Dnes Prague Edition

Habsburské perle v Zákupech hrozí zřícení

-

ZÁKUPY Barokní hospodářsk­ý dvůr v Zákupech, jehož část se nedávno zřítila, je stále v ohrožení. Národní kulturní památka je natolik narušená, že statik nevylučuje další borcení.

„Existuje velké riziko dalšího náhlého zřícení střešní konstrukce krovu. Chybí tam obvodové nosné stěny. Podpěry, které nesly krov nad druhým podlažím, jsou volně ve vzduchu bez dalšího podepření.

Je proto nutné neodkladně provést statické zajištění stavby. Hrozí nebezpečí újmy na zdraví,“varuje statik David Mareček.

Před několika týdny se zničehonic zřítila část zdi severního křídla rozlehlého areálu. Do barokních budov totiž tak dlouho zatékalo, až voda postupně narušila krovy a stropy. Časem to pak odnesly i nosné zdi a část mimořádně cenné památky se tak sesula k zemi. Areál je nově oplocený a také pod dohledem kamer. Nyní se čeká na finální statický posudek, který určí, co je nutné udělat, aby nedošlo k dalšímu zřícení budovy. Má být hotový v polovině února.

Stát by měl letos poslat do Zákup asi 13 milionů korun. „Půjdou částečně na projektovo­u dokumentac­i stabilizac­e dvou křídel hospodářsk­ého dvora a také na nejnutnějš­í práce, které by se měly stihnout do podzimu,“vysvětlil ředitel územní památkové správy Miloš Kadlec.

Kdyby se měl dvůr z konce 17. století zachránit celý najednou, musela by se někde sehnat skoro miliarda korun. Nicméně podle památkářů je úspěch i to, že se podařilo sehnat aspoň 126 milionů na obnovu jižního křídla původní konírny. Vzniknout zde má expozice kočárů z dob Habsburků, kteří měli Zákupy jako své letní sídlo. (paj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia