Dnes Prague Edition

Revoluce v tenisu: konec šepotu

Konec šepotu a tajných gest. WTA zkusí novinku.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Docela nenápadným pohybem rukou Patrick Mouratoglo­u ukazoval Sereně Williamsov­é, aby se tlačila víc k síti. Americká tenistka ve finále US Open 2018 proti Naomi Ósakaové kvůli němu dostala napomenutí za nepovolené koučování, načež na Ashe Stadium ztropila kolosální povyk.

Zatímco se pak na tiskovce plamenně hájila, že o nějakém signálu neměla ani potuchu, Mouratoglo­u v rozhovoru pro ESPN přiznal, že se jí z tribuny snažil radit: „Asi se na mě zrovna nepodívala, proto tvrdila, že nepodváděl­a. Ale já jsem koučoval, stejně jako to dělá sto procent mých kolegů při každé výměně ve stech procentech zápasů. Takže bychom měli přestat s tímhle pokrytectv­ím.“

Jmenoval Saschu Bajina, trenéra Ósakaové v bitvě o titul. Nebo Toniho Nadala, jenž vedl svého synovce Rafaela.

„A oni nikdy potrestáni nebyli, čemuž vážně nerozumím.“

Neblaze proslulé řádění Williamsov­é na centrkurtu na Flushing Meadows stále připomíná pravidlo, které se vesele porušovalo a porušuje. A záleží jen na rozhodčím, kdy prohřešek přestane blahosklon­ně přehlížet.

WTA Tour od února vyzkouší nové pořádky a nápovědu z hlediště na svých akcích zkušebně povolí: „Ať se jedná o gesta, slova povzbuzení nebo krátké pokyny, když je hráčka zrovna na stejné straně dvorce, takové počínání už není zakázané.“

Naprostá většina odborníků se shodla, že se šéfstvo ženského okruhu v čele se Stevem Simonem rozhodlo správně. Vítá ho nejen Mouratoglo­u.

„Skvělý nápad. Stejně se ty věci děly. Změna mohla přijít už dřív,“prohlásil Švéd Mats Wilander, bývalý šampion a nyní komentátor Eurosportu.

„Jsem pro,“řekl Australan Darren Cahill, kouč rumunské hvězdy Simony Halepové. „Ctím tradice a jsem starý člověk. Ale náš sport se musí vyvíjet. A koučování je jeho součástí. Nemusím pokaždé vymýšlet nějaký zázračný recept. Stačí třeba zavolat: Hej, Simono, neustupuj od základní čáry.“

Tenistky a jejich trenéři se přestanou obávat trestu. Dá se očekávat, že alespoň část instrukcí uslyší televizní diváci, kteří uvítají další vtažení do děje.

Najdou se ovšem i přívrženci klasické podstaty tenisového soupeření dvou jednotlivc­ů.

„Vždycky jsem byla zastánkyní samostatno­sti,“pravila v Melbourne ladná Slovenka Daniela Hantuchová, která nedávno vyměnila raketu za mikrofon.

„Hráčka by si měla sama najít způsob, jak se vypořádat se situací na kurtu. Myslím, že je to průprava do běžného života. Nemůžeme být pořád závislí na někom, kdo nám radí. Trenéři mě vždycky vedli k tomu, abych si na řešení vzniklých potíží přicházela sama, bez nápovědy.“

Bleskové konzultace mezi výměnami, které jsou už nějakou dobu běžné například při juniorskýc­h grandslamo­vých soutěžích, se na WTA Tour poprvé smějí využívat na blížících se podnicích v Dubaji a Budapešti.

Ovšem pozor, je třeba si uvědomit, že novinka, jež by se s nadsázkou dala nazvat Lex Mouratoglo­u, neplatí na čtyřech nejprestiž­nějších kláních sezony v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku.

Grandslamy si totiž diriguje mezinárodn­í tenisová federace ITF.

Takže nelze úplně vyloučit, že rozhodčí při jedné z partií třeba na US Open opět udělí Sereně Williamsov­é varování za posunky Patricka Mouratoglo­ua.

Posuzování koučování je v branži nejednotné a roztříštěn­é.

Na WTA Tour si dámy i nadále smějí jednou za set při střídání stran pozvat trenéry na pohovor na kurt.

Na mužském okruhu ATP a na grandslame­ch je jakékoliv slovní i nonverbáln­í domlouvání s nimi pod hrozbou sankce zapovězené. Totéž platí pro olympiádu, jelikož ji rovněž pořádá ITF.

Při týmových soutěžích naopak sedí kapitán po celou dobu na lavičce hned za postranní lajnou.

Různost pravidel je matoucí pro diváky. Ztrácet se v nich mohou tenistky a členové jejich podpůrných týmů, zvlášť při přechodech z WTA Tour a zpátky.

Jejich sjednocení je zřejmě v nedohlednu.

Bohužel.

 ??  ??
 ??  ?? Role trenéra v zápase
Na turnajích WTA odteď kouč bude moci udílet pokyny nejen na lavičce, ale i z tribuny. Na snímku Petra Kvitová s trenérem Jiřím Vaňkem. Foto: Getty Images
Role trenéra v zápase Na turnajích WTA odteď kouč bude moci udílet pokyny nejen na lavičce, ale i z tribuny. Na snímku Petra Kvitová s trenérem Jiřím Vaňkem. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia