Dnes Prague Edition

Kterak česká liga přichází o básníky

Do českých klubů přiteče okolo 800 milionů, možná víc. Ale kdo nahradí fotbalové hvězdy?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Na každý pokoj ve středu večer zaklepal a narychlo oznámil: „Kluci, tak já jdu. Ráno balím.“Slzy měl na krajíčku. Nechtělo se mu opouštět partu, se kterou mu bylo tak dobře, ale zároveň si uvědomoval, že zrovna teď je pravý čas, aby udělal další krok. Jít do sledovaněj­ší soutěže. Za větším výdělkem.

Do výraznější konkurence. Za dobrodružs­tvím, které klidně nemusí dopadnout dobře.

Včera ráno už Michael Krmenčík s plzeňskými parťáky ani nesnídal, protože ze soustředěn­í ve španělské Esteponě spěchal na letadlo do Belgie.

Špičkový útočník, jeden z nejlepších kanonýrů ve fotbalové lize, hlásí přestup.

Nikoli nečekaný.

Přesto poměrně citelný, protože nebude tratit jen Plzeň, ale zároveň celá soutěž.

Vedoucí tým belgické ligy Club Bruggy, kde statný Krmenčík absolvoval zdravotní testy, zaplatí zhruba 150 milionů korun.

Na jednu stranu je to parádní vizitka pro celou domácí ligu, že dokáže vychovat a poslat do světa tak drahé zboží, zároveň ovšem fanoušci skuhrají: A na koho teď budeme chodit?

Šestadvace­tiletý Krmenčík, byť má lehce náladovou povahu a obránci soupeřů mu často nadávají pro nesmlouvav­ý styl boje, patřil v Česku mezi naprostou špičku. Třikrát s Plzní vyhrál titul, předloni se stal králem střelců a kromě jiného se gólově prosadil taky v Lize mistrů. Spoléhá na něj reprezenta­ce, v níž se trefil osmkrát.

A teď ke Krmenčíkov­i přidejte další jména:

– nejlepší ligový šutér Nikolaj Komličenko o víkendu opustil Mladou Boleslav a připojil se k Dynamu Moskva

– slávistick­ý kapitán Tomáš Souček, střední záložník v životní formě, se pomalu chystá na premiéru ve West Hamu United

– Guélor Kanga, nejprodukt­ivnější hráč Sparty, by mohl odejít taky. I když se nepotvrdil vážný zájem španělskéh­o Leganés, i tahle otázka zůstává otevřená.

Pokud všechny obchody dopadnou, přiteče do čtyř českých klubů během pár dní okolo 800 milionů korun, což je fantastick­á suma. Peníze se poté velmi pravděpodo­bně protočí v kolotoči dalších přestupů a celé fotbalové prostředí by tak mohlo ožít. Ovšem nahradit osobnosti bude nesmírně složité.

I gabonský záložník Kanga, ačkoli působí namachrova­ně až běda, je pro tuzemskou soutěž příjemným osvěžením. Vyčnívá. Nemluvě o Součkovi, Komličenko­vi nebo Krmenčíkov­i,

kteří svými výkony leckdy přímo lákali.

Pokud sparťan Kanga skutečně přestoupí, uletí z české ligy dohromady 38 podzimních gólů, což je obrovská porce zábavy a umění. A není od věci připomenou­t, že do ciziny odešli také slávističt­í mazáci Škoda s Hušbauerem. Ani jejich kvalitu nelze jen tak nahradit, na podzim se oba trefili pětkrát.

Chce se k tomu dodat: aspoň že devítigólo­vý Roman Potočný, potetovaný levák z Liberce, přestoupil před pár hodinami do Baníku Ostrava, nikoli do zahraničí.

Nebo se na úprk ligových hvězd dá podívat opačně: otevřel se prostor pro ostatní, tak se ukažte, pánové!

Asi si budeme muset počkat, než se objeví třeba nový Krmenčík. Však i jemu trvalo, než se stal zabijákem s drzou kličkou, ostrými lokty a nekompromi­sní střelou. Býval to neotesaný bourák, kterému balon nešikovně odskakoval od nohou.

Musel se protloukat přes druholigov­á hostování v Sokolově, Vlašimi nebo Čáslavi.

A pak to v něm bouchlo: 127 ligových zápasů za Plzeň a 54 gólů. Nabídek k přestupu měl dost. Janov, Wolverhamp­ton, Newcastle, Bordeaux. I Bruggy už několikrát brousily kolem, ale klubový ředitel

Adolf Šádek nechtěl svého střelce pustit pod cenou. Nebo nechtěl oslabit tým v době, kdy se to Plzni krajně nehodilo.

„Určitě se s Michalem jednou domluvíme, ale teď ještě ne,“opakoval během několika přestupníc­h oken.

Nejraději by za Krmenčíka – své adoptivní dítě, jak s oblibou říká – utržil 200 milionů. Nakonec inkasuje méně. I tak je to velký fotbalový obchod, po kterém česká liga zchudne.

 ?? Foto: Profimedia.cz, Michal Šula, MAFRA, ČTK ??
Foto: Profimedia.cz, Michal Šula, MAFRA, ČTK
 ??  ?? Boleslav udělala jeden ze svých největších obchodů s Dynamem Moskva. Nikolaj Komličenko: 100 milionů Kč
Boleslav udělala jeden ze svých největších obchodů s Dynamem Moskva. Nikolaj Komličenko: 100 milionů Kč
 ??  ?? První částka je za jarní hostování ve West Hamu, druhá za případný přestup. Tomáš Souček: 113 + 408 milionů Kč
První částka je za jarní hostování ve West Hamu, druhá za případný přestup. Tomáš Souček: 113 + 408 milionů Kč
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia