Dnes Prague Edition

Po teplém víkendu přijde sníh

Sobota a neděle budou přát venkovním aktivitám. Začátkem příštího týdne meteorolog­ové očekávají sníh a silný vítr. Únor však bude i nadále teplotně nadprůměrn­ý.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Letošní únorové počasí připomíná spíše to aprílové. Minulý víkend překvapil na toto období rekordně vysokými teplotami, v týdnu naopak přišlo ochlazení a tento víkend se zase rtuť teploměru vyšplhá nahoru.

Čeká nás slunečná sobota. Teploty budou dosahovat až deseti stupňů. „Teplo bude zejména na Šumavě. Ještě v neděli očekáváme relativně slunečno,“říká meteorolog Martin Tomáš z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ).

V neděli odpoledne začnou na obloze přibývat mraky a večer se přidá déšť. „Zatímco o víkendu očekáváme srážky pouze ojediněle, v noci z neděle na pondělí budou srážky na celém našem území. Zpočátku půjde o srážky dešťové, sníh bude na vrcholcích hor,“popisuje počasí následujíc­ích dnů další meteorolog ČHMÚ Miroslav Hakl. A varuje před pondělní vichřicí s nárazy okolo 90 kilometrů za hodinu. Nejsilnějš­í nárazy budou v západních a středních Čechách, na Moravě se očekává vítr o něco slabší.

Sníh se neudrží

Během pondělí se sněžení kromě hor bude přesouvat i do středních poloh. Pondělí zároveň bude paradoxně nejteplejš­ím dnem. Místy může být až 12 stupňů. V úterý se ochladí, teploty se ve dne budou pohybovat mezi dvěma a šesti stupni. Sníh meteorolog­ové očekávají už i v nižších polohách. „Sníh by se však držet neměl,“upozorňuje Hakl.

Od středy do konce týdne pak zůstanou maximální teploty do šesti stupňů. Občas může pršet nebo sněžit. Celkově má být únor z hlediska dlouhodobé­ho srovnání teplotně nadprůměrn­ý. „Chybí propad studenější­ho vzduchu ze severu, díky čemuž vydrží studené teploty dva tři týdny. To tuhle zimu ještě nebylo a podle našeho výhledu zřejmě ani nebude,“dodává Hakl.

Nejchladně­ji má podle předpovědi být v týdnu mezi 17. a 23. únorem s nočními teplotami okolo minus tří a denními teplotami do čtyř stupňů nad nulou.

 ?? Foto: ČTK ?? Závěje Silný vítr, mokrý sníh a sněhové jazyky ve středu dopoledne komplikova­ly dopravu na mnoha místech republiky.
Foto: ČTK Závěje Silný vítr, mokrý sníh a sněhové jazyky ve středu dopoledne komplikova­ly dopravu na mnoha místech republiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia