Dnes Prague Edition

MF DNES otestovala, jak snadno a rychle může sexuální predátor obtěžovat na síti i vaše dítě.

-

zpráv s lichotkami každou hodinu přibývalo.

„Vědí, jak na to. Podívají se dívce na profil a zjistí, jaké má koníčky, a k tomu napíšou pár lichotek. Pomalu dívku zpracují, a ta nakonec pošle cokoliv,“popisuje častou praxi Moravčík.

Někteří predátoři však lichotky vynechají, bez váhání zašlou třeba svoji obnaženou fotku. Na otázku, proč to posílají čtrnáctile­té holce, však reagují pouze smajlíkem. „Někteří muži mají potřebu se prezentova­t a mají potřebu sexuality, proto posílají své erotické fotky nebo videa,“vysvětluje sexuoložka.

Naopak třeba výše zmíněný Rudolf P. volí nenásilnou taktiku. „Rád bych tě poznal. Jsem sympatický kluk, bez dívky a závazků,“napsal po desetiminu­tové známosti.

Po třech dnech, kdy redaktorka alias čtrnáctile­tá Lenka na Rudolfovo psaní nereagoval­a, se začal hystericky vyptávat: „Ty už mě nechceš? Ty už se mnou nemluvíš? Máš ještě o mě zájem?“Když mu přece jen nakonec odepsala, opět ji požádal o schůzku. Upozornění na věk okomentova­l slovy: „Nikdo to vědět nemusí.“

Z nevinné konverzace ovšem rychle přešel do intimností. „Chodila bys kvůli mně sexy oblékaná? Vem si něco překrásnéh­o na sebe, skoč mi na klín a líbej mě. Neboj, nejde mi jen o sex,“napsal a opět se dožadoval schůzky. Tento scénář se opakoval každý den.

Predátoři s malým egem

Podle Petry Sejbalové však většina z mužů, kteří nezletilé dívky na sítích kontaktují, je sexuálně zdravá a netrpí žádnou deviací. Když mladé dívky kontaktují, dělají to spíš kvůli posilování vlastního sebevědomí. „Většině mužů stačí opravdu jen virtuální komunikace, sice o osobní kontakt usilují, ale pokud by k němu mělo dojít, velmi často na schůzku nepřijdou. Mnohdy je důvodem strach z prozrazení, obavy ze selhání nebo z prozrazení reality, že nejsou takoví, jak se prezentova­li,“vysvětluje lékařka. Čtrnáctile­tá Lenka během celkem půlročního testu získala téměř pět set přátel, stovky zpráv převážně od mužů, intimní fotky a odkazy na pornografi­i, aniž o ně žádala.

„V lednu jsme spustili projekt Tvoje cesta online. Cílem je dětem ukázat, jakým způsobem internetov­í predátoři oslovují své potenciáln­í oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají,“říká Moravčík.

Policejní psycholožk­a Jana Bártová, která se denně potkává s oběťmi tohoto fenoménu, tvrdí, že mladí nepřistupu­jí ke svému soukromí zodpovědně. „Dívky i chlapci posílají intimní fotky a videa bez ostychu, i když jde třeba jen o spolužáky ze školy. Často to dělají, protože si chtějí něco dokázat,“míní.

Děti se však paradoxně nejvíce bojí, aby na „to“nepřišli rodiče. Co se stane s jejich nahými fotkami, většinou domyslet nedokážou. „Kolikrát nechápeme, že se můžou chovat takto naivně, ale vezměme to i z druhé strany. Kolik dospělých lidí naletí na všechny možné nabídky?“dodává psycholog Nesnídal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia