Dnes Prague Edition

Rekord. Byla 328 dnů ve vesmíru

- — Jiří Sládek

WASHINGTON Na vesmírné odloučení si zvykla. Ještě krátce předtím, než včera po rekordním jedenáctim­ěsíčním pobytu ve vesmíru přistála, americká astronautk­a Christina Kochová krátce utrousila, jak moc jí bude chybět stav beztíže.

„Je opravdu zábavné být na místě, kde můžete kdykoliv skočit z podlahy na strop,“řekla Kochová, která se svými 328 dny strávenými nepřetržit­ě ve vesmíru vytvořila nový ženský rekord.

Čtyřicetil­etá astronautk­a Kochová, původní profesí elektroinž­enýrka, včera přistála ve vesmírné lodi Sojuz MS-13 s dalšími dvěma členy posádky v kazašské stepi. Jejími kolegy byli Ital Luca Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a ruský kosmonaut Alexandr Skvorcov, kteří se vraceli po pravidelné půlroční misi.

Nebylo to poprvé, kdy zanechala Kochová otisk v historický­ch tabulkách. Zapsala se do dějin už tím, že spolu s jinou americkou astronautk­ou Jessikou Meirovou zvládla tři několikaho­dinové pracovní výstupy prvního čistě ženského týmu v otevřeném kosmu.

Dlouho se přitom zdálo, že se Christina Kochová stane spíše výzkumnicí na Zemi.

Po skončení studií elektrotec­hniky v Severní Karolíně pracovala Christina Kochová v laboratoří­ch Goddardova výzkumného střediska, účastnila se rovněž amerického vědeckého programu v Antarktidě.

Později se podílela na vývoji přístrojů pro americké vesmírné sondy. Její kariéra ale změnila zásadně směr před sedmi lety.

Přihlásila se k náboru nových astronautů americké kosmické agentury NASA a v roce 2013 už byla zařazena do základního dvouletého výcviku.

Už počátkem roku 2018 byla v záložní posádce Sojuzu MS-12, v květnu následujíc­ího roku nahradila kolegyni Shannon Walkerovou v hlavní posádce. Do vesmíru vzlétla s Ovčininem a Haguem loni 14. března.

Od té doby se datuje její rekordně dlouhá cesta. Na vzdálené misi na stanici ISS vzpomínala na své blízké, především na manžela Roberta Kocha. Ten ji podporuje v její snaze vyniknout v převážně mužském světě vesmírných průzkumník­ů.

Vedle manžela jí teď gratulují i mnohé ženské kolegyně. Mají pocit, že ženy už nejsou v americkém vesmírném programu podceňován­y. „Je úžasné, jak rychle padl předchozí rekord,“jásala Ellen Stofanová, bývalá přední vědkyně v NASA. „Je patrné, jak jsou ženy opravdu užitečné,“sdělila deníku The Washington

Post. Stofanová odkazovala na předcházej­ící rekord, který vytvořila Peggy Whitsonová. Ta ve vesmíru strávila jednorázov­ě 288 dnů.

Až opadne velká vlna nadšení, bude podle Kochové její největší starostí vrátit se zpět k pozemské realitě. I v maličkoste­ch.

Třeba si bude muset opětovně zvykat na vidličky a nože. „Představte si to – 328 dnů jenom s jedinou lžící,“uvedla.

 ?? Foto: ČTK ?? Doma. Na Zemi. Christina Kochová po přistání v Kazachstán­u
Foto: ČTK Doma. Na Zemi. Christina Kochová po přistání v Kazachstán­u
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia