Dnes Prague Edition

Pálac múz i místo parlamentn­ích bitek

Umělci i politici na vltavském nábřeží před 135 lety vystřídali robotárnu a výrobnu sanytru. Tuto část Starého Města ozdobila neorenesan­ční dominanta – budova Rudolfina. Pojmenován­í získala od korunního prince Rudolfa.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Velká sláva se odehrávala v sobotu 7. února před 135 lety na nedávno dokončeném nábřeží Korunního prince Rudolfa (nyní Alšovo). Pražský purkmistr Tomáš Černý, zástupci místodržit­elství, vojenské posádky, spolků a korporací i „řadoví“Pražané si premiérově mohli prohlédnou­t elegantní Rudolfinum – místo zasvěcené múzám.

„Jest to stavba vynikající bohatostí výzdoby a ušlechtilo­stí rozměrů. Rozdělena jest ve dvě části, jižní, věnovanou hudbě, a severní, zasvěcenou umění výtvarnému,“neskrývala nadšení dobová média. Jednu drobnou vadu na kráse však tisk nalezl – nedostavil se korunní princ. Kvůli Rudolfově nemoci se otevření odkládalo již v lednu, novostavbu si nakonec prohlédl až v dubnu. Mezi Pražany náležel Rudolf, syn Františka Josefa I., k populárním osobnostem panovnické­ho domu. I proto, že v české metropoli si odbýval vojnu u c. a k. 36. pluku, velel zde i 18. pěší brigádě.

Národní shromážděn­í sídlilo nejprve v malostrans­ké budově bývalého sněmu Království českého,“uvedl historik Antonín Klimek. Uvažovalo se o novostavbě na Letné. Po roce 1919 ale museli poslanci vzít za vděk Rudolfinem. Vejít se do budovy muselo 300 zákonodárc­ů a další personál.

Projekt adaptace vznikl na rýsovacím prkně architekta Václava Roštlapila, tvůrce mimo jiné Strakovy akademie či bohnické psychiatri­cké nemocnice. Z Rudolfina postupně mizelo pódium i varhany, přibývalo příček i nižších stropů tak, aby se do objektu vešly poslanecké kluby a restaurace.

Dvořákova síň se změnila na jednací sál Národního shromážděn­í. Ten se stal svědkem pozoruhodn­ých událostí, před sto lety zde byla schválena ústava či zákon o Velké Praze. V roce 1923 zde bezprostře­dně po atentátu na Aloise

„špinhaus“

Jest to stavba vynikající bohatostí výzdoby a ušlechtilo­stí rozměrů s jižní částí věnovanou hudbě a severní zasvěcenou umění výtvarnému.

Ludwiga van Beethovena.

– V Rudolfinu se premiérově odehrál koncert České filharmoni­e. Za dirigentsk­ým pultíkem stál Antonín Dvořák, uvedl svou Slovanskou rapsodii i Biblické písně.

– Po vzniku republiky se do Rudolfina stěhuje Národní shromážděn­í. Měnily se i názvy okolních prostranst­ví, Rudolfovo nábřeží se stalo Alšovým, náměstí císařovny Zity náměstím Smetanovým (nyní Jana Palacha).

– Do Rudolfina se vrací Česká filharmoni­e. Na Pražském jaru vystoupil klavírista Rudolf Firkušný.

– Rudolfinum prošlo rozsáhlou rekonstruk­cí.

Rašína poslanci schválili zákon na ochranu republiky. Sněmovna se stala i místem řady znamenitýc­h scén, obstrukcí a kraválů. Třeba v létě 1926 při schvalován­í balíku celních zákonů. „Vypadalo to, jako když se dobytek utrhá ve stájích,“popsal tehdejší atmosféru lidovecký poslanec Jan Jiří Krejčí, rolník ze Sedlčanska.

Den hrdinů v Rudolfinu

Okupované Čechy a Morava nepotřebov­aly po roce 1939 parlament. Budova opět zčásti sloužila umění. Hrála zde německá filharmoni­e, okupační úřady v sálech slavily i Hitlerovy narozeniny anebo Den hrdinů, pochopitel­ně říšských.

Rok po osvobození se na nábřeží vrátila Česká filharmoni­e, novinkou od roku 1946 se v Rudolfinu stalo Pražské jaro. Inicioval jej proslulý dirigent Rafael Kubelík, záštitu převzal Edvard Beneš.

 ?? Foto: Peter Cox, Courtesy Zeno X Gallery ?? Galerie Rudolfinum V Rudolfinu je nyní možné zhlédnout výstavu obrazů belgického umělce Michaëla Borremanse The Duck. Na snímku je jeho dílo Spáč.
Foto: Peter Cox, Courtesy Zeno X Gallery Galerie Rudolfinum V Rudolfinu je nyní možné zhlédnout výstavu obrazů belgického umělce Michaëla Borremanse The Duck. Na snímku je jeho dílo Spáč.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Obnovený skvost Rudolfinum prošlo po roce 1990 rekonstruk­cí, slouží nyní koncertům, výstavám i workshopům.
Foto: Michal Šula, MAFRA Obnovený skvost Rudolfinum prošlo po roce 1990 rekonstruk­cí, slouží nyní koncertům, výstavám i workshopům.
 ??  ?? Jednací sál Za první republiky sídlilo v Rudolfinu Národní shromážděn­í. Předsednic­kou tribunu později ozdobila socha T. G. Masaryka.
Jednací sál Za první republiky sídlilo v Rudolfinu Národní shromážděn­í. Předsednic­kou tribunu později ozdobila socha T. G. Masaryka.
 ??  ?? Novorenesa­nce Rudolfinum se před 135 lety stalo ozdobou nábřeží Korunního prince Rudolfa. 2x foto: Rudolfinum
Novorenesa­nce Rudolfinum se před 135 lety stalo ozdobou nábřeží Korunního prince Rudolfa. 2x foto: Rudolfinum
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia