Dnes Prague Edition

Recenze: Konečně zase chlap

Umí přežít v boji i v poušti, ale ne mezi pokrytci. Milan Ondrík v titulní roli snímku Veterán, který v neděli uvede ČT, přináší konečně jiný typ hrdiny.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Scenárista Marek Epstein, kameraman Martin Šec, režisér Jan Hřebejk a slovenský herec Milan Ondrík, nositel ceny karlovarsk­ého festivalu za výkon ve filmu Budiž světlo, dali dohromady nečekaně sladěný tým. Jejich Veterán má úsporně konkrétní dialogy, náladu moderního westernu a především v našich podmínkách výjimečnou, zdravě nejednozna­čnou postavu válečníka v městské džungli.

„Bezbolestn­é“milování

Bývalý žoldák se vrací s úsporami a snem o vlastní kavárně po dvaceti letech do vlasti, kde nemá žádné vazby kromě zadlužené sestry provdané za hrubiánské­ho slabocha, pro jejichž malého syna se stává přirozeným mužským vzorem. Ale nejen pro něj: když v náhodné pouliční bitce zachrání příslušník­a zlaté mládeže, vnese vzrušení i do jeho rodiny střižené podle šablony bohatých, vlivných, navenek cilizovaně velkorysýc­h snobů. Muže zastiňuje, ženy přitahuje: jak panenskou studentku, tak její macechu.

Ondríkův podivínský exot, jak se jeví svému okolí, přináší nejen díky vynikající fyzické kondici svěží změnu do obvyklé přehlídky sebelítost­ivých užvaněných outsiderů. Potřebuje minimum slov, svůj charakter vyjevuje ze vžitých rituálů od smyslu pro pořádek přes cvičení po naprostou soběstačno­st. Že ho příběh odstřihne od bankovního konta, je krok lehce účelový, ale vyplatí se, neboť nastoupí ilegální zápasy v kleci: drsné, neosobní a věrné. Ondríkův svalovec má přitom i něžný humor vtělený dokonce do výuky „bezbolestn­ého“milování, ale stačí věcné malicherno­sti třeba kolem náušnic, aby vznikla bariéra; tak trochu zálesácký samorost z jiných časů i světů zkrátka nemůže logicky dojít k čistému happy endu.

Vykoupení za minulost

Zvláště když jeho nechuť vůči salonním debatám smetánky – „Jestli bych zakázal mešity? Zakázal bych muezzina v pět ráno“– vezme zasvé, jakmile dobrodějům vmete do tváře, kde ve skutečnost­i končí jejich milodary: „Já tam byl.“Statečně nekorektní výkřik útočí podobnou silou jako zneklidňuj­ící motiv písečných lavin, což Šec vážně umí.

Bohužel tvůrčí odvahu zastaví odhalení hrdinovy temné minulosti, tak šablonovit­é, jako by vzniklo na zakázku koprodukčn­í evropské televize arte. Nicméně způsob, jímž společensk­ý vyděděnec své vykoupení za hříchy mládí hodlá završit, a vůbec téma druhé životní šance nenechá Veterána spadnout k průměru, o výrazu Milana Ondríka nemluvě. Záhadný, tichý, rozporupln­ý, zdatný, budící obdiv i strach, prostě konečně zase jednou chlap.

Veterán ČT 2020

70%

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Válečník Milan Ondrík hraje bývalého žoldáka, který se musí vypořádat s pokrytecký­mi snoby.
Foto: Česká televize Válečník Milan Ondrík hraje bývalého žoldáka, který se musí vypořádat s pokrytecký­mi snoby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia