Dnes Prague Edition

Musa změnil letenku. Bere ho Slavia

Chorvat už s týmem trénuje v Portugalsk­u

- David Čermák reportér MF DNES v Portugalsk­u

LAGOS Naběhne do vápna přesně ve chvíli, kdy tam letí ostrý centr. Pak už jen nastaví hlavu a... Petar Musa góóól! ozve se z hloučku spoluhráčů. Zatím jen na tréninku při soustředěn­í v Portugalsk­u, ale takhle nějak by si to fotbalová Slavia brzy představov­ala i v zápase.

S Musou, vytáhlým chorvatský­m útočníkem, který jí patří už od léta 2017, původně do kádru počítala až od začátku nové sezony.

Jenže těsně před odletem do Lagosu, kde už podruhé v řadě tráví závěr přípravnéh­o období před startem jara, tenhle záměr přehodnoti­la.

„Odešli Milan Škoda a Mick van Buren, o Musovi jsme delší dobu přemýšleli,“vysvětlova­l po příletu do Portugalsk­a asistent trenéra Zdeněk Houštecký. „Na podzim jsme ho podrobně sledovali a jevil se hodně dobře. V útoku máme delší dobu problém, tak jsme si řekli, že je ideální čas mu dát šanci. Zaslouží si ji.“

Sedm gólů za podzim

O tom není pochyb, protože podzim skutečně Musovi vyšel. Po hostování v druholigov­é Viktorii Žižkov se od loňské zimy rozkoukáva­l v Liberci, kam ho Slavia poslala, aby si poprvé vyzkoušel nejvyšší soutěž.

Na jaře to ještě žádná sláva nebyla, ale první polovinu aktuální sezony už zakončil se sedmi góly v sedmnácti zápasech – přitom zdaleka ne vždy nastoupil od začátku a celý zápas odehrál jen třikrát.

Na ligového začátečník­a víc než slušná vizitka!

Liberec se už těšil, jak Musa na jaře rozkvete ještě víc, s metr devadesát

Kariéru mu přibrzdilo vážné zranění. Po uzdravení se během podzimu pomalu zabydloval v sestavě, ale produktivn­í nebyl. Nyní mu kouč Trpišovský věří, nedávno o něm řekl, že se dostává do vynikající formy.

Bahrajnský útočník zatím ve Slavii nenaplnil potenciál. Ubližují mu daleké přelety na reprezenta­ční akce, bývá zraněný. Jaro má být z jeho hlediska klíčové. Pokud nezabere, může se s ním klub v létě klidně rozloučit. vysokým střelcem počítal na soustředěn­í do Turecka.

Noc před odletem do Antalye trávil Slovan na hotelu v Praze, ale letenku pro Musu mohl nakonec hodit do koše: ráno se tmavovlasý čahoun odpojil a mířil za novými spoluhráči.

„Liberec nám vyšel vstříc, za to jsme rádi. Nebyl problém se dohodnout,“popisoval Houštecký. „Předtím jsme tam trénovali, máme tam na hostování i další hráče, je dobře, že spolupráce funguje.“

Musa si na severu zvedl sebevědomí, otrkal se a také vylepšil češtinu. Není upovídaný, během cesty do Portugalsk­a se v novém prostředí spíš nesměle rozkoukáva­l, ale po dvou a půl letech už se v pohodě dorozumí, což jsou pro obnovený začátek v Edenu další plusové body.

Díky tomu, že se povedlo chorvatské­ho reprezenta­nta do 21 let včas stáhnout, si Slavia v útoku rozšířila možnosti.

Urostlý hlavičkář chyběl

K Teclovi a Júsufovi přibyl hráč, jaký jí chyběl – urostlý hlavičkář, soubojový typ, trochu podobný jako nedávný kapitán Milan Škoda, který už pálí za turecký Rizespor.

„Věříme tomu, že by se Petar mohl chytit. Prostor a šanci určitě dostane,“slíbil Houštecký. „Je to klišé, ale pravda leží na hřišti – tam nám musí ukázat, že na to má.“

První šanci by mohl Musa dostat zítra po obědě, kdy Slavia v Portugalsk­u nastoupí proti dánskému Aarhusu.

 ??  ?? Abdalláh Júsuf Hilál
Abdalláh Júsuf Hilál
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia