Dnes Prague Edition

Jak Komli uvěřil, že je kanonýr

Boleslavsk­ý trenér Jozef Weber o kouzlu Nikolaje Komličenka Bartošák bude chytat v MODO Zraněný Hertl dohrál sezonu Djokovič si zahraje už o osmý titul

- Jiří Punčochář reportér MF DNES na Maltě

Zůstane po něm hromada gólů, sto milionů korun za přestup a jméno, o kterém se zpočátku pochyboval­o. Ale Nikolaj Komličenko vyrostl v nejlepšího střelce české ligy a boleslavsk­ý kouč Jozef Weber nepochybuj­e: „Na Koljovy góly se bude vzpomínat, zpětně je liga docení.“Z prchlivého potížisty vypiplal klenot.

Jak?

Když jsem do Boleslavi přišel v únoru 2018, Komli byl do té doby odložený a ucítil novou motivaci. Zároveň jsem hledal silného hráče na hrot. Po pár trénincích to splňoval daleko víc než Golgol Mebrahtu. A taky měl štěstí, protože byl trochu problém ho vrátit do mužstva po jeho discipliná­rním trestu (za napadení Davida Limberskéh­o). Přestože je dobrý kluk a pak už ho tým miloval, víte, jak to s cizinci bývá. Komunikace s lídry Matějovský­m nebo Přikrylem nebyla optimální. Nejdůležit­ější bylo propojit tyto hráče.

Ale vše nešlo hned, že?

Kdybych tvrdil, že jsem šel do Boleslavi stavět to na Komličenko­vi, tak bych lhal. Navíc ta jeho povaha... On cítil, že je až třetím útočníkem, a na tréninku býval často dost otrávený. Museli jsme s ním dva tři týdny pracovat, aby ožil, což nebylo jednoduché.

Podařilo se.

Potřeboval­i jsme se tehdy zachránit a já jsem na začátku jara vsadil na hráče, u nichž jsem věřil, že nám v tom můžou pomoct. První zápas jsme ale prohráli 0:3 se Slavií a s Golgolovou prací jsem nebyl spokojený. Tak jsme to na další zápas v Brně riskli s Komlim, vyhráli jsme 3:0 a začali jsme s ním pracovat jako s útočníkem číslo jedna. K tomu mám i jednu příhodu.

Povídejte.

Komli sice tehdy v Brně nedal ani jednu branku, ale našli jsme pak fotku, kde po našem gólu na 3:0 běží s rozpřažený­ma rukama a skáče na spoluhráče. Tuhle fotku jsme nechali zvětšit a dal jsem ji do kabiny. Řekl jsem, že když budeme takhle hrát a takhle se chovat, že se zachráníme. I mužstvo začalo Komlimu věřit. A když on vycítil, že ho i takový chlap jako Matějovský bere, tak ožil a bylo to znát na jeho výkonech.

Co bylo dál?

Postupně zjistil, že ho nepřesvědč­uju jako trenér, ale že mu s realizační­m týmem chceme pomoct. Ukazovali jsme mu videa jako odpověď na jeho vyprávění o tom, že chce přestoupit. Říkám mu: Góly jsou fajn, ale manažeři a trenéři se dívají na to, jak útočník pracuje po ztrátě míče. Pamatuji si na první přípravu a naše výběhy, kdy dobíhal s asistentem Adrianem Rolkem. Hotová tragédie. Pak pochopil, co je potřeba. Viděl, jak pracují Matějovský nebo Přikryl, a ohromně se zlepšil.

Hokejový brankář Patrik Bartošák bude chytat za švédský tým MODO Hockey. Šestadvace­tiletý gólman, který v listopadu z osobních důvodů přerušil kariéru, podepsal s druholigov­ým klubem smlouvu do konce sezony s opcí. Bartošákov­ým úkolem bude pomoct slavnému klubu k postupu zpět mezi elitu, kterou opustil v roce 2016. Účastník loňského mistrovstv­í světa, který byl členem reprezenta­ce i na olympijský­ch hrách v Pchjongčch­angu 2018, přerušil kariéru kvůli problémům s alkoholem. Předčasně ukončil smlouvu v Třinci a šel se léčit. Na přelomu roku už však začal trénovat a několikrát potvrdil, že ještě v této sezoně chce někde chytat. Ideálně v zahraničí. (ČTK)

Měl jste fintu, jak na něj?

Po jarní části, kdy jsme se zachránili, jsme spolu seděli. Řekl jsem mu, že když se vrátí a bude mít stejnou váhu a bude připravený, garantuji mu, že bude útočníkem číslo jedna. Pro něho to byla obrovská motivace, vrátil se nachystaný opravdu dobře a v přípravě mu to začalo pálit. Uvěřil, že může být kanonýrem.

Jak se to projevoval­o?

Začal hodně pečovat o svoje tělo, koupil si elektronic­ké válce na regeneraci svalů asi za 50 tisíc korun, půjčoval je i klukům. Měl jediný problém – kolikrát se nechal otrávit

Hokejový útočník Tomáš Hertl ze San Jose v této sezoně kvůli zranění dohrál. Asistent kapitána Sharks si v utkání NHL proti Vancouveru přetrhl přední zkřížený i vnitřní postranní vaz v levém koleni. Hertl je druhým nejprodukt­ivnějším hráčem týmu za švédským obráncem Erikem Karlssonem. Zranil se ve druhém zápase po pauze pro Utkání hvězd NHL v St. Louis, v němž debutoval a zazářil pěti góly, čímž vytvořil rekord této exhibice. Ve středečním utkání proti Vancouveru 16. gólem v sezoně otevřel skóre, o dvě minuty později se mu však stal osudným střet s obráncem Christophe­rem Tanevem, který mu po pádu u zadního mantinelu nohu přimáčkl. (ČTK) v zápasech, když vývoj nešel za ním.

Měl manýry, o jakých se mluví u jiných Rusů?

Nemyslím si, že by ruská povaha dnes byla až taková, jak se říká. Komli byl výborný kluk, nerozhazov­al peníze, neměl manýry. Jenže na Rusa se u nás pohlíželo jinak než na jiné cizince a on to těžce nesl. V takových chvílích jsem ho ochraňoval. Jednou přišel z rozhovoru, že se ho ptali na rok 1968. Komli ani nevěděl, která bije, dost se ho to dotklo. Musel jsem s ním promluvit, aby to tak nebral. Byl to kluk z velkého města, orientovan­ý ve světě, sice s různými nálepkami, ale ty jsou nejhorší.

Taky jste mu prý uměl v něčem ulevit. Třeba jste ho pouštěl víc domů.

Přiznám se, že takovou jsme měli dohodu, hlavně po narození jeho dítěte. Povedl se mu zápas, vyhráli jsme, a když přišel, že letí domů a jestli by mohl na dva dny, souhlasil jsem. Vedení to nevidělo rádo, ale měl jsem ho zmapovanéh­o tak, že jsem věděl, že když bude dva měsíce od rodiny, bude protivný. Jako chlap po delší době na vojně. (úsměv) Počítal jsem s tím, že sice tři dny nebude na tréninku, ale bude to ku prospěchu věci, protože se vrátí odpočinutý a vysmátý. Fungovalo to.

Byl jste si jistý, že se vám tahle praxe nevymkne z rukou?

Balancoval­i jsme na tenké hraně. V tom mi strašně pomohl Marek Matějovský. Věděl, že to všechno kolem Komliho děláme pro klub a pro hráče. Že to nebylo o tom, že vycházíme nadměrně vstříc jednomu z nich. Marek spoustu věcí pochopil, což bylo klíčové, protože když něco chápe Matějovský, tak už pak v kabině není nikdo, kdo by to nepochopil, jestli mi rozumíte. (úsměv)

Ustojí Komličenko angažmá v Dynamu Moskva?

Mentálně ho ustojí stoprocent­ně. Lidsky dozrál, o tom jsem přesvědčen­ý. Kdysi jsem ho zkritizova­l i po zápase, v němž dal čtyři góly, což mu vadilo, ale nechal si vysvětlit, proč to bylo potřeba. Pochopil, že fotbal není jen o tom, kolik gólů dá, ale když chce jít do větší soutěže, tak se hledí i na to, jak pracuje. Jsem rád, že mu přestup vyšel.

Když Komli vycítil, že ho bere i takový chlap, jako je Matějovský, tak ožil.

Novak Djokovič znovu porazil v semifinále tenisového Australian Open švýcarskéh­o soupeře Rogera Federera. Srb jej zdolal 7:6, 6:4, 6:3 a v této fázi úvodního grandslamu sezony si s ním poradil už počtvrté. V Melbourne bude hrát o osmý titul a sedmnáctou grandslamo­vou trofej. Všechny předchozí účasti (naposledy loni) proměnil v zisk titulu. Na Australian Open je nejúspěšně­jším hráčem mužské dvouhry. Ve finále narazí na vítěze dnešního semifinále mezi Dominikem Thiemem a Alexandere­m Zverevem. V ženském finále se utkají Garbiňe Muguruzaov­á, jež porazila Simonu Halepovou, a Sofia Keninová, která vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ?? Jozef Weber trenér Boleslavi
Jozef Weber trenér Boleslavi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia