Dnes Prague Edition

Rodiče by se neměli bát obtěžování na síti hlásit

-

Podle dětské psycholožk­y Jany Divoké může mít zkušenost dítěte se sexuálním predátorem na internetu stejné dopady, jako když prožije fyzické pohlavní zneužití.

Mají rodiče vůbec šanci zjistit, co se děje?

V případech, které jsem měla možnost osobně sledovat, se na to přišlo náhodou. Signálem může být, že se dítě či teenager začne jinak chovat. Může měnit vzhled – barvu vlasů, nosit piercing, jinak se oblékat nebo se začne zahalovat. Dochází i ke změně nálad. Někdy tyto události mohou s sebou nést i sebepoškoz­ování. Jsou to však projevy, které mohou souviset i s jinými problémy.

Jak mají rodiče postupovat?

Pohlavní zneužívání přes internet může mít pro dítě fatální následky do dalšího života. Doporučova­la bych jistě v případě, kdy se něco takového stane, kontaktova­t odborníky. Rodiče mají ohlašovací povinnost na policii a rozhodně by se neměli bát záležitost ohlásit.

Čím to je, že jsou děti na síti tak důvěřivé?

Pamatuji si případ dívky z pěstounské rodiny, tedy dítěte, které to mělo v životě velmi těžké, nebo dítěte, které k nám chodilo na terapii kvůli rodinným problémům a problémům ve škole. Šlo tedy v obou případech o děti, které mají v životě nějaký větší problém, ale dokážu si představit, že se do podobné situace může dostat i dítě, v jehož životě se seběhnou i jiné okolnosti – problém s rodiči, vrstevníky, se školním prospěchem nebo nešťastná první láska. Náročné je samozřejmě i období dospívání.

Případy takového zážitku na internetu mohou mít na psychiku dítěte téměř stejné dopady, jako když prožije fyzické pohlavní zneužití. Asi nelze vyloučit, že by se mohlo jednat o experiment­ování dvou nezletilýc­h dětí, ale může to být i někdo, kdo dítěti zásadně ublíží. (van, eza)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia