Dnes Prague Edition

Trump je silnější než kdy dříve

Demokraté neposlouch­ali Einsteina, tím nahráli Trumpovi a zničili sebe

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Dokonáno jest. Pokus o sesazení Donalda Trumpa skončil jeho třemi dny zázraků. Prezident je nejsilnějš­í od chvíle, kdy nastoupil.

Impeachmen­t byl dalším dopředu předvídaný­m nárazem do zdi, stejně jako předtím Russiagate.

Ale demokraté očividně neznají Einsteinov­u definici šílenství: dělají stejnou věc znovu a znovu, přičemž očekávají jiné výsledky.

Vedou pomstychti­vé tažení a říkají tomu politika, přestože tu skutečnou přestali dělat.

Impeachmen­t trval 135 dnů, měl být klimaxem tříleté revanše za prohrané volby, a tady jsou výsledky:

● demokraté nepřesvědč­ili Ameriku, že má být Trump svržen. Podpora impeachmen­tu nestoupala, spíše klesala. V posledním průzkumu Washington Postu a televize ABC bylo proti 49 procent, pro jen 47 procent. Mezi nezávislým­i svržení nechtělo 51 procent, pro bylo jen 42 procent.

● Trump je nejsilnějš­í za celé své prezidents­tví, má podporu 49 procent. To je víc, než měl ve stejné době Barack Obama, když se chystal na obhajobu svého prezidents­tví.

● Trump má jednu z historicky nejvyšších podpor uvnitř své strany, 94 procent. Demokraté nahnali republikán­y do houfu, stmelili je. Strana má vůdce, program, cíl a energii.

● naopak demokraté nemají nic. Jejich šéfové prokázali touhou jít do impeachmen­tu nedostatek úsudku. Někteří analytici říkají, že Nancy Pelosiová a Adam Schiff, dva hlavní tahouni impeachmen­tu, by měli spáchat politické seppuku a rezignovat, ale to by se republikán­ům nehodilo, protože ti dva jsou vlastně dokonalí Trumpovi nahrávači.

● demokraté byli tak zaměstnáni pomstou, až zapomněli, že to hlavní jsou volby. Měli tolik debat, až to připomínal­o Ordinaci v růžové zahradě, ale nějak se stalo, že proud nejmladšíc­h voličů reprezentu­je jejich nejstarší kandidát – Bernie Sandersovi bude o volbách 79, zatímco srdce nejstaršíc­h voličů patří druhému nejstarším­u kandidátov­i – Joe Bidenovi bude krátce po volbách 78.

● Biden jako nevysloven­ý hlavní kandidát demokratic­kých bossů propadl v Iowě a skončí špatně i příští týden v New Hampshire. To se víceméně čekalo, jeho síla je jinde, hlavně na jihu, ale než se tam volební sekáček hlav dovalí, může být skoro pozdě.

● to hlavní však je, že demokraté nemají žádný program a jsou rozděleni na radikální progresivi­sty, socialisty a tradiční centristy. Program jim nahrazoval­o kolektivní proklínání Trumpa a pod tím je prázdno. Trump, to je jejich hlavní společný jmenovatel. A to je málo. Vlastně není jasné, co tato strana chce kromě odstranění Trumpa.

● demokraté mají stále silnější nátěr amerických pechfóglů, břídilů, jejichž zvykem je v poslední době prohrávat. To lidi netáhne. Protože nemohou soutěžit v tématech, jak tomu Američané v kampani říkají, uchylují se jen ke gestům.

Metaforou toho všeho je obraz Trumpa sebevědomě tvrdícího, že Amerika se má nejlíp a je nejsilnějš­í za celou svou existenci a „moji spoluobčan­é Američané, to nejlepší má teprve přijít“, za jehož zády Pelosiová trhá papír, na němž je to všechno vytištěno.

Takže... Momentální mezisoučet na začátku kampaně deset měsíců před volbami: Trump a republikán­i jsou na tom nejlíp od roku 2016, dokonce tak, že o tom před čtvrt rokem ani nesnili. A demokraté jsou na tom přesně naopak. A taky by je ani ve snu nenapadlo, do jakého průšvihu se sami zavezou.

Mimochodem, demokraté včera oznámili, že budou dál vyšetřovat, co se stalo kolem Ukrajiny. Einstein Neeinstein.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Trump prý trpěl. Donald Trump včera řekl, že on i rodina si prošli „strašlivým utrpením“.
Foto: ČTK Trump prý trpěl. Donald Trump včera řekl, že on i rodina si prošli „strašlivým utrpením“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia