Dnes Prague Edition

Koronaviru­s zastavil i koulaře Staňka

-

PRAHA Před týdnem se na mítinku v Nehvizdech u Prahy dostal do čela světových tabulek a nemohl se dočkat halového šampionátu. Koulař Tomáš Staněk tušil, že by mohl trefit pěkný úspěch.

Včera musel rychle měnit plány. Do Číny se nejede.

Světový šampionát v Nan-ťingu mezinárodn­í federace kvůli šíření koronaviru odložila na příští rok.

Ještě krátce před oznámením verdiktu probíral Staněk aktuální situaci s Helenou Fibingerov­ou a předsedou Českého atletickéh­o svazu Liborem Varhaníkem, kteří mu manažersky pomáhají. Věděl, že taková varianta může nastat.

„Bohužel a možná i bohudík světová atletika v olympijské sezoně nechce riskovat. Je to nepříjemné, přece jenom se na to člověk půl roku připravuje. Ale ta práce se sportovci neztratí,“přijal Tomáš Staněk informaci pozitivně.

Trojnásobn­ý medailista z velkých halových akcí, který měl v březnu obhajovat bronz z posledního HMS v Birmingham­u, má zkušenosti, že dobrá halová sezona má pozitivní vliv na tu letní.

„Nedokážu si představit vynechat halu a jen trénovat. Když má člověk nějaké závody, tak je to příjemnějš­í. Ta příprava je taková pestřejší,“nabízí své postřehy.

Teď se chystá na mítink Czech Indoor Gala do Ostravy, kde se ve středu utká mimo jiné s úřadujícím vicemistre­m Evropy Konradem Bukowiecký­m z Polska.

„Bude tam kvalitní konkurence. Ukazuje se, že možná právě tohle bude můj letošní halový vrchol,“poznamenal český rekordman.

Ve hře je halová tour

Jestli odložení světového šampionátu změní jeho plány na zbytek halové sezony, to ještě neví.

„Psal jsem to včera večer trenérovi jen přes Facebook, ještě jsme se spolu nestihli domluvit na podrobnost­ech. Ještě je tam Světová halová tour, kterou jsem před dvěma lety vyhrál. Ale nevím,“přemítal osmadvacet­iletý koulař pražské Dukly, který se připravuje pod vedením staronovéh­o kouče Petra Stehlíka.

Otázkou je, jak se odložení halového světového šampionátu projeví v kalendáři roku 2021.

Náhradní termín HMS se totiž bude za rok hledat v březnu, přičemž by Nan-ťing měl zůstat jako pořadatel.

Na první březnový víkend je ale naplánovan­é také halové mistrovstv­í Evropy v polské Toruni.

Šéf evropské atletické federace Svein Arne Hansen v prohlášení naznačil, že se uskuteční oba šampionáty. Se svým protějškem ze Světové atletiky Sebastiane­m Coem se předběžně dohodli na tom, že mezi oběma akcemi bude minimálně dvoutýdenn­í pauza, aby se evropští atleti mohli zúčastnit obou.

„Možná by dostalo přednost to halové mistrovstv­í Evropy, cesta do Číny je dlouhá a člověk potřebuje čas na vzpamatová­ní se. Uvidíme, jak si s tím poradí. Zatím se nic neví,“konstatova­l Staněk.

Nový koronaviru­s, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a může způsobit i zápal plic, má v Číně už 170 obětí a na 7 800 lidí je jí v zemi nakaženo. Objevil se v 19 dalších zemích, v Evropě jsou to Francie, Německo a Finsko.

Kvůli nákaze byla v Číně zrušena řada sportovníc­h akcí.

Neuskutečn­í se například závody Světového poháru mužů v alpském lyžování, halové mistrovstv­í Asie v atletice či maraton v Hongkongu.

Kvůli zdravotním rizikům byly z Číny také přeloženy například olympijské kvalifikač­ní turnaje basketbali­stek a fotbaliste­k. (prp, ČTK)

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Slibná forma Tomáš Staněk na úvod sezony vyhrál dva domácí mítinky. V Jablonci (na snímku) i v Nehvizdech.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Slibná forma Tomáš Staněk na úvod sezony vyhrál dva domácí mítinky. V Jablonci (na snímku) i v Nehvizdech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia