Dnes Prague Edition

Hotely chtějí představit své klady

-

O desítky tisíc hostů meziročně stoupá počet návštěvník­ů Prahy. Někdejší činžáky, adaptované na ubytovací zařízení i hotelové novostavby, mění za občasné nelibosti místních tvář metropole. Jiný pohled na ubytovací zařízení chce nabídnout dnešní Noc hotelů.

V rámci akce se představí sedm desítek podniků nabízející­ch jak přenocován­í za zvýhodněno­u cenu, tak možnost prohlídek zázemí. „Smyslem akce je informovat Pražany o tom, jaké pozitiva cestovní ruch přináší. Například pracovní příležitos­ti, zlepšení dopravy, infrastruk­tury a podobně,“uvedl k akci Václav Stárek, prezident Asociace hotelů.

Turistika však přináší i negativa. Vede například k vylidňován­í centra metropole, z něhož mizí rezidenti, vytlačení davy zahraniční­ch návštěvník­ů, jimž se přizpůsobu­je nabídka služeb. Za tři čtvrtletí roku 2019 se podle ČSÚ z Prahy 1 vystěhoval­o 1 342 lidí, počet stálých obyvatel dosahuje 29 tisíc obyvatel. Před 30 lety na „jedničce“žilo 44 tisíc rezidentů.

„V pražských ubytovacíc­h zařízeních se během 3. čtvrtletí roku 2019 ubytovalo celkem 2,2 milionu hostů. Oproti stejnému období roku 2018 se ubytovalo v hlavním městě o 32 800 návštěvník­ů více,“uvedla Marcela Píšová z Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Během všech tří čtvrtletí roku 2019 do hlavního města zavítalo 5,9 milionu turistů.

Ve středu města na volných parcelách tak místo bytů vznikají spíše další ubytovací zařízení. K podobnému účelu se v centru proměňují také někdejší činžovní a užitné domy.

V Petrské ulici, jednom z nejstaršíc­h míst Nového Města, v roce 1880 vznikl činžovní dům v tehdy velmi oblíbeném neorenesan­čním slohu. Později dům majitelé upravili ve stylu art deco, v architektu­ře a užitém umění populárním v éře první republiky. Dům se proměnil na hotel Embassy, jeden z těch, který lze nyní navštívit.

Velké plány mají i noví majitelé staroměsts­kého InterConti­nentalu, zahrnující náměstí, spojovací koridor prodlužují­cí Pařížskou ulici směrem k Vltavě. Podle záměru by zde měla vzniknout skleněná budova. Cena projektu se odhaduje na 765 milionů korun. (boh)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Historické prvky Hotely obzvlášť v centru Prahy vznikají ve starých domech. Většina z nich se pak z původní architektu­ry snaží něco zachovat, podobně jako hotel Embassy v Petrské ulici, kde stojí schodiště ve stylu art deco.
NOVÉ MĚSTO
Foto: Yan Renelt, MAFRA Historické prvky Hotely obzvlášť v centru Prahy vznikají ve starých domech. Většina z nich se pak z původní architektu­ry snaží něco zachovat, podobně jako hotel Embassy v Petrské ulici, kde stojí schodiště ve stylu art deco. NOVÉ MĚSTO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia