Dnes Prague Edition

Peníze, které začlení děti

Magistrát dá miliony pro sociálně vyloučené žáky

- Alžběta Šimková redaktorka MF DNES

PRAHA Lyžařský kurz či škola v přírodě jsou akce, které mají stmelit třídu. Pro některé děti ale znamenají vyloučení z kolektivu, protože jejich rodiny nemají peníze akce zaplatit. Zabránit hrozícímu sociálnímu vyloučení chce magistrát pilotním projektem Fondu solidarity, který od února spouští.

V jeho rámci poskytne pět milionů korun na proplácení části nákladů těchto školních akcí dětem, jimž finanční poměry v rodině účast na nich nedovolují. Příspěvky se mohou použít jak na jednodenní, tak i vícedenní události.

O peníze pro konkrétní děti budou moci žádat školy a školky své městské části jakožto zřizovatel­e. Ty pak požadavky dají dohromady a pošlou žádost o dotaci magistrátu, který ji zpracuje a poskytne. Čas na podání žádostí mají radnice od 10. do 28. února.

Systém tak do procesu nebude muset zapojovat rodiče a zároveň se dítě nedozví, že mu bylo na školní výlet přispěno. Tento krok má přispět k tomu, aby se necítilo stigmatizo­vané.

Navíc ze zkušeností ředitelů škol s jiným dotačním programem poskytujíc­ím peníze na obědy dětem ze sociálně slabých rodin vyplynulo, že faktor rodiče moc nefunguje. Rodič totiž musel nejprve škole prokázat, že je v hmotné nouzi, aby získal pro své dítě oběd zdarma, žádost ale zaslal málokdo.

Stud i lenost

„Chtěli jsme obejít institut věcné nouze, protože toho rodiče moc nevyužívaj­í. Buď to si to nezařídí z nějaké lenosti, anebo třeba ze studu,“vysvětluje zastupitel­ka a předsedkyn­ě Výboru pro vzdělávání Mariana Čapková (Praha sobě), která s návrhem přišla.

„Myšlenka mě napadla v loni, když Česká republika vracela evropské peníze, které dostala na obědová konta. Vracely se tři čtvrtiny této částky, protože rodiče nebyli schopni nosit do škol potvrzení o hmotné nouzi, čímž děti, které na obědy nechodí, ale nárok by na ně měly, nedosáhnou na oběd zdarma,“přibližuje Čapková, proč se magistrát rozhodl jít spíše cestou přes učitele a školy. Ty většinou mají povědomí, kdo z žáků by příspěvek potřeboval.

Souhlasí s tím i ředitel základní školy V Rybníčkách ve Strašnicíc­h Luděk Doležal. „U příspěvků na obědy byl handicap, že rodiče museli vyvinout aktivitu, tedy museli si požádat o správný papír na úřadě práce. Kdežto v tomto případě učitel vidí, které dítě by mohlo mít potenciáln­ě problém,“míní.

Samotný projekt tak vítá. „Je to milionů korun poskytne magistrát hlavního města Prahy na Fond solidarity.

možnost, jak některé aktivity, které jsou dětem ze sociálně slabších rodin nepřístupn­é, otevřít,“říká Doležal.

Pro kolik dětí by se mohlo o příspěvky žádat, zatím jednotlivé městské části nevědí a situaci mapují. „Dali jsme nyní prostor našim ředitelům, aby si žádosti připravili. Není to totiž úplně lehké, udělat takové mapování,“podotýká radní pro školství Marie Kubíková (ODS) z Prahy 6 s tím, že nyní mají školy hodně práce s ukončování­m prvního pololetí. „Odhadem, jak jsme se setkali na poradě ředitelů, to nevypadá, že by bylo číslo u nás vysoké. Spíše to budou jednotky,“doplňuje radní.

Hraniční částka, o kterou bude moci škola požádat pro jedno dítě, je deset tisíc korun. Čapková ovšem počítá, že ne každý z těchto žáků bude potřebovat maximální příspěvek. Bude také záležet na tom, jaký bude prvotní zájem. Určená částka je vypsaná na aktuálně se blížící druhé školní pololetí. „Podle zájmu uvidíme, kdy by se vyplatilo vypsat další kolo,“říká Čapková.

Finančně bude dále zapojena i městská část a škola, protože magistrát poskytne vždy padesát procent výdajů. Zbytek nákladů se tak uhradí buďto z fondů, které si iniciují samy školy a do kterých přispívají rodiče, nebo je dofinancuj­e radnice z městské pokladny.

Podle Čapkové přispěje projekt i k novému trendu ve školství, kdy nejsou podstatné jenom známky, ale také to, zda dítě má třeba svačinu. „Učitelé by tímto mohli navázat mnohem lidštější vztahy s žáky,“myslí si. Právě například hlad a chybějící komfort v rodině může být příčinou toho, že je dítě během hodiny nepozorné a chová se problemati­cky. „Je potřeba si uvědomit, že některé děti nejedou na školní výlet i kvůli tomu, že nemají hezké tepláky,“přibližuje jeden z příkladů, v jak složitých situacích některé rodiny v Praze jsou.

Chtěli jsme obejít institut věcné nouze, protože toho rodiče moc nevyužívaj­í. Buď to si to nezařídí z nějaké lenosti, anebo také možná ze studu.

 ?? Foto: MAFRA ?? Vyloučené Chybějící peníze vyloučí některé děti z výletů.
Foto: MAFRA Vyloučené Chybějící peníze vyloučí některé děti z výletů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia