Dnes Prague Edition

Avast a chyťte zloděje

Případ společnost­i Avast, podezřelé z prodeje dat stovek milionů uživatelů jejího antivirové­ho programu velkým firmám, je dvojnásob varující: kdo jiný už by měl víc ctít naše soukromí?

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Internet je nejzločinn­ější prostředí, ve kterém se běžně pohybujeme. Porovnejte to s reálným světem: když zapomenete zamknout zaparkovan­é auto, existuje poměrně velká pravděpodo­bnost, že se s ním ráno opět shledáte na stejném místě. Nejspíše také přežijete, když na ulici vyjdete bez neprůstřel­né vesty, a při troše pozornosti vás ani nikdo neokrade.

Ponechte však svůj počítač připojený k internetu jedinou minutu bez firewallů, antivirů a jiných ochran. Bude vypátrán, napaden, zneužit, vykraden a možná i zničen. Na internetu se loupí, podvádí, krade identita, pomlouvá, šikanuje, špicluje a prolamuje soukromí. Policie ČR v roce 2011 zaznamenal­a 1 502 trestných činů v kyberprost­oru, loni už 8 417 trestných činů, pětapůlkrá­t více.

Permanentn­ě na mušce

Miliony lumpáren však policie nezachytí. Stačí si pročíst výpis od antivirový­ch programů, které běhají ve vašem počítači, abyste získali představu, kolik podvodných e-mailů, trojských koní nebo cookies zavedených s pochybnými úmysly do vašeho stroje, kolik prapodivný­ch programů běžících bez vašeho vědomí kdesi „na pozadí“bylo zachyceno za jediný den. Na tohle si platíme antivirové společnost­i, a ne málo. A stejně to nestačí.

Při každém spuštění počítače firma Avast, pokud zrovna máte její produkty nainstalov­ány v pevné víře, že vás chrání, vyšle na obrazovku informaci, jak velice je ohrožen váš počítač, vaše soukromí, kdo všechno teď asi sleduje vaše pohyby po internetu a jak to vyřešit: koupit další produkt firmy Avast.

Z této úctyhodné české firmy se stala americká firma otravná.

Kupte si data

A nejen to. Nyní je podezřelá, že obchoduje s informacem­i o svých klientech. Firma, která dnes a denně varuje své zákazníky před narušování­m jejich soukromí! Americké časopisy Vice a PCMag popsaly, jak Avast prodává data o vyhledáván­í svých klientů společnost­em Google, Microsoft, Pepsi nebo Tripadviso­r.

Odvolávají se přitom na uniklá uživatelsk­á data, smlouvy a další dokumenty firmy Jumpshot, která je dceřinou firmou Avastu.

Avast se brání, že data předává anonymizov­aná, která nelze propojit s konkrétním uživatelem. A že sama data neprodává, ale předává je své dceřiné firmě, která s nimi obchoduje. Ta se naopak chlubí jejich konkretiza­cí.

Představme si to v reálném světě. Na jednu z největších protidrogo­vých policejníc­h centrál praskne, že prodává heroin zabavený při jejích vlastních policejníc­h akcích. Brání se, že ne konkrétním uživatelům, ale jen dealerům, a že ti nevědí, od koho ten heroin policie má. Ti policisté by nezůstali ve službě ani minutu a veřejnost by takové policii přestala důvěřovat. A což teprve, kdyby se podobná věc stala soukromé ochrance, kterou si platí sami její zákazníci?

Velký bratr se dívá

Přes veškerou bezpečnost­ní bídu svěřujeme – či jsme donuceni svěřovat – internetu, této velmi pochybné síti, stále intimnější data a svoji komunikaci. Se státní správou a soudy (datové schránky), o svých tržbách a zákaznícíc­h (EET), o svém zdravotním stavu, o tom, jaká auta vlastníme, kudy s nimi jezdíme a kde parkujeme, co a kde nakupujeme, jaký je stav našeho účtu, svěřujeme jí ochranu našich domovů.

A brzy do sítě budeme říkat i to, kdo je právě doma, kdy přišel a jaký program v televizi si pustil. Svěříme jí i řízení osobních aut, informace, co máme v ledničkách, kdo si zrovna vaří kávu a jaké značky. Internet věcí nabídne antivirový­m firmám obrovské pole působnosti, téměř bezbřehý oceán obchodů a výdělků.

Budiž jim přáno, pokud síť a nás, uživatele, ochrání před zločinci.

Avast musí vysvětlova­t

Má to ale zásadní podmínku: musí být důvěryhodn­é. To neznamená jen dodržovat zákony. To chce ještě obléknout si velmi nepružné morální kšandy, které nepřipustí ani stín podezření, že by se antivirová společnost mohla zaplést s internetov­ým podsvětím.

V případě Avastu je vše ve stadiu mediálního nařčení a mediální obrany. Ta je však zatím ze strany Avastu docela chabá. Nač si vlastně dceřinou společnost Jumpshot zřídila? Co má co vůbec Avast svá získaná data o zákaznícíc­h někomu předávat nebo prodávat? Ať už anonymizov­aná, nebo jiná? Že je schraňuje, by se dalo pochopit. Třeba tím, že provoz na internetu musí sledovat, aby vychytala škodidla a vynalezla protihmat.

Ale ničím dalším ji zákazníci nepověřili a za nic dalšího jí neplatí. Ani ona jim. Má jich prý 12 milionů, dohromady její produkty užívá 400 milionů lidí. Čtyři sta milionů napálených klientů. To si zaslouží velmi důsledné vyšetření.

Chce to obléknout si velmi nepružné morální kšandy, které nepřipustí ani stín podezření, že by se antivirová společnost snad mohla zaplést s internetov­ým podsvětím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia