkon ve filmu Nikdy nejsme sami, nyní bude ceremoniál kritických trofejí uvádět.

Staříci versus Vlastníci

„Obléknu si svůj nový frak, který večeru jistě dodá eleganci a který je následkem mého účinkování v soutěži StarDance. Na to, co mám vlastně říkat, se zeptám manželky,“naznačil Hanuš o zítřejším večeru, který z pražského Divadla Archa odvysílá v přímém přenosu ČT art.

Kromě premiérové­ho moderátora má desátý ročník ještě jednu specialitu, vedle tradičního hlasování o dílech loňského roku totiž padesátka filmových publicistů vybírala rovněž nejlepší český film od roku 1989. Každý kritik navrhl deset titulů za uplynulé svobodné třicetilet­í, ze kterých vzejde vítěz.

Zatímco jeho jméno lze těžko odvodit, o favoritech cen kritiky za rok 2019 poskytují jistou nápovědu nominace. Nejvíce, po pěti šancích, mají dva snímky, tragikomic­ký příběh o cestě za pomstou Staříci, který natočili Martin Dušek a Ondřej Provazník, a hořká reportážní komedie z domovní schůze Vlastníci, jíž režijně debutuje někdejší moderátor cen kritiky Jiří Havelka. Kandidáty na film roku doplňuje projekt Václava Marhoula Nabarvené ptáče, stejná trojice má nominace též v kategorii nejlepší režie.

Mezi herci se Ladislav Mrkvička a Jiří Schmitzer ze Staříků utkají s Aloisem Švehlíkem, hrdinou snímku Na střeše, z hereček stojí proti sobě Jenovéfa Boková, Eliška Křenková a Tereza Ramba. Z dalších kategorií se jako silní kandidáti jeví třeba kameraman Nabarvenéh­o ptáčete Vladimír Smutný nebo krátký animovaný film Darji Kaščejevov­é Dcera, navržený i na Oscara.

Jedním z témat večera se stanou filmové adaptace literárníc­h děl, takže ceny budou předávat spisovatel­é společně s herci, kteří účinkovali v přepisech jejich děl. Účast přislíbili mimo jiné Michal Viewegh a Vanda Hybnerová, Petra Soukupová a Petra Špalková nebo Josef Formánek a David Švehlík.

Na rozdíl od tajné volby akademický­ch Českých lvů se na webu Cen české filmové kritiky po ceremoniál­u objeví jmenovitě, jak kdo hlasoval.

 ?? Foto: Cinemart ?? Jiří Schmitzer má šanci získat cenu pro nejlepšího herce.
Foto: Cinemart Jiří Schmitzer má šanci získat cenu pro nejlepšího herce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia