Dnes Prague Edition

JAK SE VYZNAT VE ZDANĚNÍ PIVA

Chaos kolem DPH na pivo není jediný problém této největší české daně. Kvůli čachrům se sazbami nemají jasno ani teplárny, skiareály a zklamání čeká v květnu některé opraváře.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Dodavatelé studené vody, provozovat­elé lanovek, kadeřnice a kadeřníci, hospodští či opraváři kol. Tihle všichni podnikatel­é mají či od května budou mít jedno společné – supersníže­nou sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na 10 procent. Tedy pokud jsou plátci DPH, a tudíž jejich roční obrat přesahuje milion korun. Ušetří tak významně na dani. Zároveň ale zákonodárc­i vytvořili v sazbách DPH chaos, který jim působí problémy.

Na rozdílné sazby DPH jsou hospodští už zvyklí. K jídlu odnesenému s sebou se momentálně připočítáv­á daň ve výši 15 procent, zatímco jídlo na místě je zdaněno 21 procenty. Druhá sazba se ale od letošního května sníží na 10 procent.

Nově se navíc do kategorie jídlo přesune točené pivo. Stánky s občerstven­ím bez zázemí v podobě nábytku či toalet budou jídlo nadále účtovat se sazbou 15 procent jako s sebou a z piva zaplatí 21procentn­í daň.

„Obsluha má ceny včetně daně nastavené v pokladním systému a zákazník v nabídkovém lístku vždy dostává konečnou cenu produktu. Malé výčepy a hospůdky přitom mnohdy ani plátci DPH nejsou, takže se jich změna sazby nedotkne,“říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Že by měly hospody kvůli DPH různé ceny, se nestává. Nastaví průměrnou částku, přičemž z jídla evidovanéh­o v pokladně jako s sebou prostě odvedou jinou daň než z toho snědeného na místě.

Teplá voda jako zboží

Přesunu do nejnižší sazby DPH se od ledna dočkalo také teplo, nicméně pitná voda a vodné a stočné tam spadne až od května. To působí potíže teplárnám.

„Problém vzniká u výměníků, které patří teplárnám. Nakupujeme vodu s 15procentn­í DPH, kterou bytovým družstvům bez další marže přefakturo­váváme a k tomu účtujeme teplo s 10procentn­í DPH. Přeme se s finanční správou, podle níž bychom měli účtovat teplou vodu coby zboží podle celního sazebníku se sazbou 15 procent,“říká Martin Hájek, ředitel Teplárensk­ého sdružení ČR. Problém zmizí v květnu, kdy se sazby na teplo i na vodu vyrovnají na 10 procentech.

Podle daňového poradce Tomáše Hajduška, vedoucího sekce správy daní a poplatků KDP, mají snížené sazby DPH i v dalších zemích Evropské unie, ale nedochází tam ke změnám tak často a tak chaoticky jako u nás. „Politici si hrají s různými sazbami DPH. Přitom by se ale měli zamyslet, jaké důsledky to přinese v praxi,“říká.

Když ministerst­vo financí snížení DPH na 10 procent pro některé živnosti připravova­lo, slibovalo, že půjde o služby s vysokým podílem lidské práce, a výslovně mezi nimi uvádělo i kosmetické služby. Ty se tam ale nakonec nedostaly.

„Sníženou sazbu DPH je možné aplikovat pouze tam, kde to výslovně dovoluje evropská směrnice o DPH,“uvedlo ministerst­vo financí. Kosmetický­m studiím z toho důvodu zůstává sazba 21 procent, stejně jako opravářům sportovníh­o vybavení nebo masérům.

„Vůbec to neodpovídá hlavní myšlence, kterou vláda deklaroval­a. U nás je totiž podíl práce ještě vyšší. Prakticky jediné, co kromě ní do služby vkládáme, je masážní olej,“říká Tomáš Podhrázký, spoluzakla­datel masážního studia slepých masérů Novida. Jiné služby péče o tělo, jako fitnesscen­tra nebo sauny, přitom mají sazbu 15 procent.

Dalším postiženým jsou provozovat­elé skiareálů. Od loňského února existují totiž různé sazby DPH na dopravu lanovkou a vlekem – na lanovku se DPH snížilo na 10 procent. Paskvil vznikl v rámci poslanecké tvořivosti. Poslanci navrhli snížit DPH na dopravu z 15 na 10 procent, aby ulevili zejména krajským rozpočtům.

Pak se ale ve Sněmovně ukázalo, že v rámci pražské dopravy se snížení nevztahuje na lanovku na Petřín. To se „vyřešilo“pozměňovac­ím návrhem. Poslancům už ale nedošlo, že tím způsobí těžkou hlavu vlekařům na horách, kteří prodávají kombinovan­é skipasy na vleky i lanovky.

„Po složitých výpočtech jsme stanovili indexy, abychom věděli, jaká část nákladů se vztahuje k lanovkám a jaká k vlekům. Po skončení každého měsíce spočítáme průchody na turniketec­h u jednotlivý­ch zařízení a propočteme, jakou část zdaníme v sazbě 15 procent a jakou část v sazbě 10 procent,“říká Vít Pražák, ředitel skiareálu Rokytnice, kam patří dvě lanovky a osm vleků. Kvůli tomu museli zrušit společný skipas pro východokrk­onošský lyžařský region. „Věříme, že naše řešení bude obhajiteln­é u finančního úřadu,“doufá.

Do snížené 10procentn­í sazby patří také sunar, léky, knihy, výrobky z bezlepkové mouky a ze služeb to budou od května také kadeřnické a holičské služby, vybrané opravářské služby, úklid a mytí oken v domácnoste­ch nebo půjčování knih.

Kvůli různým sazbám DPH museli v Rokytnici zrušit společný skipas pro východokrk­onošský lyžařský region.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia